Ben je bang om te leven?

Als je bang bent om te leven, zul je nooit je dromen realiseren.
Ben je bang om te leven?
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 14 augustus, 2023

Bang zijn om te leven is iets dat vaak voorkomt, maar tegelijkertijd vaak verborgen is. Als je eraan lijdt, ervaar je echt diepe gevoelens die moeilijk uit te roeien zijn. In feite zal angst een hoofdrol spelen in je leven.

Je zult geen hoop en dromen meer hebben. In werkelijkheid betekent dit dat je stopt met je leven te leven. Je zult niet meer proberen doelen te bereiken en je dromen niet meer najagen. Sterker nog, je zult bijna niets bijzonders meer doen.

De angst om te leven verlamt je zodanig dat het je verhindert om vooruit te komen.

De angst om vooruit te komen

De angst om te leven betekent dat je vastzit op één plek. Je zet geen stappen vooruit en neemt geen risico’s voor iets of iemand. Dit komt door de angst die het nemen van beslissingen in je teweegbrengt.

Bang zijn om te leven is ook synoniem met je collectief laten meeslepen door de massa. Je vermijdt het hebben van andere gedachten om te voorkomen dat je ‘er niet bij hoort’.

Meisje in een doos

Bang zijn om te leven beperkt je volledig. Het is alsof je vanuit een raam in je huis naar de buitenwereld kijkt. Je verlaat dat huis echter nooit. Je speelt nooit, loopt nooit, hebt nooit lief, praat nooit, lacht nooit, enz. Je blijft gewoon op dat passieve vlak waar geen ruimte is voor actie, lachen, beweging of het nemen van beslissingen.

Toch bestaat echt leven uit het verwezenlijken van je dromen. Natuurlijk veranderen ze in de loop van je leven, maar er zijn altijd doelen die je moet bereiken, zelfs als je niet gelooft dat ze bestaan.

Leven betekent de balans doorbreken. Het is vluchtig. Het bevat allerlei emoties. Het betekent dat je profiteert van de goede tijden en leert van de droevige tijden.

Je moet risico’s nemen in dit zeer korte bestaan dat wij als mensen hebben. Ontsnap aan die muren en tralies die je jezelf om wat voor reden dan ook hebt opgelegd en wijd jezelf aan gelukkig zijn. Ga op zijn minst op zoek naar de kleine momenten van geluk en plezier.

Verder willen

Verlangen stelt je in staat om door te gaan. Het is de motor die je aandrijft. Verlangen is hetzelfde als hoop, doelen en dromen hebben.

Als je vecht voor wat je wilt, word je niet beperkt door angst. Geen enkel obstakel kan je verslaan. Je gebruikt je angsten als een impuls om vooruit te komen en zelfs het onmogelijke te overwinnen.

Man springt van tree naar tree op een grote trap

Als je statisch blijft, stilstaat, zonder een nieuwe stap voorwaarts te zetten omdat je bang bent voor de gevolgen of om ongelijk te krijgen, sta je stil. Je gaat niet alleen niet vooruit, maar je houdt anderen ook tegen.

“Nothing ventured nothing gained.”

-Anoniem-

Er is geen emotie intenser dan de emotie die je voelt als je iets bereikt hebt na een grote inspanning. Er is geen grotere opluchting bij het slapengaan dan te weten dat je overdag hard genoeg hebt gewerkt om je doel te bereiken.

Je zult nooit een groter plezier vinden dan te kunnen zeggen dat je je dromen hebt waargemaakt. Of dat je dit hebt gedaan door je eigen opoffering, moed en vastberadenheid. Want niemand geeft je iets gratis. Bovendien, als dat wel zo zou zijn, zou het niet hetzelfde voelen.

Leven zonder angst

Leven zonder angst betekent echt leven. Om dit te bereiken moet je je houding ten opzichte van je leven veranderen. Vraag jezelf af waar je angstgevoelens zijn begonnen, waar ze vandaan komen. Begrijp wat het is dat je heeft geleid tot waar je nu bent. Met andere woorden, niet echt leeft.

Het kan zijn dat je bent opgevoed in een extreem streng gezin. Of misschien heb je een enorme teleurstelling meegemaakt in je liefdes- of beroepsleven. Een verraad, een sterfgeval, een trauma, een ernstige fout, al deze ervaringen kunnen je verlammen.

Het is echter geen voldoende excuus om de dagen voorbij te laten gaan zonder iets anders te doen. Werk eraan, ga zo nodig in therapie, praat met degene die bij je past, maar laat jezelf niet alleen.

Verwijder alle lagen van pijn die je ervan weerhouden om door te gaan. Onthoud dat jij de enige bent die de juiste gereedschappen heeft om vooruit te komen.

Verdiep je in je herinneringen en wat er in je hart gebeurt. Externaliseer wat er met je gebeurt. Als je je niet beter voelt om met iemand anders te praten, ga dan voor een spiegel staan en praat tegen jezelf. 

 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.