Het exploderende hoofdsyndroom: een merkwaardige slaapstoornis

Er zijn mensen die vlak voordat ze in slaap vallen of wanneer ze op het punt staan wakker te worden, plotseling het gevoel krijgen dat er iets in hun hoofd is ontploft. In feite is het exploderende hoofdsyndroom een vaker voorkomende vorm van parasomnie dan je zou denken.
Het exploderende hoofdsyndroom: een merkwaardige slaapstoornis
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Sommige mensen ervaren plotselinge harde geluiden of explosieve knallen in hun hoofd net voordat ze in slaap vallen of wanneer ze wakker worden uit een diepe slaap. Deze onverwachte geluiden zijn niet echt. In feite zijn ze te wijten aan een slaapstoornis die bekend staat als het exploderende hoofdsyndroom of episodische craniale sensorische shock.

Het zorgt ervoor dat de patiënt een sterk intern geluid waarneemt terwijl ze in een droomstaat zijn. Het klinkt zo bizar en zelfs angstaanjagend dat het lijkt op iets uit een film van David Lynch.

Bovendien beschrijven patiënten deze geluiden als extreem krachtig en overweldigend. Hoewel het waar is dat dit fenomeen enigszins merkwaardig is in de wereld van parasomnieën, is het een meer terugkerende verandering dan je misschien denkt.

In feite zijn er onderzoeken die aangeven dat ongeveer 40 procent van de mensen ooit in hun leven deze zeldzame slaapstoornis heeft gehad. Vijf procent van dat percentage geeft aan er tussen de één en twee keer per week last van te hebben. Waarom is dit? Wat is de oorsprong? Kan het op een of andere manier worden behandeld? Wij nemen een kijkje.

Het exploderende hoofdsyndroom vormt geen gezondheidsrisico. Het is ook niet te wijten aan een neurologische aandoening. Desalniettemin veroorzaakt het gewoonlijk grote angst en angst bij degenen die eraan lijden.

Vermoeide vrouw wordt wakker door exploderende hoofdsyndroom

Exploderende hoofdsyndroom: kenmerken, oorzaken en behandeling

Een van de laatste onderzoeken naar het exploderende hoofdsyndroom is uitgevoerd door de King Saud University (Saoedi-Arabië) (Engelse link). Onderzoekers definieerden het als een ondergewaardeerd type parasomnie dat een plotseling hard geluid veroorzaakt wanneer een persoon net in slaap is gevallen of op het punt staat wakker te worden. Het geluid is vergelijkbaar met een auditieve hallucinatie.

De onderzoekers concludeerden dat het een goedaardige aandoening is en goed te behandelen is met amitriptyline (een soort antidepressiva).

Vermeldenswaard is ook een ander onderzoek (Engelse link) dat op internationaal niveau is uitgevoerd in samenwerking met verschillende prestigieuze universiteiten. In feite was het het tijdschrift BBC Science Focus dat dit onderzoek voorstelde om het fenomeen diepgaand te begrijpen.

Hoe manifesteert het zich?

Een episode van het exploderende hoofdsyndroom duurt minder dan een seconde. De persoon ervaart een geluid dat lijkt op een intens gerommel, verwant aan een interne en mentale explosie. Het lijdt geen twijfel dat het een psychologisch fenomeen is en dat de explosie niet afkomstig is van een externe of omgevingsbron.

  • De ervaring houdt geen enkele vorm van pijn in.
  • Af en toe kunnen lichtflitsen en een tintelend gevoel in het lichaam optreden.
  • Het gevoel dat het hoofd ‘explodeert’ gaat gepaard met een staat van angst en nervositeit. In feite is het gebruikelijk om ook tachycardie en een gevoel van verstikking te ervaren.
  • De stoornis komt het vaakst voor wanneer het individu probeert in slaap te vallen. Maar op het moment dat ze daarin slagen, worden ze wakker met het geluid van een explosie. Het is vergelijkbaar met wanneer we wakker worden omdat we dromen dat we vallen.
  • Het exploderende hoofdsyndroom komt vaker voor bij vrouwen.

Dit type fenomeen wordt meestal ervaren als iets dramatisch en angstaanjagends. Hoewel het in werkelijkheid een onschuldige parasomnie is zonder enige neurologische oorzaak, kunnen degenen die eraan lijden ernstige problemen krijgen om in slaap te vallen uit angst om het syndroom opnieuw te ervaren.

De oorzaak van het exploderende hoofdsyndroom

Dit syndroom werd voor het eerst beschreven in 1870. Momenteel zijn er geen sluitende gegevens over de oorsprong en oorzaak die dit bepalen. Desalniettemin, hoewel de exacte etiologie onbekend is, zijn er twee factoren die significant met elkaar samenhangen: stress en vermoeidheid.

Patiënten met het exploderende hoofdsyndroom melden over het algemeen dat ze eerder intense angst en onrust hebben gevoeld terwijl ze sliepen. Daarom is er een mogelijkheid dat een mentale toestand van permanente angst en stress die in de loop van de tijd aanhoudt, achter de stoornis kan zitten.

De aandoening kan ook te wijten zijn aan een biologische verandering. Bijvoorbeeld een plotselinge beweging in een deel van het middenoor of de buis van Eustachius. Er is ook een verband met migraine opgemerkt. Desalniettemin zijn meer studies nodig om de variabelen achter deze ongevaarlijke maar verontrustende ervaring waar een klein deel van de bevolking aan lijdt, op betrouwbare wijze te identificeren.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het exploderende hoofdsyndroom een echt fenomeen is en niet wordt veroorzaakt door psychopathologische of neurologische veranderingen. We moeten proberen degenen die eronder lijden te begrijpen.

Vrouw die lijdt aan het exploderende hoofdsyndroom

Hoe wordt het behandeld?

Zoals we eerder vermeldden, is aangetoond dat behandeling met antidepressiva het uiterlijk van dit type parasomnie volledig vermindert. Desalniettemin moeten we, voordat we onze toevlucht nemen tot psychofarmaca, erop wijzen dat er ook duidelijke verbeteringen zijn waargenomen door patiënten te voorzien van stressbeheersings- en ontspanningstechnieken.

Het grootste probleem van het exploderende hoofdsyndroom is dat het een slechte nachtrust bevordert. Een gebrek aan rustgevende slaap verhoogt de stress en daarmee het overduidelijke risico om opnieuw de schokkende ervaring te ondergaan. De sleutel is in alle gevallen het introduceren van vaardigheden om stress te beheersen en de slaaphygiëne te verbeteren.

Ten slotte valt niet te ontkennen dat de wereld van parasomnieën even uitgebreid als complex is. Aarzel daarom niet om een specialist te raadplegen als je een verandering of ongebruikelijke gebeurtenis in je nachtrust zou ervaren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Denis D, Poerio GL, Derveeuw S, Badini I, Gregory AM. Associations between exploding head syndrome and measures of sleep quality and experiences, dissociation, and well-being. Sleep. 2019 Feb 1;42(2). doi: 10.1093/sleep/zsy216. PMID: 30544141.
  • Frese, Achim; Summ, Oliver; Evers, Stefan (1 de septiembre de 2014). «Exploding head syndrome: Six new cases and review of the literature» Cephalalgia (en inglés) 34 (10): 823-827. ISSN 0333-1024. doi:10.1177/0333102414536059
  • Pearce, JM (30 de julio de 1988). «Exploding head syndrome». Lancet 2 (8605): 270-1. PMID 2899248
  • Pirzada AR, Almeneessier AS, BaHammam AS. Exploding Head Syndrome: A Case Series of Underdiagnosed Hypnic Parasomnia. Case Rep Neurol. 2020 Oct 8;12(3):348-358. doi: 10.1159/000509344. PMID: 33173495; PMCID: PMC7590748.
  • Sharpless BA. Exploding head syndrome. Sleep Med Rev. 2014 Dec;18(6):489-93. doi: 10.1016/j.smrv.2014.03.001. Epub 2014 Mar 13. PMID: 24703829.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.