Stress en verlegenheid snijden jaren van je leven af

Stress en verlegenheid kunnen uw leven verkorten. Dat komt omdat ze psychologische problemen veroorzaken, zoals vroegtijdige veroudering.
Stress en verlegenheid snijden jaren van je leven af
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 31 augustus, 2023

Stress en verlegenheid kunnen je gezondheid ernstig schaden. In feite zijn veel lichamelijke en geestelijke problemen die gepaard gaan met vroegtijdige veroudering, gevolgen van deze aandoeningen.

Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er een grote kans is dat angstige of bange mensen die ook met verlegenheid kampen de beste kandidaten zijn voor voortdurende stress. Hierdoor zijn ze geneigd minder lang te leven dan extraverte of gelukkige mensen.

De functies die je lichaam uitvoert, worden geregeld door je hersenen, je centrale zenuwstelsel en je gemoedstoestand.

Vrouw kijkt door gat in de muur

Je geest en je lichaam vormen een onlosmakelijke band. Je stofwisselingsprocessen, hartslag en bloeddruk zijn allemaal afhankelijk van je zenuwstelsel. Als je je geest dus blootstelt aan langdurige psychologische stress, veroorzaakt dat talloze lichamelijke problemen voor je lichaam. Vooral je immuunsysteem zal ernstig beschadigd raken.

Vecht of vlucht

Je lichaam reageert op stress met een verdedigingsmechanisme dat de vlucht- of vechtreactie wordt genoemd. Deze reactie is van vitaal belang om situaties met gevaar of bedreiging te overwinnen.

Op deze momenten worden je zintuigen gealarmeerd door je zenuwstelsel. Dit verandert je hartslag en ademhaling, verhoogt je spieractiviteit en het glucoseniveau in je bloed, en vermindert de reactie van je immuunsysteem.

Hormonen geproduceerd door de bijnieren, zoals glucocorticoïden en adrenaline, zijn verantwoordelijk voor het mobiliseren van deze energie in je lichaam. Soms wordt de vluchtreactie echter niet slechts een paar minuten geactiveerd, maar wordt deze verlengd.

Dit is het gevolg van factoren die je emotionele toestand beïnvloeden, zoals werkproblemen, gezinsproblemen en ziekte. Als gevolg daarvan begint het niveau van hormonen die aanvankelijk gunstig voor je waren je lichaam voortdurend te beschadigen. Dat komt door de afname van je afweer.

Research over stress en verlegenheid

Studies gepubliceerd in het tijdschrift PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) tonen aan dat stresshormonen in grote hoeveelheden kunnen vrijkomen in situaties van verlegenheid. Of in nieuwe situaties met gevoelens van ongegronde angst.

Bijvoorbeeld vreemden ontmoeten en angsten ervaren voor mensen, voorwerpen en plaatsen, ook al vormen ze geen echte bedreiging. Dit wordt neofobie genoemd. Jonge kinderen en jongeren hebben het meest last van deze stoornis.

Angstig kind

Als je je voortdurend laat stressen door het ritme van de maatschappij, blijf je hormonen afgeven, waardoor het verouderingsproces versnelt. Bovendien zul je gemakkelijker ziek worden.

Als je deze nieuwe situaties met angst en schroom aangaat en de rest van je leven op dezelfde manier doorgaat, zullen ze een voortdurende stijging van je hormonen veroorzaken. Dit kan je levensverwachting met ongeveer tien jaar verminderen. Daarom kun je het beste proberen om een rustig en vredig leven te leiden.

Tegelijkertijd moet je vastberaden, moedig en vrij van angst zijn. Probeer tot slot niet verlegen te zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.