Het uitmaken om te zien hoe die ander reageert, is geen goed idee

Het uitmaken om te zien hoe die ander reageert, is geen goed idee

Laatste update: 19 april, 2017

Manipulatie en emotionele chantage zijn niet de beste manier om om te gaan met problemen in een relatie. Integendeel: uiteindelijk blijken het vaak verschrikkelijke alternatieven. Ze zorgen tenslotte niet voor een oplossing voor een conflict, maar begraven het conflict alleen maar, stellen het uit en maken het over het algemeen vaak alleen maar erger.

Het uitmaken als lokaas

Het uiteindelijke doel achter het verbreken van de relatie zodat onze partner zal reageren, is niets meer dan controle hebben over die ander. Het is dan ook een manipulatieve handeling waar de emotionele chantage vanaf druipt. De ander wordt ‘in een hoek gedreven’ en heeft eigenlijk geen keuze. We hebben hem onder de duim en hebben hem alle controle afgenomen.

Verstrengelde Handen

Dit kan natuurlijk nooit een goede oplossing zijn en het ergste is nog dat het middel vaak alleen wordt ingezet als de een zich er enigszins van bewust is dat de ander er vatbaar voor is. Je weet dat hij van je houdt en daarom plaats je hem in een extreme situatie, zodat hij precies zo zal reageren als jij wilt: door hem aan jouw controle te onderwerpen. Met andere woorden, je plaatst jouw behoeften op zijn schouders en laat hem slechts één keuze.

Dat hij jou dreigt te verliezen, is het lokaas. Als hij bijt, dan is wat volgt een relatie waarin manipulatie de boel uitmaakt. Om een lang verhaal kort te maken… er zal zich, ook al is dit niet wat je wilt, een logica meester van je maken die je vertelt dat het ‘toegestaan is om met de gevoelens van de ander te spelen’. De stappen in jullie relatie zullen niet langer spontaan zijn, maar eerder berekenend. De band tussen jullie zal niet meer gedefinieerd worden door oprechtheid, maar door tactiek.

In het ergste geval zul je erachter komen dat je berekeningen niet klopten. Je maakt het uit met iemand zodat hij zal reageren door je te smeken het niet te doen en te beloven dat hij zal doen wat je vraagt. Maar soms pakken de dingen niet zo uit als hoe wij dat willen en gebeurt er precies het tegenovergestelde: de ander behoudt zijn waardigheid en besluit om de relatie te beëindigen, omdat hij weigert het slachtoffer te worden van manipulatie. Het gevaarlijke spelletje kan zich zo tegen je keren en plotseling zul jij degene zijn die zijn woorden terug moet nemen. Je komt dan ook van een koude kermis thuis.

Leer om waarde te hechten aan je woorden en daden

Wat veel van de mensen die dit soort tactieken gebruiken vergeten, is dat ze er niet alleen de waardigheid van de ander mee afnemen, maar ook die van zichzelf. Al snel zullen anderen merken dat wat ze zeggen of doen zeer relatief is. Hun woorden en daden zijn niet een uitdrukking van wat ze werkelijk denken of voelen, maar kunnen net zo goed de manifestatie zijn van een of ander pschologisch spelletje dat in werking wordt gesteld. De prijs die ze betalen voor de manipulatie en de chantage is dan ook het onvermogen om een relatie te hebben die gebaseerd is op vertrouwen en echte intimiteit.

Blonde Vrouw

Soms komt het ook voor dat een relatie vroegtijdig eindigt of dat deze eindigt zonder dat hier onderliggende redenen voor zijn. De ene persoon beëindigt de relatie om een reactie uit te lokken bij de ander en de ander, die niet gemanipuleerd wil worden, accepteert dit zodat hij zijn automie niet verliest. Geen van de partijen plukt hier de vruchten van.

Een relatie onderwerpen aan de logica van macht is nooit een goed idee. Je zult er vast wel wat voordeel mee behalen, maar je verliest veel meer. Je zorgt ervoor dat de relatie haar waarde verliest, je maakt haar ‘goedkoop’ en zonder het je te realiseren, zorg je ervoor dat het niet langer een band is die je leven verrijkt.

De unie verandert in een element dat angst en pijn veroorzaakt, iets dat eerder afdoet aan jullie leven dan dat het iets toevoegt. Wanneer er sprake is van dit soort manipulatie en chantage, dan zullen de rollen vroeg of laat omdraaien en zal er een reeks van gebeurtenissen worden gelanceerd waarin de twee partners eerder als rivalen of vijanden zullen handelen dan als een stel.

Koppel

Conflicten in een relatie doen pijn en veroorzaken angst, vooral als ze ernstig zijn. Maar de enige manier om ze op te lossen, is door ze recht in de ogen te kijken en naar een gezonde manier te zoeken om met ze om te gaan. Communicatie is altijd een uitstekende optie. Door recht uit het hart te spreken, kweken we begrip.

Zonder het vermogen hiertoe heeft de relatie geen enkele kans om te groeien. In dit geval is het het inderdaad waard om de relatie te verbreken, met als enige doel het verbeteren van de levens van beide leden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.