Het belang van machtsstrijd in relaties
Het klassieke gezegde gaat als volgt: De kalmte voor de storm. Maar wat gebeurt er als de storm eerst komt, en staat voor het overweldigende gevoel van geluk waar een nieuwe relatie mee begint? In dat geval is de kalmte het einde van het sprookje, en het begin van de machtsstrijd en conflicten.
Zo hoeft het echter niet te gaan. Volgens de Costa Ricaanse psycholoog Marianela Esquivel kan machtsstrijd in een relatie gezond zijn. Zolang beide partners zich er bewust van zijn, de triggers kennen, en het niet uit de hand laten lopen.
“Kies je levensgezel zorgvuldig uit. Vanuit deze ene beslissing zal 90% van je geluk of ontevredenheid ontstaan.”
-H. Jackson Brown, Jr.-
Machtsstrijd in relaties
De wittebroodsweken komen onvermijdelijk tot een einde. Als dit gebeurt gaan we van het volledig overgeven aan de relatie naar het zoeken van balans. We zoeken naar een evenwicht waarin wij soms de prioriteit zijn.
Het doel is het vinden van stabiliteit en veiligheid, waardoor we een deel van onze autonomie terugkrijgen. Het is een belangrijk moment en de manier waarop het gaat is afhankelijk van de relatie.
Er zal een moment komen waarop ieder koppel een machtsstrijd doormaakt. De volwassenheid van het koppel bepaalt het resultaat. Dat, en hoeveel iedere persoon zichzelf inzet voor de relatie op het hoogtepunt van de wittebroodsweken.
Aan de andere kant, als beide personen over de juiste emotionele middelen beschikken, zal deze emotionele oorlog niet te veeleisend zijn.
Desondanks vindt de botsing van interne krachten plaats op verschillende niveaus. Het is een intrinsieke wens die iedereen in een relatie heeft: zelfbewustzijn. Een bepaald soort egoïsme komt naar buiten. Als je er niet klaar voor en bewust van bent, kan het leiden tot beschuldigingen van beide kanten.
Het is belangrijk om deze dynamiek te herkennen, hoe het ook uitpakt. Op die manier hoef je je partner niet van alle relatieproblemen de schuld te geven. Als gevolg daarvan kun je de machtsstrijd tot een minimum beperken, en de fundering van de relatie in tact houden.
Hoe herken je de symptomen van een machtsstrijd?
Het feit dat je een machtsstrijd herkent betekent echter niet dat je die ook op kunt lossen. Het is echter de eerste stap. Kijk eens goed naar je relatie en kijk of je de volgende symptomen kunt herkennen:
- Let eens op of jullie allebei altijd gelijk willen hebben. Observeer of je je zo hard aan jouw ideeën vasthoud dat je niet meer luistert en de situatie niet van een ander perspectief kan bekijken.
- Wees er zeker van dat je je niet alleen richt op jouw eigen interesses en de interesses van je partner niet naar de achtergrond duwt. Denk eraan dat jullie een team zijn.
- Mensen zijn niet perfect, dus we hebben allemaal wel eens gelijk, maar ook wel eens niet. Richt je niet teveel op de fouten van de ander en vergeet die van jezelf niet.
- Perfecte koppels bestaan ook niet. Met andere woorden, je partner was niet een ontzettend geweldig persoon die ineens veranderd is in een monster. Laat de huidige onenigheid er niet toe leiden dat je het verleden idealiseert en het heden demoniseert.
Kun je een intense machtsstrijd omkeren?
Het antwoord is zeker ja. Over het algemeen wordt een machtsstrijd uitgelokt door gevoelens van onzekerheid of minderwaardigheid. We hoeven echter niet onze onzekerheid te overcompenseren door te doen alsof we superieur zijn.
Hier zijn een aantal interessante oefeningen die dit soort situaties kunnen genezen:
- Probeer een kameraadschap met je partner op te bouwen. Een partner is niet alleen je geliefde, maar ook je teammate, een vriend, en partner-in-crime. Dus voordat je je beledigd voelt, probeer aardig, tactvol en beleefd te blijven. Denk eraan dat je niet met een rivaal praat.
- Vergeet het gevoel te willen winnen. Je relatie is geen competitie. Richt je op de dingen die jullie delen, niet wat jullie scheidt.
- Vecht voor de relatie, niet zozeer voor jezelf. Als je voor je partner zorgt, zorg je ook voor jezelf.
- Lichamelijk contact is essentieel. Het is intieme communicatie. Het is ook een bron van eindeloos plezier als je een beetje fantasie hebt.
- Vraag de mening van anderen. Ga op zoek naar geluk met je partner door de verstandhouding te stimuleren. Laat de angst om afgewezen te worden los.
“Die idiote angst om oud te worden zonder partner zorgt ervoor dat je met je hoofd kiest wat je met je hart zou moeten kiezen.”
Als we deze oefeningen in de praktijk brengen, zal de machtsstrijd in een relatie ons niet beschadigen. Het zal ook laten zien dat dit fenomeen ook positief voor de relatie kan zijn. Als resultaat voelen beide partners zich gewaardeerd en veilig.