Hoe verbeter je het emotionele klimaat in je huis?

Hoe verbeter je het emotionele klimaat in je huis?
Francisco Pérez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Francisco Pérez.

Laatste update: 27 december, 2022

Het is niet eenvoudig om het emotionele klimaat in je huis in stand te houden. Dit is vooral moeilijk wanneer sterke persoonlijkheden samen onder één dak wonden, onder ingewikkelde omstandigheden. Een inspanning is echter altijd de moeite waard.

Het is vrij gebruikelijk dat psychologen families ontvangen, om ze te helpen met hun problemen. Hoewel alle families van elkaar houden, is het ook waar dat hoe meer tijd ze samen doorbrengen, hoe groter de kans is dat er problemen en spanningen ontstaan.

Het emotionele klimaat binnen een huis is echter een gedeelde verantwoordelijkheid. Daarom kan elk gezinslid bijdragen aan de harmonie of het conflict in een huis.

De mensen met de meeste macht en die de meeste moeite moeten doen zijn de ouders. Zij zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor wat er thuis gebeurt.

Als de kinderen opgroeien, zouden ze meer verantwoordelijkheid moeten krijgen. Het emotionele klimaat in een huis is iets waar alle gezinsleden aan kunnen bijdragen, afhankelijk van hun leeftijd en capaciteiten.

Volgens onderzoek gepubliceerd in Psychology Science of Therapy, is het essentieel om deel te nemen aan activiteiten die de samenhang in het gezin bevorderen.

Dit is noodzakelijk om de emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen op een gezonde wijze te stimuleren. Het hebben van een goede relatie met broers en zussen en ouders versterkt de emotionele banden en verbetert het gevoel van eigenwaarde van elk gezinslid.

Familie op het strand

Families zijn niet meer wat ze vroeger waren

De taak van een ouder gaat verder dan alleen het voorzien in basisbehoeften zoals het op tafel zetten van de maaltijden. We mogen de kracht en de waarde die ouders hebben niet onderschatten. Het opvoeden van kinderen omvat ook aspecten die net zo belangrijk zijn als het opvoeden van kinderen.

Het is het beste om dit te doen in een omgeving vol liefde, steun en respect. Dit bevordert namelijk:

  • het overdragen van waarden
  • de ontwikkeling van goede relaties
  • het vaststellen van normen en discipline
  • het aanleren van gezonde gewoonten en levenskeuzes
  • kinderen leren hoe ze belangrijke beslissingen kunnen nemen

Alsof dit alles nog niet genoeg is, moeten gezinnen dit alles vandaag de dag doen in een meer diverse gezinscontext. Naast de traditionele familie, waarvan de kern uit twee partners bestaat, komen er steeds meer andere soorten gezinnen voor. Er zijn bijvoorbeeld veel meer eenoudergezinnen of gezinnen met stiefouders of stiefkinderen.

Daarnaast is de rol van de ouders de laatste decennia sterk veranderd. De meeste moeders zijn niet in staat om de hele dag thuis te blijven om hun kinderen op te voeden. Die verantwoordelijkheid moeten ze vaak combineren met werk buitenshuis.

Daarom moeten vaders tegenwoordig ook een actieve rol spelen in de opvoeding en de zorg voor hun kinderen. Dit gaat verder dan alleen geld verdienen. Al deze veranderingen hebben, samen met andere factoren, plaatsgemaakt voor nieuwe gezinsmodellen en uitdagingen. Dit heeft een directe invloed op het emotionele klimaat in een huis.

Hoe verbeteren we het emotionele klimaat in ons huis

Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig. Misschien vraag je jezelf af waarom. In de eerste plaats is de vraag eigenlijk heel breed. Om het emotionele klimaat in ons huis te kunnen verbeteren, moeten we de problemen die de familie ondervindt evalueren.

Als we eenmaal weten welke problemen er heersen binnen de familie en de persoonlijkheid van elk lid van de familie kennen, moeten we richtlijnen opstellen om het klimaat van de familie te verbeteren. Er zijn enkele algemene richtlijnen die in de meeste gevallen van toepassing kunnen zijn.

Gezin op de vloer

Bevorder goede gewoontes binnen de familie

Dit is essentieel om het emotionele klimaat in huis te verbeteren. Gezinnen met een goed emotioneel klimaat behandelen elkaar met respect en ontwikkeling. Respect en ontwikkeling brengen een reeks reacties met zich mee.

Als voorbeeld kunnen we zeggen dat het goed is om af te zien van het gebruik van agressieve of kwetsende taal. We moeten beledigingen verbannen uit het gezin. We moeten deze gewoontes niet versterken onder de kinderen.

Het is ook belangrijk om respectvol te zijn. Familieleden moeten elkaar begroeten als ze aankomen en afscheid nemen als ze vertrekken. We moeten ook genegenheid tonen als we het emotionele klimaat in ons huis willen verbeteren.

Ieder familielid heeft een bepaalde rol

Dit betekent dat ouders zich als ouders moeten gedragen, en kinderen zich als kinderen. Hoewel dit logisch lijkt, zijn er veel ouders die hun rol vergeten. Een ouder is een leider, en hun belangrijkste missie is het opvoeden van hun kinderen. Hun hoofddoel is bij te dragen aan het welzijn en de groei van hun kinderen.

Om dit te bereiken, zijn er ouders die meer gezaghebbend handelen dan anderen. Kinderen met echt autoritaire ouders voelen zich vaak beperkt. Aan de andere kant hebben ouders die niet in staat zijn om duidelijke en gedefinieerde grenzen te stellen de neiging om zeer gedesoriënteerde en impulsieve kinderen op te voeden.

In die zin is het het beste om democratisch te zijn, duidelijke grenzen te stellen en streng te zijn, maar altijd bereid om te luisteren.

Kinderen daarentegen moeten leren hun ouders te respecteren. Ze moeten meer verantwoordelijkheid op zich nemen naarmate ze ouder worden, en zichzelf toestemming geven om fouten te maken.

Een kind dat de instructies van zijn ouders niet volgt, wordt niet ‘begeleid’. Het zal opgroeien met een gevoel van onzekerheid door het gebrek aan referentiepunten. Aan de andere kant neemt een kind dat te afhankelijk is niet vrijwillig de risico’s die nodig zijn voor ontwikkeling.

Familie dansend in het gras

Deelnemen aan familieactiviteiten

Gezinnen moeten plezier hebben. Het is belangrijk voor familieleden om samen leuke activiteiten uit te voeren. Kinderen moeten vrienden hebben, net als hun ouders. Ze moeten echter ook leuke dingen samen met hun familie doen.

Vrije tijd voor het gezin moet bestaan uit dingen als:

Het is belangrijk dat de vrije tijd met het gezin goed benut wordt, en dat alle leden ervan genieten.

Er zijn veel andere factoren die ons kunnen helpen het emotionele klimaat in ons huis te verbeteren. We zullen deze in een toekomstig artikel behandelen. Als het emotionele klimaat in je huis ondraaglijk is, is het beste wat je kunt doen een psycholoog bezoeken met je familie. Die zal jou en je gezin helpen om met moeilijke tijden om te gaan.  Wellicht ook interessant voor jou

De familiesfeer: hoe beïnvloedt dit de opvoeding?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De familiesfeer: hoe beïnvloedt dit de opvoeding?

De familiesfeer een van die variabelen die de opvoeding zowel positief als negatief significant kunnen beïnvloeden. Familiebanden zijn essentieel.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.