Volgens studies verbetert trouwen de gezondheid en vermindert het stress

Een gelukkig huwelijk hangt samen met een gezond hart. Volgens verschillende onderzoeken hebben getrouwde en succesvolle mensen ook minder kans op psychische aandoeningen.
Volgens studies verbetert trouwen de gezondheid en vermindert het stress
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 02 december, 2021

Van alle bestaande formules over relaties, lijkt het erop dat door het altaar gaan het meest gunstig is voor ons fysieke en psychologische welzijn. Wij zeggen dat niet alleen. De wetenschappelijke literatuur benadrukt dat trouwen de gezondheid verbetert en stress vermindert.

Natuurlijk zullen er mensen zijn die hieraan twijfelen. Er zal geen tekort zijn aan mensen die volhouden dat scheiden van hun partner het beste was wat ze ooit in hun leven hebben gedaan.

Er zijn ook veel stemmen die beweren dat het het beste is om elkaar in het weekend te zien en dat iedereen in zijn eigen huis woont. Nu is het belangrijk om in gedachten te houden dat elke persoon op zijn eigen manier zal vinden wat we geluk noemen.

Huwelijken tussen mensen die voor deze optie hebben gekozen, die voor hun huwelijk zorgen en die een hoge mate van tevredenheid hebben, ervaren een duidelijk welzijn op alle niveaus.

Het lijkt er dus op dat gehuwde paren gemiddeld gezien betere gezondheidsindexen vertonen volgens de wetenschap. Laten we eens kijken welke feiten deze hypothese ondersteunen.

Zolang een huwelijk gelukkig is, zal die bevredigende relatie worden weerspiegeld in de gezondheidsindexen. Sterker nog, deze mensen hebben minder cardiovasculaire problemen dan alleenstaanden.

sloegen de handen ineen om te laten zien dat trouwen de gezondheid verbetert en stress vermindert

Ook al zijn er steeds meer echtscheidingen, trouwen verbetert de gezondheid en vermindert stress

Het aantal echtscheidingen is de afgelopen tien jaar gestegen. Factoren, zoals de procedure die steeds eenvoudiger wordt, vergemakkelijken de stap. Andere factoren zoals ontrouw, jaloezie, liefdesverdriet, financiële problemen, gebrek aan communicatie en coëxistentieproblemen zijn de meest terugkerende.

Het hoge aantal huwelijksontbindingen belet echter niet, verre van dat, dat er nog steeds huwelijken worden gesloten. Voor veel mensen is het een symbool dat de relatie wordt bevestigd. Het afsluiten van de ene etappe, en tegelijk het startsein voor een andere.

Het lijkt erop dat trouwen de gezondheid verbetert en stress vermindert, omdat er in deze gevallen sprake is van volwassen en bewuste liefde, een geconsolideerde toewijding en het vaste verlangen om als koppel te blijven groeien.

Zonder egoïsme, zonder onwaarheden en zonder de noodzaak om een veto uit te spreken over de autonomie van de ander. Dat en niks anders is de echte sleutel tot succes.

Gelukkige huwelijken zorgen voor minder hart- en vaatziekten

Volgens een onderzoek (Engelse link) van de University of Southern California (Verenigde Staten) zijn de burgerlijke staat en de kwaliteit van het huwelijk direct gerelateerd aan fysieke en psychologische gezondheid. Sterker nog, toen deze koppels een gelukkige en stabiele band vertoonden, verschenen er minder hart- en vaatziekten.

Dit hangt ook samen met wat het American College of Cardiology (Engelse link) heeft onderzocht. Zoals uitgelegd door Dr. Carlos L. Alviar, cardioloog aan het Langone Medical Center van de New York University, hadden getrouwde mensen 5 procent minder kans op hart- en vaatziekten in vergelijking met alleenstaanden.

Weduwen en weduwnaars hebben een 3% hoger risico op hartproblemen. Factoren zoals eenzaamheid of emotioneel lijden zijn risicovariabelen voor het ontstaan van deze aandoeningen.

Trouwen verbetert de gezondheid en vermindert stress

Wanneer we de perfecte persoon vinden, wordt het leven gemakkelijker. Weinig dingen zijn bevredigender dan iemand te vinden met wie elk probleem op te lossen is en met wie geen eindeloze discussies zijn.

Genieten van een eenvoudige en lonende communicatie is een geschenk, evenals die dagelijkse bezigheden waarin enthousiasme en vertrouwen zijn geïntegreerd. Dit alles nodigt ons uit te begrijpen waarom trouwen de gezondheid verbetert en stress vermindert. Deze significante alliantie tussen twee mensen vertaalt zich in de volgende dimensies:

  • We hebben dagelijkse steun, iemand met wie we zorgen en angsten delen.
  • Wanneer het gezelschap van die echtgenoot geldig en zinvol is, ervaren we geen gevoel van eenzaamheid (noch fysiek noch emotioneel).
  • Die harmonie in het huwelijk vertaalt zich ook in minder financiële problemen. Wanneer de twee stellen dezelfde doelen hebben en verantwoordelijk zijn, komen financiële problemen minder vaak voor.

Wanneer er volledige harmonie in het huwelijk is en de communicatie goed is, neemt het stressniveau af. Er zijn maar weinig dingen die meer voldoening geven dan je gesteund, gevalideerd, veilig en emotioneel gehecht te voelen.

Silhouet van een koppel

Echtscheidingen hebben ernstige gevolgen voor de geestelijke gezondheid

We weten dat trouwen de gezondheid verbetert en stress vermindert. De impact die echtscheidingen doorgaans gemiddeld hebben, is dus gemakkelijk af te leiden naar meer gezondheidsklachten.

Studies (Engelse link), zoals die uitgevoerd aan de universiteiten van Antwerpen en Gent (België), geven aan dat scheiding niet alleen het optreden van depressieve stoornissen vergroot. De ontwrichting van het huwelijk houdt verband met een daling van het gevoel van eigenwaarde, competentie, enz.

Scheiden en uit elkaar gaan wordt gemiddeld als problematisch ervaren, omdat het niet eenvoudig is om je aan te passen aan de nieuwe situatie. Daarnaast, wanneer de ervaring van die jaren problematisch is geweest, is het in bepaalde gevallen noodzakelijk om de impact van posttraumatische stress onder ogen te zien.

Concluderend, hoewel het waar is dat het juridisch formaliseren van de relatie meerdere voordelen heeft, ligt het echte geheim in een zeer specifieke dimensie.

Als twee mensen die van elkaar houden aan die band werken en van die toewijding genieten, krijgt het leven meer betekenis en zijn de protagonisten van die toewijding minder kwetsbaar voor mentale problemen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Jackson SE, Steptoe A, Wardle J. The Influence of Partner’s Behavior on Health Behavior Change: The English Longitudinal Study of Ageing. JAMA Intern Med. 2015;175(3):385–392. doi:10.1001/jamainternmed.2014.7554
  • Chin B, Murphy MLM, Janicki-Deverts D, Cohen S. Marital status as a predictor of diurnal salivary cortisol levels and slopes in a community sample of healthy adults. Psychoneuroendocrinology. 2017 Apr;78:68-75. doi: 10.1016/j.psyneuen.2017.01.016. Epub 2017 Jan 19. PMID: 28171850; PMCID: PMC5365082.
  • Donoho, C. J., Seeman, T. E., Sloan, R. P., & Crimmins, E. M. (2015). Marital status, marital quality, and heart rate variability in the MIDUS cohort. Journal of family psychology : JFP : journal of the Division of Family Psychology of the American Psychological Association (Division 43)29(2), 290–295. https://doi.org/10.1037/fam0000068
  • Graff TC, Luke SG, Birmingham WC (2019) Supportive hand-holding attenuates pupillary responses to stress in adult couples. PLOS ONE 14(2): e0212703. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0212703
  • Symoens, Sara & Van de Velde, Sarah & Colman, Elien & Bracke, Piet. (2014). Divorce and the Multidimensionality of Men and Women’s Mental Health: The Role of Social-Relational and Socio-Economic Conditions. Applied Research in Quality of Life. 9. 10.1007/s11482-013-9239-5.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.