Het reguleren van emoties op oudere leeftijd

Het reguleren van emoties op oudere leeftijd
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Valeria Sabater

Laatste update: 27 december, 2022

Het correct reguleren van emoties op oudere leeftijd is een oefening voor de gezondheid en het welzijn. Interessant is dat onderzoekers in verschillende onderzoeken informatie hebben gevonden die verder reikt dan de lichamelijke en cognitieve achteruitgang.

Oudere volwassenen zijn gemiddeld veel meer afgestemd op positieve emoties. Zij hechten waarde aan sociale relaties en hebben ook meer controle over hun emoties.

De Zwitserse filosoof Henri-Frederic Amiel zei dat weten hoe je oud moet worden het meesterwerk van de geestelijke gezondheid is. Hij zei ook dat het een van de moeilijkste delen van het leven is om onder de knie te krijgen. Dit is niet makkelijk.

Ouderdom bereiken met hetzelfde optimisme als een jongere die zijn hele leven voor zich heeft, is moeilijk. De sleutel ligt in het kijken naar het heden met nederigheid, eenvoud en positiviteit.

Oud hout is het beste te verbranden, oude wijn te drinken, oude vrienden te vertrouwen, en oude schrijvers te lezen.

-Francis Bacon-

Op oudere leeftijd worden we geconfronteerd met een afname van onze lichamelijke vaardigheden en de progressieve afname van onze eigen mogelijkheden. Ouderen zijn echter nog steeds in staat om een subjectief gevoel van geluk te behouden dat bewondering verdient.

De juiste emotionele regulatie in deze laatste levensfase is bij een groot deel van de bevolking zichtbaar. Dit helpt dus bij het reguleren van emoties op oudere leeftijd.

Het reguleren van emoties op oudere leeftijd is de sleutel tot welzijn.

Een gelukkig ouder stel

Het reguleren van emoties op oudere leeftijd: de laatste ontdekkingen

De manier waarop ouderen hun emoties reguleren is een relatief nieuw vakgebied. De levensverwachting is de laatste tijd echter sterk is gestegen, en het is duidelijk dat dit deel van onze bevolking de komende jaren zeer belangrijk zal zijn voor onze samenleving.

Het bereiken van onze oude dag in de best mogelijke staat is dus een essentiële uitdaging die voor ons ligt. We hebben het niet alleen over lichamelijk welzijn. Bovenal richten we ons op het emotionele vlak.

Dit nieuwe onderzoeksgebied wordt rijper en blijft groeien. Dr. Derek Isaacowitz, een deskundige op het gebied van emoties aan Yale University, heeft een techniek ontwikkeld om de vooroordelen op het gebied van aandacht van oudere mensen te bestuderen.

Hij creëerde een bril die de lichamelijke reactie van de drager vastlegt. De bril registreert deze gegevens zodat onderzoekers ze later kunnen analyseren.

Dit onderzoek heeft aangetoond dat 90% van de oudere volwassenen meer geïnteresseerd is in gezichten die positieve emoties vertonen. Die voorkeur, die constante zoektocht naar een lachend gezicht, een warme uitstraling of een vriendelijk woord, helpt hen om zelf hun eigen emoties te reguleren.

Deskundigen zijn van mening dat het lijkt alsof de hersenen als cognitieve bemiddelaar fungeren door hun aandacht te richten op deze prikkels. Dit vermindert op zijn beurt de negatieve emoties, en de hersenen vullen zich op die manier met positiviteit.

Het oog van een ouder persoon

Emoties verslechteren niet met het verouderingsproces

Het eerste wat tijdens de ouderdom gebeurt is een verandering in motivatie. Deze langetermijndoelstellingen worden beperkt tot het investeren in een betere kwaliteit van leven in het heden.

Daarom heeft de regulering van emoties op oudere leeftijd een zeer specifiek doel. De motivaties staan vast. Het probeert de emotionele ervaring te optimaliseren om te genieten van balans, innerlijke rust en de relaties met vrienden en familie.

Op zijn beurt vormt dit alles iets dat bekend staat als de paradox van het welzijn op oudere leeftijd. Hoe opvallend het ook lijkt, ouderen zijn gemiddeld meer tevreden met hun leven dan jongeren.

Dit komt doordat ouderen beter in staat zijn om hun emoties te reguleren. Dit mechanisme vertoont geen verslechtering die zo vaak voorkomt of parallel loopt met de manier waarop de cognitieve processen van ouderen afnemen.

We weten bijvoorbeeld dat veroudering vooral de frontale kwabben van de hersenen aantast. Dit gebied van de hersenen omvat onze aandacht, probleemoplossend vermogen en planningsvermogen.

Emoties en ons vermogen tot interactie met onze omgeving door middel van blikken, glimlachen en positieve reacties is echter iets dat intact blijft. Dit vermogen is bestand tegen ziekten die zo ernstig en verdrietig zijn als de ziekte van Alzheimer.

Opa speelt met kleinkind

Oudere leeftijd maakt ons selectiever

In veel gevallen filteren we onze werkelijkheid als we jong zijn. Tijdens onze jeugd laten we alles op ons af komen. We houden ervan om met verschillende dingen en mensen te experimenteren. Ook accepteren we alles met open armen en een bereidwillig hart. Naarmate we volwassener worden, beginnen we echter filters te gebruiken in ons leven.

Als we de drempel oversteken die leidt naar de laatste fase van het leven, ontstaat er een nieuwe visie. We laten de filters los en worden nog selectiever. We streven ernaar om te prioriteren en onze aandacht alleen te richten op dingen die ons kunnen voorzien van welzijn en geluk in plaats van problemen.

Psycholoog en onderzoeker Heiner Ellgring van het Max Planck Instituut in München legde dit fenomeen uit in zijn boek The reasons and emotions of old age. Volgens hem richten ouderen zich op drie aspecten van het leven:

  • genieten van relaties met familie en vrienden
  • investeren in hun gezondheid
  • het verzorgen en genieten van verschillende dingen, zoals huis, tuin en dieren

Een positief leven voor een bejaarde is een leven waarin hij of zij zich op deze aspecten kan richten. Het subjectieve geluk ligt in deze factoren. Het sociale, relationele en affectieve aspect zijn het belangrijkst.

Daarom is de sleutel tot positief ouder worden het selectief zijn en het hebben van duidelijke prioriteiten. Voor ouderen is het genieten van positieve emoties op het dagelijkse leven de grootste prioriteit.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.