Het belang van permanente educatie in de psychologie
Kennis over menselijk gedrag is zo uitgebreid en complex dat het noodzakelijk is voor professionals in de geestelijke gezondheidszorg om zich voortdurend bij te scholen om patiënten de beste hulp te kunnen bieden. Doorgaan met hun educatie in de psychologie is de beste manier om voorop te blijven lopen bij nieuwe behandelingen.
Het betekent ook dat ze kunnen doorgaan met het cultiveren, perfectioneren en oefenen van hun luistervaardigheden tijdens therapeutische sessies.
Specialiseren in een specifiek vakgebied is onmisbaar op alle kennisgebieden. Maar als het gaat om professionals die zorgen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van mensen, is het nog noodzakelijker. Gelukkig is er tegenwoordig een breed scala aan cursussen en diploma’s. Ze zijn zowel in fysieke als virtuele modaliteiten beschikbaar, wat de toegang tot kennis gemakkelijker maakt.
Waarom zou je permanente educatie in de psychologie overwegen?
Zowel theoretische als praktische kennis is fundamenteel voor het versterken van de klinische middelen van de therapie. Er zijn ook grote voordelen verbonden aan de mogelijkheid om dagelijks meer te leren over de verschillende takken van de psychologie. Uiteindelijk is het niet alleen een professionele beslissing, maar ook een menselijke en persoonlijke.
Na het afronden van een studie psychologie barst de denkbeeldige luchtbel van de universitaire omgeving, en worden nieuwe professionals geconfronteerd met een realiteit waarin ze in een groot aantal functies werkzaam kunnen zijn. Hoewel academies hun best doen om kwaliteitspsychologen op te leiden, moet je, als je je wilt specialiseren, je educatie voortzetten.
Pas afgestudeerden of psychologen die hun educatie willen voortzetten, moeten uit het gevarieerde aanbod de optie kiezen die hen het meest aanspreekt. Deze variëren van diploma’s en online psychologiecursussen tot specialisaties, masters en doctoraten.
Bij de keuze tussen het ene of het andere alternatief moet je je beslissing baseren op je wensen en aspiraties, en op je beschikbare tijd en budget.
De nascholingsmogelijkheden in de psychologie
Het is altijd een goed idee om een aanvullende opleiding te volgen. Met de kennis, technieken, ervaringen en diploma’s die verschillende cursussen en specialisaties bieden, kun je solliciteren naar een breed scala aan banen op verschillende terreinen van de geestelijke gezondheidszorg.
Deze omvatten onder andere het klinische veld, kinderpsychologie, human resources, seksuologie en therapie voor diverse en kwetsbare bevolkingsgroepen.
1. Cursussen
Cursussen zijn een van de beste opties voor professionals die niet veel tijd hebben. Of, misschien willen ze gebruik maken van een cursus van een erkende collega in de buurt van hun kantoor.
Ze kunnen zowel virtueel als persoonlijk worden gevolgd en variëren van een enkele les tot meerdere wekelijkse of maandelijkse sessies. Het beste van alles is dat sommige gecertificeerde cursussen gratis zijn, zodat er geen economische drempel is.
Tot de populairste psychologiecursussen behoren cursussen die zich verdiepen in concepten (Engelse link) als emotionele intelligentie, affectieve verantwoordelijkheid, communicatievaardigheden, angst- en depressiebeheersing, ABA-therapie (toegepaste gedragsanalyse), persoonlijke groei, lichaamstaal, pesten op de werkplek en kinderpsychologie.
2. Specialisaties
Bachelorprogramma’s in de psychologie bieden studenten een uitgebreide educatie. Ze moeten die echter blijven cultiveren als ze meer specifieke kennis willen hebben over het gebied waarin ze besloten hebben te gaan werken. Specialisaties bieden namelijk meer specifieke theoretische kennis van de verschillende takken van psychologie en menselijk gedrag. Ze duren meestal een jaar.
Deze vorm van permanente educatie wordt uitsluitend aangeboden door geaccrediteerde universiteiten en instellingen. Enkele van de meest bestudeerde specialisaties zijn die met betrekking tot onderwijspsychologie, klinische psychologie, biologische psychologie, cognitieve psychologie, sportpsychologie, forensische psychologie en relatietherapie.
3. Masterdiploma’s
Met een duur van twee jaar biedt een masterdiploma de beroepsbeoefenaar grote arbeidsaccreditatie door een theoretische opleiding te geven die gericht is op de toepassing van kennis. Net als bij een bachelorsdiploma moet een scriptie worden ingediend om te kunnen afstuderen.
De meest populaire masters zijn die in psychologie, klinische psychologie, organisatiepsychologie, juridische en forensische psychologie, therapeutische psychopedagogiek, bedrijfs- en organisatiepsychologie en klinische seksuologie.
4. Doctoraten
Ten slotte zou je na het afronden van cursussen, specialisaties en masters kunnen kiezen voor een doctoraat. Dit is de hoogste academische opleiding die elke professional aan een universiteit kan krijgen. Ze duren meestal tussen de drie en zes jaar, ook afhankelijk van het onderwerp.
Om de graad te behalen moet je een specifiek proefschriftvoorstellen, onderzoeken en verdedigen . Het moet een belangrijke bijdrage leveren, in dit geval aan het psychologische vakgebied.
Permanente educatie in de psychologie vereist toewijding en inzet
Wanneer je je aan een nieuwe educatieve uitdaging waagt, is het essentieel om het besluit te nemen om de aandacht en tijd te gaan besteden die nodig zijn voor het uitvoeren van klassessies. Omdat het een economische en energieke investering is, is het van vitaal belang de lessen serieus te nemen. Bovendien moet je, voor zover mogelijk, onberispelijke aanwezigheid tonen.
Ten slotte, als je een professional bent in de psychologie en geïnteresseerd bent in het uitbreiden van je kennis of je wilt specialiseren in een bepaalde tak, is het tijd om op zoek te gaan naar universiteiten, academies of gecertificeerde portalen waar je kunt studeren. Zorg er ook voor dat je goed kijkt naar alle bestaande onderwijsmogelijkheden en kies verstandig de juiste optie.