Het effect van muziek op de hersenen
Muziek beweegt ons, het stelt ons in staat om door de tijd te reizen, het geeft ons kracht en het brengt ons rust. Het is in elke uithoek van de wereld – in elk geluid, elk ritme, elke stem. Dus wat is het effect van muziek op de hersenen als we ernaar luisteren? Nou, in de eerste plaats activeert het beide hersenhelften in de hersenen en creëert het nieuwe verbindingen tussen hen.
Het menselijk brein bestaat uit twee hemisferen. Links is verantwoordelijk voor logica, redeneren, getallen en taal, terwijl rechts de meer intuïtieve, fantasierijke en creatieve functies beheert.
Geluid speelt al voor je geboren wordt een rol in de ontwikkeling van je hersenen. Baby’s kunnen het geluid van de stem van hun moeder eerder herkennen dan elk ander geluid. Het gehoor is een van de eerste zintuigen die zich bij baby’s ontwikkelen.
Wat is dan het effect van muziek op de hersenen? In de rechterhersenhelft bewegen zich onze verbeelding en emoties, terwijl de linkerkant de parituur analyseert en zich richt op elementen als muzieknotatie, ritme en de betekenis van de tekst.
Het effect van muziek is goed voor je hersenen
De hersenplasticiteit van een kind is enorm. Muziek activeert beide kanten van de hersenen en creëert nieuwe verbindingen tussen beide. Maar het is niet alleen zo bij baby’s. Ook volwassenen kunnen genieten van deze voordelen. Hoewel de veranderingen langzamer en minder uitgesproken zijn in de volwassen hersenen, kunnen de verbindingen nog steeds worden verbeterd.
Hier zijn een aantal vaardigheden van de linker hersenhelft die het leren van muziek kunnen verbeteren:
- Geheugen
- Fijne motoriek, afhankelijk van het type instrument dat je speelt
- Ritme
- Coördinatie
En rechts:
- Verbeelding
- Creativiteit
- Harmonie
Het spelen van muziek kan ook grote invloed hebben op je emoties, afhankelijk van welk deel van de hersenen wordt geactiveerd. En hoe kan het je helpen in je sociale leven? Als je emoties activeert die empathie bevorderen, zullen je hersenen nieuwe verbindingen creëren. Vervolgens zullen ze nieuwe emoties activeren bij elke nieuwe melodie die je hoort.
“Muziek kan de stofwisseling veranderen, de bloeddruk verhogen of verlagen, de energieniveaus en de spijsvertering positief of negatief beïnvloeden, afhankelijk van het soort muziek dat gebruikt wordt. Muziek kan de afscheiding van endorfines door de hersenen verhogen en zo genot of ontspanning opwekken.”
-Julius Portnoy-
Het effect van muziek en je emoties
“Zonder muziek zou het leven een vergissing zijn.”
Het is buitengewoon hoeveel emoties geactiveerd kunnen worden door alleen maar het geluid van muziek te horen. Het kan er namelijk voor zorgen dat je je ontspannen, opgewonden, energiek of gelukkig voelt. Hoe kun je alle mogelijkheden optimaal benutten?
“Het is instrumentale muziek – het mooie ervan is dat het een geweldige taal is. Het gaat voorbij aan logica. Het wekt gewoon een emotionele reactie in je op.”
-Janni-
Elke muzieksoort kan emoties oproepen. Daarom is muziektherapie een perfect voorbeeld van alles wat we zojuist hebben uitgelegd. Je kunt muziek en alles wat dat met zich meebrengt in je eigen voordeel gebruiken, zolang je maar kiest voor het soort dat het beste bij je past.
Muziektherapie is daarom een effectieve manier om nieuwe strategieën te leren, jezelf te leren kennen en de emoties te onderzoeken die je op de achtergrond voelt, maar die je meestal niet bewust opmerkt.
Het kan je relaties, de manier waarop je lichaam beweegt en je organisatorische vaardigheden verbeteren. Het geeft je een andere manier om te communiceren en jezelf uit te drukken (met of zonder taal). Je kunt de vrijheid vinden om een nieuwe wereld te verkennen met je ogen dicht.
Dit alles betekent dat muziek de kracht heeft om de twee kanten van je hersenen te integreren, en het belangrijkste, om je gelukkiger en gezonder te maken. Dus doe het, druk op ‘play’ en laat jezelf voelen wat het je laat voelen. Durf jezelf te ontdekken en leer te stromen met muziek.