Het gezinsleven verbeteren

Communicatiekanalen openhouden kan soms een hele uitdaging zijn. Dit is slechts een van de vijf sleutelideeën om het gezinsleven te verbeteren.
Het gezinsleven verbeteren
Laura Ruiz Mitjana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Ruiz Mitjana.

Laatste update: 31 augustus, 2023

Harmonie bewaren in het gezinsleven is een uitdaging die vaak grote sociale vaardigheden vereist Sterker nog, ongeacht de banden die hen verenigen, zijn er momenten waarop het niet zo gemakkelijk is om de familiebanden te beschermen tegen bepaalde conflicten.

Als dit bij jou gebeurt, of als je gewoon je gezinsleven wilt verbeteren, vertellen we je in dit artikel hoe je dat kunt doen. We geven je vijf eenvoudige maar effectieve tips die je zeker zullen helpen.

Een thuis is geen gebouw of een straat of een stad of zoiets kunstmatigs als bakstenen en mortel. Een thuis is waar iemands familie is…

John Boyne

Vijf tips om het gezinsleven te verbeteren

Communicatie is de sleutel

Communicatie is de basis van de meeste relaties, vooral die met het gezin. Het is echter niet genoeg om alleen maar met alle leden van je gezin te praten, je moet ook weten hoe je moet luisteren. Als ze belangrijk voor je zijn, moet je aandacht aan ze besteden.

Verder moet je eerlijk zijn als je praat. Ook al voel je misschien de verleiding, als je bedenkt dat een bepaald onderwerp controversieel zou kunnen zijn, om het te vermijden.

Toch moet er altijd over deze onderwerpen gesproken worden. Ten eerste moet je ze benoemen, indien mogelijk met betrokkenheid van andere familieleden. Op deze manier kun je de afstanden en verschillen tussen jullie verkleinen.

Empathie is een belangrijke factor om goed te communiceren. Daarnaast zal proberen te begrijpen wat anderen voelen je helpen om assertiever te spreken (Spaanse link).

Gezin op een pier

Aanbieden en delen

Alle leden van je gezin hebben hun eigen smaak en interesses. Toch hoeven deze verschillen geen obstakel te zijn om samen tijd van hoge kwaliteit te delen. Voor het gezin dat onder één dak woont, kunnen gezelschapsspelletjes bijzonder leuk zijn.

Het is belangrijk om samen momenten van vreugde en ontspanning te delen, zonder stress. Gezinstijd moet niet beperkt blijven tot belangrijke gesprekken, besluitvorming of het oplossen van conflicten. Neem de tijd om gewoon samen te genieten.

“Dit is een deel van waar een familie om draait, niet alleen liefde maar anderen laten weten dat er iemand is die op hen let…. Niets anders zal je dat geven. Geen geld. Geen roem.”

-Mitch Albom

Duidelijke regels en voorschriften

Het hebben van duidelijke regels en voorschriften is een ander essentieel onderdeel van het verbeteren van het gezinsleven. Jullie moeten het eens zijn over de regels die jullie gezinsdynamiek bepalen. Alle leden van je gezin moeten bij deze discussie betrokken worden.

Ieder van jullie moet duidelijk omschreven taken in huis hebben. Er moeten ook bepaalde samenlevingsregels worden opgesteld. Jullie moeten allemaal heel duidelijk zijn over wat jullie taken thuis zijn en jullie moeten ze allemaal vervullen.

Op deze manier zul je genieten van een aangename sfeer. Als dit echter niet lukt, is het belangrijk om erover te praten voordat het een veel groter probleem wordt.

Respect is essentieel

Respect is de basis van elke gezonde relatie. Het is ook de beste manier om anderen te laten zien dat ze belangrijk voor je zijn. Respect betekent dat je je andere gezinsleden eerlijk en vriendelijk behandelt. Je gunt ze ook hun eigen ruimte en tijd. Als je bijvoorbeeld weet dat iemand thuis zit te studeren, moet je geen muziek op vol volume afspelen. Respect betekent begrip hebben voor anderen.

Je moet altijd respectvol zijn als je met anderen communiceert. Zelfs op momenten dat je om de een of andere reden boos bent, moet je nog steeds respect tonen.

“Wat kun je doen om de wereldvrede te bevorderen? Ga naar huis en hou van je familie.”

-Moeder Theresa

Gezin van papier

Iedereen is anders

Iedereen is anders en dat is prima. Ieder mens is uniek, ook al hebben we allemaal bepaalde dingen gemeen met anderen. Dit feit mag nooit worden genegeerd.
Zoals we al eerder zeiden, is respect belangrijk.

Net zo belangrijk is het om tolerant te zijn (Spaanse link) en te begrijpen dat niet iedereen in de familie hetzelfde moet denken of doen als jij. In feite hebben jullie allemaal het recht om je uit te drukken op de manier die je wilt, door je kleding, je smaak, je eigen stijl, enz.

“De band die je ware familie verbindt is er niet een van bloed, maar van respect en vreugde in elkaars leven.”

-Richard Bach-

Anders zijn geldt ook voor de manier waarop je genegenheid uit. Bedenk dat niet iedereen dat op dezelfde manier hoeft te doen. Sommigen drukken het bijvoorbeeld graag uit met woorden, anderen met gebaren en weer anderen door hun zorgzame houding. Dit is helemaal oké. Je kunt anderen niet dwingen om te zijn zoals jij wilt dat ze zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Corrales Pérez, Alejandra; Quijano León, Nayely K.; Góngora Coronado, Elías Alfonso. (2017). Empatía, comunicación asertiva y seguimiento de normas. Un programa para desarrollar habilidades para la vida. Enseñanza e Investigación en Psicología, 22(1), 58-65. Consejo Nacional para la Enseñanza en Investigación en Psicología A.C.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.