Het juiste cadeau vinden voor je kind

Het vinden van het juiste cadeau om aan een kind te geven kan een uitdaging zijn. Lees hier meer.
Het juiste cadeau vinden voor je kind
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 12 september, 2023

Tegenwoordig wordt het steeds ingewikkelder om het juiste cadeau voor een kind te vinden. Onderzoeken tonen aan dat kinderen eerder volwassen worden en gezien de kenmerken van de maatschappij waarin we leven, tonen zelfs de allerkleinsten een grote voorliefde voor technologisch speelgoed.

In feite kan het als ouder een nachtmerrie zijn om het juiste speelgoed te kiezen dat geschikt is voor de leeftijd en smaak van je kind.

We zouden kunnen zeggen dat een intelligente aankoop er een is waarbij je diverse elementen bij elkaar weet te brengen. Zo is het belangrijk dat het cadeau nuttig en veilig is en bijdraagt aan de intellectuele, emotionele en sociale ontwikkeling van je kind. Maar hoe kun je deze doelen bereiken?

De meeste experts zijn het erover eens dat, over het algemeen, te veel speelgoed een negatieve invloed heeft op de verbeelding van een kind. Ander onderzoek toont aan dat het duurste product niet altijd het product is dat je kind de meeste mogelijkheden biedt.

Als je je houdt aan de aanbevelingen van psychologen, zou je eigenlijk een cadeau moeten zoeken dat de ontwikkeling van je kind stimuleert en het helpt zijn kennis uit te breiden.

Het juiste cadeau op basis van de leeftijd

Spelend kind

Bij het kiezen van het juiste cadeau moet je rekening houden met de leeftijd van je kind. Kleintjes bevinden zich in de fase waarin ze hun psychomotoriek, concentratie, creativiteit en auditieve gevoeligheid moeten stimuleren.

  • Een optie is om ze muziekinstrumenten, knuffeldieren met geluiden, plasticine, waterverf en kleurboeken te geven.
  • Een alternatief zijn voorwerpen die hen helpen bewegen, zoals driewielers of fietsen.

Als je kind al naar school gaat, moet je denken aan speelgoed dat zijn aandacht en geheugen stimuleert. Ook het soort educatieve spelletjes die hun communicatievaardigheden en kennis verbeteren. Bijvoorbeeld bordspellen, pratende poppen of constructiespeelgoed.

Volgens wetenschappelijke studies worden kinderen tegenwoordig vroeger volwassen en volgt de adolescentie dit patroon. In feite veranderen de voorkeuren van kinderen vanaf negen jaar. De zogenaamde Netgeneratie (Engelse link) heeft een voorliefde voor mobiele telefoons, computers, videospelletjes en tablets.

Om dit soort cadeaus goed te kunnen geven, raden psychologen echter aan om niet alleen rekening te houden met de leeftijd van je kind, maar ook met het feit dat het technologische object in kwestie een communicatiemiddel is dat hen helpt om te spelen en met elkaar om te gaan.

Het mag er niet toe bijdragen dat ze geïsoleerd raken van hun omgeving. Daarom moet je, als je dit soort cadeau kiest, het gebruik ervan door je kind in de gaten houden om problemen in de toekomst te voorkomen.

Voetballende kinderen

Een ander alternatief dat zeer aan te raden is voor tieners is om ze het juiste cadeau te geven die hen aanmoedigen om te sporten en tijd door te brengen met andere mensen. Bijvoorbeeld tennisrackets, schaatsen of andere sportbenodigdheden.

Geef je genegenheid

Als je je kind een cadeau geeft, moet je er rekening mee houden welke waarden je met dit gebaar overdraagt. Je kind moet het cadeau opvatten als een beloning, voor zijn schoolprestaties of voor zijn goede gedrag. Zorg er ook voor dat je hem of haar altijd duidelijk maakt dat de prijs van het cadeau niet recht evenredig is met de liefde die je voor hem of haar hebt.

Een andere optie is om hem of haar te laten inzien dat genegenheid een van de beste geschenken is die je ooit kunt krijgen en geven. Het is namelijk een cadeau van onschatbare waarde met blijvende effecten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.