Het psychologische voordeel van kersttradities

Kerstmis is een geschenk voor de zintuigen. Ontdek hier de psychologische voordelen van Kerstmis!
Het psychologische voordeel van kersttradities

Laatste update: 16 oktober, 2019

Veel mensen kijken het hele jaar door uit naar de kersttradities. Kerstmis is niet hetzelfde als je je favoriete eten moet missen of als je niet naar huis kunt om je cadeautjes te openen. Deze feestdagen verliezen hun betekenis als je je familietradities niet kunt uitvoeren.

Kerstmis is een geschenk voor de zintuigen. De verlichting, de versierde straten, het gekleurde inpakpapier. De smaak van het eten en het aroma van warme chocolademelk en andere traditionele dranken zijn een genot voor jong en oud.

Kerstmis is vooral een tijd om met je familie samen te zijn. Tijdens deze kostbare dagen hebben we de mogelijkheid om bij degenen die we liefhebben te zijn en te ontsnappen aan onze routines.

Ontsnap aan de angst

Voor velen van ons is de dagelijkse sleur stressvol. Het tempo van het dagelijks leven is vermoeiend en die vermoeidheid kan in de loop van de tijd toenemen en chronisch worden. Niet alleen dat, maar er is zoveel onzekerheid in het leven. Die onzekerheid heeft de neiging om onze negatieve gedachten te voeden.

Daarom hebben zoveel mensen een periode als Kerstmis nodig. We hebben elk jaar een speciale dag nodig die ons terugbrengt naar onze jeugd en die ons in staat stelt ons te denken aan degenen die we verloren hebben, of om gewoon wat tijd door te brengen met degenen die ver weg wonen.

Het is een tijd om cadeautjes te openen, maar ook om onze armen te openen voor de mensen van wie we houden.

Mensen vieren oud en nieuw met sterretjes

Kersttradities (zoals dingen opnoemen waar we dankbaar voor zijn of een speech geven) zijn gebaseerd op rituelen. Laboratoriumexperimenten en onderzoek tonen aan dat de gestructureerde en repetitieve handelingen van deze rituelen als schokdempers voor angst kunnen fungeren door de wereld een meer voorspelbare plek te maken.

Veel van deze rituelen voeren we natuurlijk ook uit tijdens andere momenten van het jaar. Met Kerstmis krijgen ze echter een diepere betekenis. We vieren ze op een speciale plek (het familiehuis) met een speciale groep mensen (onze familie en goede vrienden).

Daarom reizen er meer mensen tijdens Kerstmis en Nieuwjaar dan op enig ander moment van het jaar. Als je mensen ziet die je meestal niet ziet, vergeet je je zorgen. Deze bijeenkomsten stellen je in staat om weer in contact te komen met oude familietradities.

Traditionele gerechten

Geen enkele kersttraditie is compleet zonder kerstgerechten. Lange uren in de keuken om een heerlijke maaltijd te bereiden, worden beloond met lange maaltijden met het gezin, gezellig met elkaar praten en lachen. Speciale gelegenheden vragen om speciaal eten.

Het delen van een maaltijd is een symbool van gemeenschap. Het brengt het hele gezin rond de tafel en creëert ruimte voor conversatie en verbinding. Veel onderzoeken tonen aan dat het doen van een soort van ritueel voor het eten de eetervaring verbetert en zelfs het eten beter doet smaken.

Andere onderzoeken hebben ontdekt dat wanneer kinderen deelnemen aan de voorbereiding van het eten, ze er meer plezier aan beleven. Niet alleen dat, maar hoe langer het duurt om een gerecht te maken, hoe meer we het later waarderen. Je zou kunnen zeggen dat de inspanning die gepaard gaat met speciale maaltijden de culinaire ervaring ten goede komt.

Traditionele geschenken

Een van de kersttradities is het uitwisselen van geschenken. Vanuit rationeel oogpunt heeft het uitwisselen van geschenken geen zin. Wanneer je geschenken uitwisselt met iemand, recycle je in principe geld. Als je denkt aan de geschenkenruil in puur monetaire termen, is het een soort nulsomspel.

Als je er op die manier naar kijkt, is het beter om je eigen geschenk te kopen. Het uitwisselen van geschenken gaat echter niet over wie hoeveel heeft uitgegeven. Geschenken helpen om sociale banden te behouden, omdat ze ons dwingen om over iemand anders na te denken, ook al is het maar voor korte tijd.

Misschien ben je gewoon geld aan het recyclen, maar de voldoening die voortkomt uit het geven en ontvangen van geschenken laat je genieten van de uitwisseling ervan. Niet alleen dat, maar mensen geven meestal ook geld uit dat ze toch al van plan waren om uit te geven tijdens Kerstmis. Veel mensen wachten liever op Kerstmis om zichzelf of anderen te verwennen.

Geschenken uitwisselen met familie en vrienden

Familie en kersttradities

De belangrijkste functie van Kerstmis is het onderhouden en versterken van de familiebanden. Voor familieleden die ver weg wonen, kunnen kersttradities de lijm zijn die de familie bij elkaar houdt.

Vooral kinderen hebben de neiging om een sterkere band met hun familie te ontwikkelen wanneer ze deelnemen aan kersttradities. Niet alleen dat, maar ook dierbare herinneringen aan familietradities zijn synoniem voor positieve interacties met uw kinderen.

Kortom, rituelen en tradities zijn indicatoren van identiteit en groepssamenstelling. Daarom geeft de kersttijd mensen het gevoel dat ze ergens deel van uitmaken en brengt ze in een gulle bui.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.