Het gevaar van cyberrelaties

Het gevaar van cyberrelaties

Laatste update: 27 juni, 2017

Tegenwoordig ontmoeten een hoop mensen elkaar via het internet. In de meeste gevallen leidt dit tot gezonde en langdurige relaties, maar er zijn ook genoeg gevallen waarin dit soort ontmoetingen helemaal niet goed uitpakken.

In dit artikel richten we ons daarom op de gevaren van cyberrelaties. We weten allemaal dat er miljoenen mensen op het internet zitten, met hun hoofd achter hun computerscherm. Het internet is de perfecte gelegenheid om een vals beeld van zichzelf weer te geven of hun tekortkomingen te verbergen.

Wanneer we oog in oog met iemand staan, dan zien we zowel zijn deugden als zijn tekortkomingen, waardoor het beeld dat we van diegene hebben goed genoeg is om op basis daarvan te bepalen of we wel of geen relatie met deze persoon aan willen gaan.

Hoe minder tekortkomingen we bij iemand kunnen zien, hoe groter de illusie en onze verzotheid zal zijn. Hoe meer tekortkomingen je bij iemand ziet, hoe minder intens dit soort gevoelens zullen zijn, hoewel we iemand desondanks nog wel kunnen blijven bewonderen.

Wat gebeurt er wanneer een relatie niet in real life plaatsvindt?

Wanneer we met iemand communiceren via een scherm, zijn we niet in staat om te kijken naar zijn non-verbale communicatie. De manier waarop iemand naar je kijkt, lacht en praat en zijn algehele aanwezigheid is vrij belangrijk.

Hoewel het duidelijk is dat we niet alleen maar verliefd worden op iemands uiterlijke verschijning, moet er toch wel sprake zijn van een vorm van aantrekkingskracht: iets dat ons raakt van binnen.

Natuurlijk is het helemaal niet slecht om iemand via het internet te leren kennen, toch moeten we ons ervan bewust zijn dat we via het internet maar een deel van deze persoon kunnen leren kennen en dat dit deel moet worden aangevuld met een echte ontmoeting. Pas wanneer deze twee aspecten (cyber en realiteit) samenkomen, kunnen we oprecht zeggen dat we iemand leuk vinden.

Cyberrelaties

We hebben allemaal wel verhalen gehoord over mensen die beweren dat ze verliefd zijn op iemand die ze nog nooit in levenden lijve hebben ontmoet. Dit soort verliefdheid is echter niet echt – dit soort gevoelens zijn slechts het product van hun verbeelding.

Dit zijn fantasieën die teren op aangename berichtjes die we ontvangen via een scherm. Aangezien we geen beeld kunnen zien van deze persoon, moet onze geest er één bedenken, waarbij we de andere persoon vaak idealiseren en een beeld vormen dat aansluit op ons verlangen.

Liefdesrelaties via het internet hebben voor een hoop mensen veel problemen veroorzaakt. Er bestaan allerlei manieren om teleurgesteld te worden, zoals wanneer we een foto van iemand krijgen die eigenlijk helemaal niet overeenkomt met hoe diegene er werkelijk uitziet, of wanneer we denken dat we te maken hebben met iemand die heel gevoelig en begripvol is terwijl diegene dit in werkelijkheid misschien wel helemaal niet is.

Daarom is het misschien maar beter om erop te staan dat elke cyberrelatie zo snel mogelijk werkelijkheid wordt gemaakt. Hoe sneller we de werkelijkheid van de situatie kunnen confronteren en in real life met iemand om kunnen gaan, hoe sneller we een weloverwogen keuze kunnen maken.

Waarom zijn emoties online heftiger?

Veel mensen beweren dat hun gevoelens voor iemand die ze online hebben ontmoet sterker zijn dan die voor mensen die ze in het echte leven ontmoeten. Dit komt doordat relaties waarin je oog in oog met iemand staat vrijwel niets kunnen verbergen, de ogen zien wat er te zien valt.

Wanneer de werkelijkheid echter nog niet openbaar is gemaakt, begint de geest een beeld te vormen en een geïdealiseerde persoon te creëren, iemand die ze het liefst zouden ontmoeten. Iemand waarvan zij denken dat hij ideaal voor hen zou zijn.

Deze dingen gebeuren allemaal onbewust. Waardoor iemand geleidelijk aan wegzakt in de illusie die hij zelf gecreëerd heeft, tot hij een punt bereikt waarop zijn gevoelens zo intens zijn, dat ze meer schade aan kunnen richten dan werkelijk nodig is.

Ik ken persoonlijk genoeg mensen die enorm veel hebben moeten verduren vanwege hun cyberrelatie. Zodra ze echter begrepen wat de geest doet wanneer deze niet voldoende informatie krijgt, slaagden ze erin om beide benen weer op de grond te zetten en de valse overtuigingen een halt toe te roepen.

Met iemand praten op het internet zonder diegene ooit in het echt te ontmoeten is alsof je een fantasiewereld betreedt. De mensen die het kwetsbaarst zijn voor de gevaren van cyberrelaties, zijn de mensen die de neiging hebben om veel te dromen en die niet tevreden zijn met hun echte leven.

Cyberrelaties

Vijf tips om te onthouden als je ervoor kiest om jezelf verliefd te laten worden op iemand op het internet

  1. Wanneer je gevoelens voor iemand begint te krijgen, onthoud dan dat deze gevoelens niet geldig zijn tot je deze persoon in het echte leven hebt ontmoet. Doordat je geest niet beschikt over ware informatie, zoals wel het geval is wanneer je iemand in het echte leven ontmoet, begint deze te idealiseren en een persoon te creëren die niet bestaat en vrij veel verschilt van de werkelijkheid.
  2. Stel jezelf niet alleen maar bloot aan cyberrelaties. Natuurlijk kun je iets beginnen door alleen maar met iemand te chatten, deze fase zou echter niet te lang moeten duren. Iemand leren kennen via een scherm zou altijd gepaard moeten gaan met de intentie om kort daarna in levenden lijve af te spreken.
  3. Ga geen relatie aan met iemand die in een ander land woont. Ik ken genoeg gevallen waarin mensen verliefd werden op iemand die ze nooit konden ontmoeten omdat hij in een ander land woonde, en zo jaren van hun leven slechts virtueel contact hadden. Lijden voor een liefde die niet kan zijn, omdat iedereen een leven en een baan heeft en niet zo één-twee-drie in staat is om even te verhuizen. Mensen die zichzelf hieraan blootstellen, geven zichzelf over aan een denkbeeldige platonische liefde.
  4. Ga geen relatie aan met mensen die getrouwd zijn of een relatie hebben, zelfs als ze zeggen dat hun huwelijk of relatie toch al praktisch tot een einde is gekomen. Veel mensen laten zichzelf door dit soort illusies verleiden. De persoon die een relatie heeft overtuigt de ander ervan dat hoewel hij momenteel bezet is, het toch niet meer goed gaat in zijn relatie en dat deze binnenkort tot een einde zal komen. In de meeste gevallen is het echter alleen zo dat hij de ander hiervan probeert te overtuigen zodat hij zelf makkelijker vreemd kan gaan bij zijn partner. Met al die mensen die je kunt ontmoeten, waarom zou je een kans wagen met iemand die vanaf het begin al bijdraagt aan problemen?
  5. Onthoud dat je nooit zeker kunt weten met wie je aan het chatten bent. Iedereen kan via een scherm lief, zorgzaam, attent en vrijwel perfect overkomen. Achter dat scherm zou echter gemakkelijk iemand schuil kunnen gaan die een psychische stoornis heeft, welke hem ervan weerhoudt een relatie op te bouwen in het echte leven, of iemand die de hele boel bij elkaar verzint.

De gevaren van een cyberrelatie worden groter wanneer iemand niet tevreden is met zijn echte leven, aangezien mensen online op zoek gaan naar iets dat ze niet hebben kunnen bereiken in de werkelijkheid. Het is belangrijk om uitermate voorzichtig te zijn, hoewel er natuurlijk ook eerlijke mensen op het internet zitten die het meer dan waard zijn om te ontmoeten, zit het internet ook vol met oneerlijke mensen van wie juist het tegendeel waar is.

Afbeeldingen met dank aan Alexander Kuznetsov en JenavieveMarie


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.