Het faken van een orgasme: oorzaken en gevolgen volgens de wetenschap

Volgens deskundigen komt het faken van orgasmes vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. We praten over de belangrijkste oorzaken en enkele gevolgen ervan, volgens de wetenschap.
Het faken van een orgasme: oorzaken en gevolgen volgens de wetenschap
Laura Ruiz Mitjana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Ruiz Mitjana.

Laatste update: 22 oktober, 2023

Faken van een orgasme. Waarom doen we het? Is het om onze partner niet te kwetsen? Of om de seks snel achter de rug te hebben? Dit zijn slechts een paar van de oorzaken die zijn vastgesteld door twee onderzoeken uit 2010 en 2011. Hier zullen we hieronder op ingaan. Daarnaast noemen we ook enkele mogelijke gevolgen van het faken van orgasmes.

Het faken van een orgasme: waarom gebeurt het?

Welke oorzaken leiden ertoe dat we orgasmes faken? Voor een antwoord hebben we een onderzoek (Engelse link) uit 2010 geraadpleegd, getiteld Men’s and Women’s Reports of Pretending Orgasm, gepubliceerd in het Journal of Sex Research. Deze studie onderzocht de verschillende oorzaken die ertoe leiden dat mensen een orgasme faken.

We hebben ook een andere studie (Engelse link) uit 2011 geraadpleegd, getiteld Do Women Pretend Orgasm to Retain a Mate? onder leiding van Farnaz Kaighobadi. Vandaar dat we terugkeren naar de vraag: waarom faken we een orgasme?

Stel heeft seks

Om de gevoelens van onze partner niet te kwetsen

Een van de mogelijke oorzaken dat sommige mensen een orgasme faken, is de wens om de gevoelens van hun partner niet te kwetsen.

Dit is grotendeels te wijten aan het belang dat we vaak hechten aan een orgasme. Het lijkt zelfs alsof we door het uitblijven van een seksueel hoogtepunt denken dat de relatie niet bevredigend is. Dit is echter niet noodzakelijkerwijs het geval.

Om de seksuele handeling snel te beëindigen

Een andere mogelijke oorzaak van het faken van orgasmes, volgens de genoemde onderzoeken, is het verlangen om de geslachtsdaad snel te beëindigen. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Soms, vooral vrouwen, willen ze dat er een einde aan komt omdat ze moe zijn of omdat ze er niet van genieten.

Hoewel het nogal koud en emotieloos klinkt, is het door het faken van een orgasme dan waarschijnlijker dat de partner zal climaxen waardoor er een einde komt aan de seksuele handeling.

Om de relatie in stand te houden

Een andere mogelijke reden voor het faken van orgasmes is het verlangen om de relatie in stand te houden en een poging om te voorkomen dat dat de partner ontrouw is. Dit staat in het onderzoek uit 2011. Met andere woorden, de persoon wil dat zijn partner blijft genieten van seks met hem, om zo te voorkomen dat de relatie stukloopt.

Het is echter belangrijk om te weten dat het faken van een orgasme het probleem niet oplost als je in een relatie zit die niet echt bevredigend is. Immers, als het een goede relatie was, zou je toch niet hoeven te doen alsof. Aan de andere kant is het één ding om het eenmalig te doen. Het is echter iets anders als het een normale gang van zaken wordt.


Misschien is dit artikel ook iets voor jou: Experimenteren met bondage: meer dan een seksuele activiteit


Gevolgen van het faken van een orgasme

Als je een orgasme faket omdat je wilt dat de seksuele handeling snel eindigt, kan je geest uiteindelijk systematisch een orgasme associëren met het einde van de seksuele handeling.

Toch hoeft de seksuele handeling niet altijd te eindigen in een orgasme. In feite werkt dit idee vaak als een extra druk. Bovendien kan het faken van orgasmes uiteindelijk je relatie als koppel verslechteren. Dit door het gebrek aan vertrouwen met je partner en de persoonlijke ontevredenheid die je onvermijdelijk voelt.

Het faken van orgasmes kan er ook voor zorgen dat je niet meer geniet van seks, omdat je altijd wilt dat het “snel voorbij is.” In feite is het alsof je geest seks automatisch associeert met doen alsof, vooral als je herhaaldelijk een orgasme veinst.

Iets universeels?

Een andere belangrijke uitspraak met betrekking tot deze kwestie is gedaan door de psychologe Gigi Engle. Zij verzekert ons dat “als je eenmaal begint met doen alsof, het moeilijk is om ermee te stoppen.” Ze beweert verder dat “de deprimerende realiteit is dat seks niet op een egalitaire manier wordt onderwezen.” Engle beweert dat dit een universeel probleem is.

“Historisch gezien is seks bedoeld om heteroseksuele cisgender mannen te plezieren, terwijl vrouwen bij wijze van spreken slechts het ‘kaartje’ zijn om het te krijgen.”

-Gigi Engle-

Stel in bed

Orgasmes faken: komt dat vaker voor bij vrouwen?

Orgasmes faken komt vaker voor dan je zou denken, vooral bij vrouwen. Daarnaast vinden mannen het moeilijker om te “faken.” Dit komt door de behoefte aan een erectie voor penetratie en de daaropvolgende zaadlozing.

Jesús E. Rodríguez, directeur van het Murciano Sexological Institute, geeft commentaar op het feit dat deze trend vaker voorkomt bij vrouwen. Hij beweert dat “de dominante trend aangeeft dat vrouwen het meest doen alsof, met percentages dichtbij of hoger dan 50 procent.

Jesús legt echter ook uit dat in de afgelopen jaren is waargenomen dat het percentage mannen dat een orgasme veinst exponentieel is toegenomen.

Is de praktijk van het faken van een orgasme ooit heilzaam? Misschien moeten we ons afvragen waarom we doen alsof? We moeten onszelf echter nooit veroordelen voor deze praktijk, maar eerder nadenken over het pad dat ons hierheen heeft geleid.

Als je het gevoel hebt dat je orgasmes moet faken, hetzij met je vaste partner of in meer sporadische relaties, kun je overwegen om professionele hulp te zoeken bij een seksuoloog. Als dat gepast is, kun je ook relatietherapie overwegen.

Bovendien, als het je overkomt in je langdurige relatie, moet je aan je partner duidelijk maken hoe je je voelt. Sterker nog, probeer hem of haar te vertellen wat je nodig hebt. Houd je niet in.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.