Het belang van een goede nachtrust

Het belang van een goede nachtrust
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Alejandro Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

We weten allemaal hoe belangrijk het is om lichamelijk gezond te blijven. Op die manier kunnen we genieten van de beste kwaliteit van leven. Wanneer mensen hu welzijn willen verbeteren en een gezond leven leiden, dan moeten ze regelmatig bewegen en gezond eten. We vergeten echter vaak de derde pijler van een gezond leven: een goede nachtrust.

Niemand kan een gezond leven leiden zonder voldoende slaap. Talrijke studies tonen de vernietigende effecten aan die een gebrek aan slaap op het lichaam en de geest kan hebben.

Waarom is een goede nachtrust zo belangrijk?

Vele mensen geloven dat zich de hele dag door suf voelen het ergste effect van een gebrek aan slaap is. Dit lijkt dus niet echt een ernstig probleem te zijn. Mensen maken zich dus geen zorgen als ze minder dan 8 uren per nacht slapen. Sommige mensen komen slechts aan 5 tot 6 uren slaap per nacht.

Een gebrek aan een goede nachtrust heeft echter meer gevolgen dan alleen maar lichamelijke vermoeidheid. We zullen nu enkele van deze gevolgen bekijken.

Waarom is een goede nachtrust belangrijk

De gevolgen van een gebrek aan een goede nachtrust

1. Verminderde geestelijke vermogens

Meerdere onderzoeken hebben een rechtstreeks verband aangetoond tussen een gebrek aan slaap en verminderde psychologische processen zoals intelligentie, aandacht en geheugen.

Deze effecten kunnen heel schadelijk zijn, vooral voor mensen op school of die taken moeten uitvoeren waarbij ze heel aandachtig moeten zijn. Autorijden of een chirurgische ingreep uitvoeren zijn enkele voorbeelden.

Slaap is anderzijds ook nauw verbonden met de vorming van nieuwe herinneringen. Een gebrek aan slaap kan iemand dus verhinderen om nieuwe informatie te leren. Sommige studies hebben zelfs de link gelegd tussen het ontbreken van een goede nachtrust en degeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer.

2. Gezondheidsproblemen

De gevolgen van een gebrek aan een goede nachtrust houden hier echter niet op. Volgens vele onderzoeken stijgt het risico op vele ziekten aanzienlijk wanneer je slechts enkele uren slaapt. Ongeveer 90% van de mensen die aan ernstige slapeloosheid lijden, hebben eigenlijk ook één of ander ernstig gezondheidsprobleem.

Dit zijn enkele aandoeningen die te maken hebben met een gebrek aan slaap:

 • Hartaandoeningen
 • Diabetes
 • Kanker
 • Een hoge bloeddruk
 • Beroertes

3. Een daling in het algemeen welzijn

Ook al lijdt een persoon niet aan een ander gezondheidsprobleem als gevolg van een gebrek aan slaap, toch zal hun dagelijks leven ingewikkelder zijn. Daar kunnen inderdaad vele andere redenen voor zijn. Dit zijn echter de belangrijkste gevolgen van een gebrek aan slaap:

 • Het ontbreken van een goede nachtrust vermindert het testosteronniveau bij mannen. Dit veroorzaakt een laag energiepeil en een daling in de libido. Het leidt ook tot meer prikkelbaarheid en meer kans op depressie en angstgevoelens.
 • Anderzijds is het gebrek aan goede slaap ook verbonden met hoge cortisolniveaus. Deze stof is ook bekend als het “stresshormoon”. Het kan ook de kansen verhogen op vele andere aandoeningen zoals obesitas.
 • Tenslotte kan een gebrek aan slaap ook het risico verhogen op problemen als angstgevoelens en depressie. De reden hiervoor is een biologisch tekort aan controle over de vrijmaking of over de aanmaak van bepaalde hormonen zoals endorfines.
Het algemeen welzijn vermindert

Een goede nachtrust voor een optimaal welzijn

Je vraagt je nu waarschijnlijk af wat je kan doen om jouw slaapkwaliteit te verbeteren. Dit zijn enkele van de belangrijkste sleutels die je moet opvolgen:

 • Vermijd om ongeveer een uur vóór je gaat slapen, naar heldere schermen te kijken. Verschillende onderzoeken hebben de negatieve invloed aangetoond die de heldere lichten van onze technologische toestellen op onze slaapkwaliteit hebben.
 • Voldoende slapen. In het algemeen bevelen deskundigen minimum 6 uren slaap per dag aan. Het optimale aantal uren slaap per dag is echter 8.
 • Respecteer jouw slaapcycli. De slaap heeft verschillende fasen. Wakker worden tijdens één van die fasen zal ervoor zorgen dat we goed uitgerust en waakzaam zijn. Wanneer we dit echter tijdens andere fasen doen, dan zullen we ons uitgeput voelen. Verricht wat onderzoek en ga op zoek naar de beste manieren om wakker te worden. Probeer ook een goede wekker op jouw telefoon te vinden. Kies een alarm dat jou geleidelijk laat wakker worden in plaats van één die zo luid is dat het jou een verveeld en geïrriteerd gevoel bezorgt.

Vele studies hebben dus aangetoond hoe belangrijk een goede nachtrust eigenlijk is. Ze hebben in feite ook bewezen hoe belangrijk het voor kinderen is dat ze goed slapen.

Een goede slaap helpt hen immers om alles veel vlugger en beter te leren. Slaap is dus niet alleen bedoeld om het lichaam te laten rusten. Het laat onze psychologische processen ook op volle toeren werken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.