Hoe kan je het litteken van verraad laten helen?

Het helen van de wond van verraad is noodzakelijk om onze toekomst niet te verstoren. In dit artikel helpen wij je daarbij.
Hoe kan je het litteken van verraad laten helen?

Laatste update: 04 april, 2024

Verraad is één van de pijnlijkste ervaringen die ieder van ons kan meemaken. Het maakt niet uit of het van je partner, een vriend of een familielid komt. Elke keer dat iemand je vertrouwen beschaamt, opent het een wond die veel tijd nodig heeft om te helen. Soms heelt het nooit. En we weten allemaal dat hoe meer je de persoon vertrouwt die jou verraden heeft, hoe groter het litteken van verraad is.

Maar je kan niet elke ontgoocheling zomaar rangschikken in de categorie verraad. Want het feit is dat wij als mensen allemaal elkaar soms teleurstellen. Er zijn momenten waarop we de omstandigheden niet aankunnen en uiteindelijk de mensen van wie we houden, ontgoochelen.

“Maar we zijn veel harder voor de mensen die ons in de kleine dingen verraden dan voor de mensen die anderen op grote gebieden verraden.”

-François de La Rochefoucauld-

 Share

Maar het soort verraad dat pijn doet en een stempel achterlaat, is het verraad dat mensen niet toevallig plegen. Ze zijn zich volledig bewust van het feit dat ze iets verkeerd doen en doen het om totaal egoïstische redenen. Deze soort verraad komt van iemand die je over iets gerustgesteld heeft. Maar die persoon handelt dan op een andere manier wanneer de waarheid uitkomt.

De verschillende soorten verraad 

Er bestaan meerdere soorten verraad. Aan de ene kant is er het verraad dat we tegenover onszelf plegen. Anderzijds zijn er de vormen van verraad die mensen jou aandoen. De meeste mensen denken hierbij aan de liefde. Maar dat is niet de enige soort die bestaat.

Het litteken van verraad helen

Alle verschillende manieren om iemand te bedriegen hebben twee aspecten gemeenschappelijk. Ten eerste doorbreken ze iets dat vooraf op een uitdrukkelijke of op een impliciete manier door één persoon tot stand gebracht is. Ten tweede profiteren ze van het vertrouwen van de andere persoon.

Wanneer we mensen bedriegen, dan verraden we overeenkomsten en verwachtingen, samen met hoop en beloften. We verraden mensen met onze woorden en met onze daden.

 Share

Iedereen die ooit verraden geweest is, heeft het meest bittere bedrog kunnen smaken. Ze voelen zich vernederd en belachelijk gemaakt. Hun gedachten, gevoelens en verwachtingen zijn volledig over het hoofd gezien. Ze werden niets meer dan een voorwerp voor de intriges van de andere persoon. De andere persoon heeft met andere woorden van hen een object gemaakt en hen gebruikt. Dat is de reden waarom het verraad zo pijnlijk is en zo’n diepe stempel achterlaat.

Verraad te boven komen en het litteken van verraad laten helen

Het giftigste effect van verraad is dat de bedrogen persoon met een diep wantrouwen achterblijft. Het kan zich ook naar andere mensen uitbreiden, dus niet alleen naar jou. Omgaan met de twee gezichten van een ander persoon is een erg zware klap die meestal niet vanzelf geneest. Daarom is het zo belangrijk dat je een manier vindt om verraad te boven te komen. We geven je hier enkele sleutels om dit te doen:

  • Evalueer de situatie. Het is belangrijk dat je nagaat wat precies de oorzaak is van het verraad. Je moet vooral op een zorgvuldige manier bekijken of ze je al of niet met opzet bedrogen hebben. Hun bedoelingen zijn echt van belang.
  • Geef jezelf niet de schuld. De persoon die bedrogen is, is het slachtoffer. Toch geven ze vaak zichzelf de schuld voor wat gebeurd is. Ze straffen zichzelf door zichzelf te vertellen hoe dom ze steeds opnieuw geweest zijn. Maar je mag nooit enige verantwoordelijkheid op jou nemen voor wat iemand anders gedaan heeft. Behandel jezelf op een goed manier.

Door te aanvaarden wat gebeurd is, laat je het litteken van verraad helen

  • Aanvaard wat gebeurd is. Misschien probeer je het gebeurde te ontkennen. Maar op die manier raak je niet verder. Het beste is dus dat je aanvaardt wat er gebeurd is en nagaat of er al of niet een oplossing bestaat.
  • Geef jezelf de tijd. Vaak zal verraad je emotioneel volledig overrompelen. Het is dus goed dat je jezelf wat tijd geeft om de eerste schok te boven te komen. Zo zal je ook een heldere kijk krijgen op wat gebeurd is.
  • Zorg voor evenwicht. Wij mensen verknallen het allemaal wel eens. Je mag dat niet vergeten. Hoe moeilijk het ook is, het is echt belangrijk dat je evenwicht creëert.
  • Zoek de weg van vergiffenis. Vergeven betekent niet dat je zonder gevolgen aanvaardt wat gebeurd is. Het betekent ook niet dat je moet doen alsof er niets gebeurd is. Maar het gaat meer over jezelf recht doen en om te leren om het verleden achter je te laten.
Het litteken van verraad

Verraad is altijd een bittere pil om te slikken. Maar het litteken van verraad hoeft niet altijd tot een levenslang trauma te leiden. Wanneer je bedrogen bent, dan is het eerste wat je moet doen, proberen opnieuw je evenwicht te vinden. Want het is de enige manier om verder te gaan. Laat niet toe dat de daden van een andere persoon de rest van je leven beïnvloeden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.