Het belang van jezelf vergeven

In staat zijn om je eigen fouten te vergeven en ze aan te nemen als een inherent en noodzakelijk onderdeel van evolutie, is essentieel voor je zelfconcept en persoonlijke groei.
Het belang van jezelf vergeven

Geschreven door Helena Sutachan

Laatste update: 27 december, 2022

Vandaag bespreken we het belang van jezelf vergeven. Vergeving kan worden gedefinieerd als een bewuste en vrijwillige beslissing om je gevoelens van woede, wrok of wraakzucht jegens een bepaalde persoon of situatie achter je te laten. Vergeving heeft dus ethische en morele implicaties met betrekking tot hoe je anderen beoordeelt.

Bovendien hoe je met die oordelen een band met ze kunt onderhouden. Anderen vergeven is echter vaak makkelijker dan jezelf vergeven. Je kunt je afvragen waarom dit gebeurt. Inderdaad, waarom ben je soms zo onbuigzaam in het beoordelen van je eigen daden?

In dit artikel leggen we uit wat zelfvergeving betekent en waarom het belangrijk is voor je geestelijke gezondheid. Ook onderzoeken we hoe je je bewuster kunt worden van het belang van jezelf vergeven.

Dimensies van zelfvergeving

Zelfvergeving is gedefinieerd als het proces waarbij je je bewust wordt van de schade die je hebt veroorzaakt, deze probeert te herstellen en je gevoelens van zelfveroordeling en schuldgevoelens wegneemt of vermindert.

Jezelf vergeven houdt in dat je gevoelens van zelfveroordeling ervaart. Deze worden later vervangen door het gevoel van behoefte om je fouten te herstellen. Je moet echter oppassen dat je zelfvergeving niet verwart met genotzucht, zelfbedrog en narcisme.

Het simpele verlangen om de pagina om te slaan en je beter te voelen over jezelf, kan bijvoorbeeld niet worden vergeleken met het zoeken naar zelfvergeving. In feite is deze eerste instantie een egoïstische en neerbuigende reactie. Aan de andere kant betekent jezelf vergeven dat je je zelfbeeld herstelt, je weer op je erkende pad begeeft en je fouten herstelt.

Werken aan je vermogen om jezelf te vergeven betekent dat je te maken krijgt met de volgende vier sterk met elkaar verbonden dimensies.

Hartvormig blad

Verzoening met jezelf en zelfacceptatie

Zelfvergeving houdt in dat je de manier waarop je denkt over je fouten uit het verleden verandert. In feite is het belangrijk om te stoppen ze te interpreteren als bronnen van schaamte en spijt en ze te begrijpen als onderdeel van het proces om te worden wie je bent.

Sterker nog, op een gezondere manier omgaan met je verleden is essentieel om je veranderingen te herkennen en te waarderen en om je persoonlijke groei te bevorderen.

Om dit te doen, moet je proberen eerlijk en tegelijkertijd genereus te zijn in de manier waarop je jezelf behandelt. Hierdoor kun je je bewust worden van hoe je in de loop van de tijd een betere versie van jezelf hebt opgebouwd.

Ook zal het vermogen om jezelf te vergeven je helpen een realistisch zelfbeeld op te bouwen. Inderdaad, leren jezelf te waarderen zoals je bent, met je sterke en zwakke punten, is buitengewoon belangrijk voor je zelfrespect en, in het algemeen, voor je mentale gezondheid.

Natuurlijk kunnen schuld- en schaamtegevoelens het moeilijk maken om jezelf te vergeven. Paradoxaal genoeg, wanneer je deze negatieve gevoelens jegens jezelf kunt herkennen en accepteren, kun je jezelf vergeven en loslaten.

Daarom betekent jezelf vergeven dat je deze emoties begrijpt en hun oorsprong identificeert. Van daaruit kun je een pad bouwen waarmee je de fouten die je hebt gemaakt kunt herstellen.

Verantwoordelijkheid nemen

Zelfvergeving gaat verder dan gevoelens van zelfmedelijden. Om jezelf te vergeven, moet je allereerst erkennen dat je schuldig bent aan de situatie waardoor je je schuldig voelt. Van daaruit kun je expliciet je wil uitspreken om de schade te herstellen en mee te voelen met degenen die door jouw acties zijn getroffen.

Toewijding aan verandering

Het vermogen om jezelf te vergeven impliceert ook je vaste overtuiging dat verandering mogelijk is. Dit betekent niet dat je de fout die je hebt begaan, negeert. In feite betekent het gewoon dat je je ervan bewust bent. Bovendien ben je je bewust van het belang van het identificeren van wat je aan jezelf kunt veranderen om te voorkomen dat je in de toekomst dezelfde fout maakt.

Jouw verbinding met de mensheid

Ten slotte is de laatste dimensie van zelfvergeving het besef dat je ook maar een mens bent en dus niet perfect. Bijgevolg ben je in staat om op elk moment in je leven te falen.

Jezelf erkennen als deel van de mensheid kan je ook helpen om meer mededogen te hebben met anderen. Dit betekent dat u begripvoller en flexibeler wordt in het licht van de fouten van anderen.

Mensen hand in hand

Het belang van jezelf vergeven

Het vermogen om jezelf te vergeven zal je helpen om je opdringerige en piekerende gedachten achter je te laten. In feite kunnen dit soort gedachten vaak leiden tot een aanleg voor angst en depressie. Daarom zal het je helpen om een goede mentale gezondheid te behouden als je in staat bent om vergevingsgezindheid jegens jezelf te betuigen.

Op dezelfde manier helpt zelfvergeving je om van je fouten te leren en je persoonlijke groei te vergroten. Bovendien vergemakkelijkt het de ontwikkeling van uw rechtvaardigheidsgevoel en eerherstel voor anderen.

Natuurlijk zullen er altijd situaties zijn die ervoor zorgen dat je je aan jezelf ergert. Bijvoorbeeld iets doen wat je eigenlijk niet wilde doen, fouten maken en anderen teleurstellen. Als je echter erkent dat niet alle situaties onder jouw controle vallen en dat fouten een inherent onderdeel zijn van evolutie, kun je deze situaties interpreteren als pijnlijke maar noodzakelijke hobbels in je leven.

Ten slotte moet je niet vergeten dat je psychisch welzijn grotendeels afhangt van je vermogen om je te verzoenen met jezelf en je verleden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Esnaola, Igor y Goñi, Alfredo y Madariaga, José María (2008). EL AUTOCONCEPTO: PERSPECTIVAS DE INVESTIGACIÓN. Revista de Psicodidáctica, 13 (1), 69-96. [Fecha de Consulta 17 de Noviembre de 2021]. ISSN: 1136-1034. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=17513105
  • McConnell, J. (2015) A Conceptual-Theoretical-Empirical Framework for Self-Forgiveness: Implications for Research and Practice, Basic and Applied Social Psychology, 37:3, 143-164, DOI: 10.1080/01973533.2015.1016160
  • Woodyat, L., Worthington, E. L., Jr., Wenzel, M., & Griffin, B. J. (2017). Orientation to the psychology of self-forgiveness. In L. Woodyat, E. L. Worthington, Jr., M. Wenzel, & B. J. Griffin (Eds.), Handbook of the psychology of self-forgiveness (pp. 3–16). Springer International Publishing AG. https://doi.org/10.1007/978-3-319-60573-9_1

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.