Wanneer moet je medische hulp zoeken bij erectiestoornissen?

Erectiestoornissen kunnen ongemak veroorzaken bij mannen van alle leeftijden. Wil je weten wanneer je hulp moet zoeken voor erectiestoornissen? Lees dan verder.
Wanneer moet je medische hulp zoeken bij erectiestoornissen?

Laatste update: 09 september, 2023

Erectiele disfunctie (ED) is een veel voorkomende aandoening waar 12 miljoen Amerikaanse mannen op een bepaald moment in hun leven last van hebben. Deze vorm van seksuele disfunctie houdt in dat je moeite hebt om een erectie te krijgen of te behouden tijdens de geslachtsgemeenschap. In dit artikel vertellen we je meer over deze aandoening en wanneer het nodig is om hulp te zoeken voor erectiestoornissen.

Incidentele beperkingen in de slaapkamer zijn normaal, maar als ze hardnekkig worden, kunnen ze zorgwekkend zijn. In deze gevallen zijn er manieren om met dergelijke problemen om te gaan. Soms moet je je levensstijl veranderen of een arts raadplegen die de onderliggende oorzaak kan vaststellen en de beste pil tegen ED voor jouw geval.

De verschillen tussen een incidenteel probleem en erectiestoornissen

Allereerst is het belangrijk om onderscheid te maken tussen problemen die af en toe voorkomen en chronische erectiestoornissen. Incidentele episodes zijn episodes die op geïsoleerde momenten optreden en niet langdurig zijn.

Dit type seksuele reactie kan door verschillende factoren ontstaan. Enkele daarvan zijn de volgende:

 • Stress.
 • Vermoeidheid.
 • Overmatig alcoholgebruik.
 • De seksuele partner niet kennen.
 • Druk om seks te hebben.

In zulke gevallen kun je soms geen bevredigende geslachtsgemeenschap hebben. Toch zijn dit ervaringen die bij specifieke gelegenheden voorkomen en niet weken of maanden aanhouden.

Als het probleem daarentegen gedurende een aanzienlijke tijd aanhoudt, zoals zes of meer maanden, kan er een andere oorzaak achter zitten. In gevallen waarin je moeite hebt om een erectie te krijgen tijdens het vrijen of om deze tijdens de geslachtsgemeenschap te behouden, kun je het beste hulp zoeken bij een arts voor erectiestoornissen.

Triest stel met de rug naar elkaar toe

Hoe beïnvloedt het jou?

Laat problemen in bed je leven niet domineren en zoek hulp voor erectiestoornissen bij een professional.

Terugkerende erectiestoornissen maken het niet alleen moeilijk om seksuele ontmoetingen te hebben. Daarnaast zijn er nog andere gevolgen die je kunt ervaren. Allereerst kan het je relaties beïnvloeden als er geen bevredigend seksleven is.

Verlies van intimiteit is een van de grootste problemen, omdat je partner zich hierdoor ongewenst of onaantrekkelijk voor je kan voelen. Hierdoor kun je stress, depressie en zelfs een verminderd gevoel van mannelijkheid ervaren.

Het is echter belangrijk om dit met je seksuele partner te bespreken. Samen kunnen jullie een manier vinden om het op te lossen zonder dat de last op jou komt te liggen. In het ideale geval kun je de oorzaken van erectiestoornissen behandelen, zodat het niet meer voorkomt.

Mogelijke oorzaken van erectiestoornissen

Volgens informatie van de National Health Service (Engelse link) van het Verenigd Koninkrijk kan een erectiestoornis vaak een teken zijn van mogelijke onderliggende ziekten. In dit verband is het belangrijk om te weten dat het niet altijd een op zichzelf staand probleem is.

Enkele ziekten die kunnen bijdragen aan dit ongemak zijn de volgende:

 • Diabetes
 • Hypertensie
 • Coronaire hartziekte
 • Hormonale onevenwichtigheden
 • Obesitas
 • Het gebruik van bepaalde medicijnen

Als je vermoedt dat je aan een van deze aandoeningen lijdt of als de diagnose bevestigd is, kun je het beste een gezondheidsspecialist raadplegen. Het behandelen van de onderliggende aandoeningen kan een oplossing zijn om erectiestoornissen te verminderen en te beëindigen.

Naast de hierboven genoemde aandoeningen zijn er ook andere factoren die dit probleem kunnen beïnvloeden. Psychologische oorzaken en slechte gewoonten zijn enkele van de omstandigheden die de aandoening kunnen compliceren. We vertellen je er hieronder meer over.

1.Psychologische factoren

Meestal zijn het fysieke factoren die erectiestoornissen bevorderen. Psychologische oorzaken kunnen echter ook de oorzaak zijn van dit probleem.

Onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het medisch tijdschrift Andrology suggereerde dat stress, angst, depressie, angst voor seksuele prestaties of relatieproblemen kunnen bijdragen aan seksuele problemen. Dus als je denkt dat een psychologisch probleem de oorzaak is van je ED, raden we je aan om een arts te raadplegen.

2. Leeftijd en leefstijlfactoren

We hebben al gezegd dat erectieproblemen op elke leeftijd kunnen voorkomen. Naarmate mannen ouder worden, is het echter normaal dat de seksuele prestaties op natuurlijke wijze afnemen. Vooral na het 50e levensjaar.

Dat het een natuurlijk probleem is, betekent echter niet dat je het moet verwerpen. Het is raadzaam om een arts te raadplegen.

Volgens onderzoek (Engelse link)  door  American Family Physician kunnen sommige gewoonten ED beïnvloeden. Bijvoorbeeld roken, drugsgebruik, overmatig alcoholgebruik, een zittende levensstijl of een slecht dieet. Dit soort gewoonten kunnen worden aangepast met medische hulp. Je kunt zelfs een voedingsdeskundige of fitnesstrainer raadplegen.

A man stretching while exercising along the shore.

Wat kun je doen om erectiestoornissen te verbeteren?

Gezond eten en regelmatig bewegen kunnen helpen om je seksleven te verlevendigen.

Zoals we al herhaaldelijk hebben gezegd, kun je bij een hardnekkig probleem het beste een gezondheidsprofessional raadplegen. Sommige behandelingen, zoals psychoseksuele therapieën zijn vaak nuttig als er geen onderliggende ziekte is.

Maar als de oorzaak van ED daarentegen een medische aandoening is, weet de professional wat de beste behandeling is om de symptomen te verminderen. Als dat nodig wordt geacht, kunnen vaatverwijdende medicijnen met bestanddelen als sildenafil, vardenafil of tadalafil je helpen om een erectie te krijgen.

Ook zijn er verschillende veranderingen die je kunt aanbrengen om je ongemak te verbeteren. Goede opties zijn een dieet of lichaamsbeweging als je overgewicht hebt. Ook is het vaak nuttig om je alcoholgebruik te beperken en te stoppen met roken.

Onderschat de aandoening niet: zoek hulp voor erectiestoornissen

ED is een aandoening die je dagelijks leven kan beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om de indicatoren te herkennen en onmiddellijk hulp te zoeken voor erectiestoornissen. Met de juiste hulp is het mogelijk om je seksuele zelfvertrouwen en intimiteit terug te krijgen.

Onthoud dat dit soort seksuele problemen af en toe kunnen voorkomen. Maar als het na verloop van tijd aanhoudt en veranderingen in gewoonten niet helpen, kun je het beste een arts raadplegen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.