Het enneagram: wat is jouw getal?

Het enneagram: wat is jouw getal?

Laatste update: 29 maart, 2018

Wat is dus jouw getal? Het enneagram is een uitermate handige test met betrekking tot persoonlijke groei. Het is meer dan alleen een persoonlijkheidstest. Want we hebben hier een doeltreffend hulpmiddel. Het is net als een GPS die ons begeleidt op het avontuur naar zelfkennis. We kunnen zo meer zelfvertrouwen en betere relaties ontdekken. We hebben meer kans om gelukkig te zijn.

Als je een vriend hebt die zich bezighoudt met het enneagram, dan heb je dit waarschijnlijk al gehoord ‘oh, je bent absoluut een twee’. De kans was wellicht groot dat je hierover je twijfels had. Misschien deed je dergelijke classificaties af als niet erg wetenschappelijk. We geven toe dat we in een maatschappij leven die graag op alles een etiket plakt.

Wacht niet tot iemand anders je vertelt wie je bent: ontdek het zelf.

Maar begrijp ons niet verkeerd. Het enneagram is een wetenschappelijk strikte benadering met een stevige grondslag en relevant onderzoek. Het is zelfs zo dat sommige dingen jou kunnen beginnen te overkomen, zodra je je enneatype kent. Het eerste wat je zal voelen, is een innerlijk ontwaken.

Je zal je openstellen voor de wereld rond jou. Daarna zal je een stap zetten naar een tweede dimensie. Want je zal merken dat je beter in staat bent om iets verbazingwekkends te doen: je leven op een manier leiden die jou de ontwerper maakt van je eigen geluk.

Word wakker, je slaapt al veel te lang

Het geheim tot geluk – geluk is een manier van zijn en geen tijdelijk gevoel – ligt in het beter leren kennen van jezelf. Dat is wat het Enneagram Institute zegt. Deze instelling is een hulpbron voor persoonlijke groei en ontwikkelt verschillende opleidingen over het enneagram en de persoonlijkheid.

Wel, misschien denk je nu onmiddellijk dat je de mogelijkheid en de tijd niet hebt om deze reis te beginnen, zelfs al is het nodig. Maar wat als de tijd gekomen is om dit te doen?

Meisje met haar ogen dicht

We slapen. Blindelings proberen we geluk te creëren op basis van wat zomaar op onze weg komt. We denken dat dit het beste voor ons is. Maar dit is een vergissing. Niemand kan een bevredigend leven scheppen als hij niet eerst verduidelijkt wat zijn passies, temperament, cognitieve vooroordelen en overheersende emotionele strategieën zijn. Dit is met andere woorden alles dat het prachtige en soms chaotische doek van onze persoonlijkheid vormt.

Het is tijd om wakker te worden. Tijd om jezelf beter te leren kennen.

Wat is het enneagram?

Het enneagram is een kaart van de menselijke aard die ons helpt om onszelf beter te leren kennen. We zullen met dit hulpmiddel beter in staat zijn om op een stevige, authentieke en verantwoordelijke manier controle te nemen over ons leven. Dit is een waardevolle persoonlijkheidstest. Het schetst negen fundamentele gedragspatronen (enneatypes).

Het is een classificatiesysteem van de menselijke persoonlijkheid, dat al eeuwenoud is. Door de eeuwen heen werd het opnieuw omschreven. Nu is het een essentieel instrument voor psychologen, coachen en HR-afdelingen. Zelfs acteurs gebruiken het om zich dieper in te leven in hun personage.

“Wie naar buiten kijkt, droomt. Wie naar binnen kijkt, ontwaakt.”

-Carl Gustav Jung-

  • Allemaal hebben we een specifieke plaats op deze kaart van de menselijke aard. We leren wat het is, zijn in staat om het aan te wijzen en te begrijpen. Het zal een keerpunt in ons leven betekenen met vóór en na.
  • Het enneatype van elke persoon heeft zijn wortels in de kinderjaren. In de loop van ons leven verandert het niet.
  • In de negen enneatypes zijn er zevenentwintig sub-types.
  • Leer ze kennen. Gebruik ze want ze zullen je helpen om te gaan werken aan de juiste soort veranderingen voor jouw persoonlijkheidstype. Je zal er op die manier in slagen je potentieel te bereiken. Doen we dit niet, dan zullen we in het meest neurotische en beperkende deel van ons enneatype terechtkomen.
Het enneagram

Er bestaat een getal dat jou omschrijft en het zal deuren openen

Het enneagram zal jou een getal geven. Maar dat is geen etiket. Of je nu de vredestichter, de artiest of de leider bent, dit betekent niet dat het jou voor eeuwig in dit hokje plaatst. Het zal je integendeel een venster geven. Je kan erdoorheen kijken om de wereld een beetje beter te begrijpen. Daarna kan je nieuwe vensters openen.

  • Je zal inzien dat elk getal een groep angsten, onzekerheden en beperkende houdingen bevat die de persoonlijke groei verhinderen. Maar aan de hand van het enneagram leer je je angsten herkennen zodat je ze kan overwinnen.
  • Elk getal heeft ook zijn eigen deugden. Want er zijn bepaalde unieke en kenmerkende vermogens die alleen jouw enneatype bezit. Met het enneagram zal je de sterke punten van je persoonlijkheid kunnen versterken.
  • Dit instrument maakt nog iets anders verbazingwekkends mogelijk. Je zal andere mensen beter en op een veiligere manier leren kennen. Want zelfkennis maakt het mogelijk om in te zien welke soort mensen ons het gelukkigst maken.
Stoel waar niemand op zit

Jezelf beter leren kennen is gemakkelijker dan ooit. Waarom zou je het niet eens uitproberen?

Het enneagram is een interessante, handige en doeltreffende test. Het zorgt voor de veranderingen die we allemaal nodig hebben om gelukkiger te zijn. Deze veranderingen moeten absoluut vanuit onszelf starten door middel van zelfkennis.

“Stap traag, haast je niet, want jijzelf bent de enige plaats die je moet bereiken.”

-Ortega y Gasset-

Het enneagram moet je op een verstandige manier gebruiken. Het is dus niet genoeg dat je weet welk getal jou omschrijft. Je moet het ook begrijpen, de sub-types onderscheiden en je emoties beter verwerken.

Het Enneagram Institute stelt voor dat we dieper ingaan op het onderwerp door het boek De Wijsheid van het Enneagram te gebruiken. Het heeft een praktische en aangename focus die altijd onmiddellijk ter zake komt. Onszelf leren kennen, binnenin ontwaken en aan de buitenkant veranderingen doorvoeren is gemakkelijker dan ooit.

Dus zeg eens.. wat is jouw getal?

Uitgelichte afbeelding met dank aan Chris Saunder This might interest you...

Acht kenmerken van veerkrachtige mensen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Acht kenmerken van veerkrachtige mensen

Veerkrachtige mensen bezitten dat geweldige aanpassingsvermogen dat ervoor zorgt dat ons 'emotionele touw' kan worden uitgerekt, maar nooit zal bre...