Het gebruik en de bijwerkingen van Deprax, een middel tegen depressie
Deprax is een antidepressivum van de tweede generatie. Zijn actieve stof is trazodon. Het wordt gebruikt om chronische depressie, slapeloosheid en angstgevoelens te behandelen. Dit middel werkt snel en heeft geweldige effecten. Toch mogen we de bijwerkingen van Deprax niet negeren.
Deprax is de commerciële naam voor trazodon in Spanje. Het is al bijna 60 jaar verkrijgbaar op de markt. In 1961 werd het in Italië ontdekt en commercieel ontwikkeld. Dit gebeurde als resultaat van een poging om een ander therapeutisch alternatief, een ander zogenaamd medicijn van de tweede generatie te vinden dat als een selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI) werkt. Het resultaat was deze roze pil die artsen tot nog niet zo lang geleden voorschreven.
Deprax is een fenylpiperazine. Het werkt als een serotonine-heropnameremmer en heeft een anxiolytisch en hypnotisch effect.
De producent wijst op de verpakking meestal op het voornaamste voordeel van het medicijn: zijn doeltreffendheid tijdens de eerste week van inname. Bovendien was er nog een andere factor die de patiënten waardeerden. Deprax is een antidepressivum dat geen gewichtstoename veroorzaakt. Anderzijds is er naast deze voordelen nog iets anders dat de moeite waard is om te vermelden. Aangezien het zo goedkoop was, was Deprax tijdens de jaren zeventig en tachtig een bestseller.
Maar in die beginjaren was één van de voornaamste bijwerking van Deprax heel duidelijk: orthostatische hypotensie (een lage bloeddruk wanneer de persoon opstaat). Beetje bij beetje ontdekte men dat trazodon in kleinere doses veel doeltreffender en veiliger was. Deze aanpassing liet toe dat dit medicijn tot op vandaag succesvol is in de behandeling van vele aandoeningen.
Wat is Deprax en waarvoor wordt het gebruikt?
Vele neurologen en psychiaters vertellen ons dat de hersenen veel ingewikkelder zijn dan we denken. Tot op heden weten we nog steeds niet hoe antidepressiva eigenlijk werken. Het is dus niet altijd mogelijk om te voorspellen welk type medicijn voor elke patiënt het meest geschikt is. Deprax is al bijna 60 jaar aanwezig op de markt. Toch blijft dit middel voor- en tegenstanders hebben. Sommige mensen waarschuwen voor de bijwerkingen van Deprax. Die zijn vaak onvoorspelbaar. Maar er bestaan vele onderzoeken die het hebben over hoe geweldig het is om verschillende stoornissen te behandelen.
Laten we eens zien voor welke klinische aandoeningen artsen Deprax kunnen voorschrijven:
- Klinische depressie (met of zonder angstgevoelens).
- Chronische slapeloosheid.
- Buitensporig piekeren.
- Fibromyalgie die gepaard gaat met ernstige slaapproblemen.
- Nachtmerries en andere slaapstoornissen.
- Schizofrenie.
- Alcoholisme.
We moeten ook vermelden dat volgens meerdere studies Deprax ook helpt bij de behandeling van een posttraumatische stressstoornis. Vele patiënten met slapeloosheid, nachtmerries en een hoge mate van angst die verbonden is met een trauma, worden met dit medicijn beter.
Hoe werkt Deprax?
We hebben er al op gewezen. Deprax is een medicijn van de tweede generatie dat de heropname van serotonine afremt. Wat dit medicijn onderscheidt van Prozac, is dat het bijvoorbeeld een chemische samenstelling is die behoort tot de familie van fenylpiperazine. Dit vertaalt zich in enkele voor- en nadelen. Het voordeel is dat het een 5-HT2A-receptor-antagonist is. Dit betekent ook dat het medicijn een geweldig vermogen bezit om angstgevoelens en depressie te behandelen.
Maar wat het ook doet, is de alfa-adrenerge receptoren en de eiwitten blokkeren die de serotonine vervoeren. Dit alles kan tot een ruime verscheidenheid aan milde bijwerkingen leiden.
De bijwerkingen van Deprax
Sommige patiënten ervaren geen enkele bijwerking. Anderzijds zijn er andere mensen die vaak enkele problemen hebben die eigenlijk een gevolg kunnen zijn van andere aandoeningen (bepaalde ziekten, de wisselwerking met andere medicatie of voedingsmiddelen, enzovoort). Maar je moet in elk geval onthouden dat dit medicijn niet aanbevolen is voor mensen met problemen met de lever, het hart of de nieren.
Bovendien mag je het niet in combinatie met andere kalmeringsmiddelen, hartmedicatie, antibiotica, antistollingsmiddelen of zelfs met natuurlijke medicijnen zoals Sint Janskruid innemen. Op dit vlak moet je alle richtlijnen van je arts volgen.
Dit zijn de voornaamste bijwerkingen van Deprax:
- Vochtophoping.
- Constipatie of diarree.
- Een droge mond.
- Uitslag of een jeukende huid.
- Zweten en beven.
- Een gevoel van verwardheid en rusteloosheid.
- Tachycardie.
- Hoofdpijn.
- Een wazig zicht.
- Het verlies van eetlust en gewichtsverlies.
- Symptomen die op griep lijken.
Tot besluit willen we vermelden dat er tegenwoordig op de markt veel andere en veiligere medicijnen bestaan die minder bijwerkingen hebben. Toch schrijven psychiaters nog steeds om één reden Deprax voor. Want deze medicatie is heel doeltreffend bij patiënten met een begeleidende depressie. Hiermee bedoelt men een depressie die gepaard gaat met angstgevoelens, slapeloosheid, nachtmerries en psychologische beklemming.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Alcántara M, Gutiérrez A, Hernández M, et al. Trazodona, un antidepresivo atípico con propiedades ansiolíticas y sedantes. Arch Neurocien [Internet]. 2009 [consultado 11 may 2022];14(4):249-257. Disponible en: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=26075
- Jaffer K, Chang T, Vanle B, et al. Trazodone for Insomnia: A Systematic Review. Innov Clin Neurosci [Internet]. 2017 [consultado 11 may 2022]; 14(7-8): 24–34. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5842888/
- Warner M, Dorn M, Peabody C. Survey on the usefulness of trazodone in patients with PTSD with insomnia or nightmares. Pharmacopsychiatry [Internet]. 2001 [consultado 11 may 2022]; 34(4): 128-31. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11518472/