Het goede voorbeeld geven, de beste manier om les te geven

Een voorbeeld zijn is de beste manier om anderen te onderwijzen en te beïnvloeden. Als je wat meer over dit onderwerp wilt weten, lees dan verder.
Het goede voorbeeld geven, de beste manier om les te geven

Laatste update: 14 oktober, 2021

Het goede voorbeeld geven is in alle opzichten de beste lesmethode. Het kan echter moeilijk zijn om het met eerlijkheid en besluitvaardigheid uit te oefenen, op de meest correcte of meest geschikte manier.

Desalniettemin is het zeer de moeite waard en kan het inhoud geven aan jouw leven en dat van anderen. Het goede voorbeeld geven is in feite het verstandigste dat je ooit aan anderen kunt overbrengen.

Zoals het oude spreekwoord zegt: “geen woorden maar daden.” Oftewel, je acties brengen in praktijk wat je zei. Bovendien diskwalificeer je jezelf door het ene te zeggen en dan het andere te doen en als je je niet echt eigen maakt wat je uitdrukt, zal het nooit werkelijkheid worden.

“Een voorbeeld stellen is niet het belangrijkste middel om anderen te beïnvloeden; het is het enige middel.”

Albert Einstein

Weet wat je wilt zijn en doen

Om het goede voorbeeld te geven, moet je overtuigd zijn van wat je wilt zijn en doen en dat vervolgens proberen bij anderen in te prenten. Als je deze eerste en belangrijke stap echter niet zet, is het zeer onwaarschijnlijk dat je het goede voorbeeld kunt geven.

Je hersenen en hart, je redenering en gevoelens zijn hier allemaal essentieel. Dat komt omdat niet alles alleen maar gedachten, rationaliteit of kennis omvat, en ook niet alleen emoties en genegenheden. Je hebt ook moed, begrip, gevoeligheid en veel liefde nodig.

Als je consequent bent, zul je slagen…

Meisje met kat die op bezem vliegt

Mensen hebben zeker de neiging om ontvankelijk te zijn als ze iemand ontmoeten die consequent is. Met andere woorden, als ze coherent blijven met wat ze denken, zeggen en doen. We hebben allemaal meer feiten nodig dan woorden, en daden meer dan retoriek.

Vaak denk en denk je, en lees en lees je, maar verder kom je niet. In feite kunnen veel ideeën je interessant in de oren klinken totdat je besluit ze in praktijk te brengen.

Dat komt omdat er een lange weg is tussen praten over iets doen en het daadwerkelijk doen. Daarom is het belangrijk om te onthouden dat je niet het goede voorbeeld kunt geven, tenzij je je acties onder woorden brengt

Vraag niet om wat je niet geeft

We hebben allemaal mensen nodig die volledig overtuigd zijn van hun daden. Mensen die risico’s nemen, die hun zinnen zetten op persoonlijke groei. Ze zijn dapper, niet door anderen aan te vallen of te winnen, maar door ze te helpen groeien. Dit is wat echt moeilijk en complex is in het leven.

Een vader die zijn kinderen bijvoorbeeld de waarde van respect wil bijbrengen, maar zijn eigen vrouw slecht behandelt, zal hoogstwaarschijnlijk vanaf het begin falen.

Wanneer iemand leugens vertelt maar eerlijkheid van anderen eist, gaat hij de verkeerde kant op. Het is nooit raadzaam om een ander om iets te vragen dat je zelf niet wilt geven.

Niemand kan een ander leren wat hij zelf niet weet en wat hij zelf niet doet

Het is duidelijk dat mensen die een voorbeeld zijn in het leven in staat zijn om hun context en hun omgeving te veranderen. In veel gevallen zijn het anonieme leiders van het bestaan die, terwijl ze zelf groeien, jou ook aanzetten om te groeien.

Dit soort mensen laat je zien hoe je zou moeten zijn, waardoor je ze gaat imiteren. Ze infecteren je, maar niet op een slechte manier, op een genezende manier, om je sterker en beter bestand te maken tegen de tegenslagen van het leven. Bovenal laten ze je zien dat je ook zoals zij kunt zijn.

Wanneer iemand echter een voorbeeld voor anderen wordt, worden er meer eisen aan hen gesteld. Bovendien heeft zelfs de kleinste negatieve eigenschap of actie de neiging om hun imago en hun goede daden te ondermijnen.

Het is inderdaad een ongelukkig feit dat anderen altijd geneigd zijn meer naar hun gebreken of tegenslagen te kijken dan naar hun deugden, zelfs als deze laatste in de meerderheid zijn.

Vrouw met een voorbeeld in haar handen

Er zijn veel ouders die hun kinderen willen opvoeden, zonder zelf onderwijs te hebben genoten. In feite proberen ze door te geven wat nooit echt aan hen is doorgegeven. Daardoor zouden ze, nogal onhandig, in de val kunnen lopen om te onderwijzen wat ze zelf niet weten. In werkelijkheid is er zowel een leraar als een leerling in ons allemaal.

Je bent misschien een voorbeeld in sommige aspecten van je leven, maar je hebt ook last van tekortkomingen, tegenstrijdigheden en tekortkomingen, die je leiden tot inconsistenties tussen je woorden en je daden.

Elk proces kost tijd

Er zijn enkele uitzonderlijke wezens die een hoge coherentie bereiken. Ze slagen erin om van hun leven een authentieke leer te maken die in de praktijk wordt gebracht. Mensen zoals Mahatma Gandhi, die zelf een model van het leven werd en zijn overtuigingen zo ver bracht dat hij erin slaagde de geschiedenis van een natie te veranderen.

Dit is een verhaal over Gandhi dat perfect het principe van het goede voorbeeld geeft:

“Een vrouw ging met haar zoon naar Gandhi. Gandhi vroeg haar wat ze wilde en de vrouw vroeg hem om haar zoon te laten stoppen met het eten van suiker.

Gandhi antwoordde: “Breng je zoon over twee weken terug.”

Twee weken later kwam de vrouw terug met haar zoon. Gandhi draaide zich om en zei tegen de jongen: “Stop met het eten van suiker.”

De vrouw, buitengewoon verrast, vroeg hem: ‘Waarom moest ik twee weken wachten voordat je hem dat vertelde? Had je het hem niet twee weken geleden kunnen vertellen?”

Gandhi antwoordde: “Nee, want twee weken geleden at ik zelf suiker.”

Alles heeft een proces en een tijd. Je kunt een doel niet bereiken zonder eerst alle routes volledig te hebben afgelegd. Niets wat je doet om te groeien zal tevergeefs zijn. Bovendien is het een gewichtige taak, die niemand voor je zal doen. De keuze is aan jou en aan niemand anders. Durf jij de sprong te wagen en het goede voorbeeld te geven?

Lieveheersbeestjes neergestreken op paardebloemen in de buurt van de maan

Voorbeeld en plaatsvervangend leren

Hoe vaak heb je een vriend advies gegeven zonder enig succes? Vele malen, ongetwijfeld. Dat komt omdat mensen, ondanks dat ze steeds weer over dezelfde steen struikelen, zich vaak niet laten helpen.

Een van de stelregels van psychologen is dat als iemand niet wil veranderen, hij ook niet zal veranderen. Uit de boeddhistische psychologie komt dezelfde boodschap. Als iemand niet om hulp vraagt, hoeveel je ze ook vertelt, zullen ze niet luisteren. Verder is hulp vragen niet per se synoniem met jezelf laten helpen.

Sommige boeddhistische leraren lieten hen er gewoonlijk om vragen als ze bezoek kregen van mensen die op zoek waren naar kennis. Sterker nog, ze lieten ze drie keer om hulp vragen voordat ze ze begonnen te onderwijzen. Want als er geen echte interesse zit achter een hulpvraag, waarom zou er dan hulp gegeven moeten worden?

Lama (geestelijke) Rinchen Gyaltsen bevestigt dat als mensen niet om hulp vragen of zich niet laten helpen, ze het beste het goede voorbeeld kunnen geven.

Lama’s hebben deze baan. Een van hun vele taken is inderdaad om met geduld, liefde en mededogen in praktijk te brengen wat ze prediken. Als er een probleem is, maken ze zich zorgen, maar ze raken niet van streek en ze houden de hele tijd een goede houding aan.

Hierachter gaat plaatsvervangend leren of sociaal leren schuil. Dit is leren door observatie. Want door het gedrag van andere mensen te observeren verwerf je potentiële kennis.

Als je bijvoorbeeld voor een tegenslag erg van streek raakt, maar andere mensen rustig ziet handelen, leer je op dezelfde manier te handelen. Daarom, als je anderen wilt helpen, begin dan het goede voorbeeld te geven.

Afbeeldingen met dank aan Lisa Fallon, Art Dk. Wellicht ook interessant voor jou

Voorbeelden zorgen voor verandering, meningen niet
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Voorbeelden zorgen voor verandering, meningen niet

Het principe van het onderwijs is om het goede voorbeeld te geven. Voorbeelden zorgen voor verandering. En dat is iets wat meningen niet kunnen.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.