Het belang van afstand nemen tijdens de vakantie

Sommige mensen blijven verantwoordelijkheden opbouwen en deelnemen aan activiteiten die ze tijdens een vakantie niet leuk vinden. Ze kunnen zich niet losmaken van hun taken. In dit artikel praten we met je over het belang van de verbinding verbreken tijdens een vakantie.
Het belang van afstand nemen tijdens de vakantie

Laatste update: 07 januari, 2024

Het is zomer en mensen kijken er naar uit om er even tussenuit te gaan tijdens hun vakantie. In feite hebben ze deze dagen veel verwachtingen van plezier, misschien wel te veel. Het eerste wat je moet doen om het doel van ontspannen te bereiken, is geen al te hoge verwachtingen hebben.

Met andere woorden, je zou kunnen zeggen dat het eerste wat je moet doen om de verbinding te verbreken, is de “offline”-piloot activeren en “zomaar” niets doen als je daar geen zin in hebt. Je moet dus in staat zijn om te interpreteren, in plaats van te volgen, wat je in je agenda hebt geschreven om te kunnen ontkoppelen.

“Geen mens heeft zo hard vakantie nodig als de man die er net een heeft gehad.

-Elbert Hubbard-

Man aan het relaxen

Ontkoppelen

De geest leegmaken om fysiek en emotioneel van elk moment te genieten gaat in tegen wat de westerse cultuur waardeert: prestaties, productiviteit, competentie en anticipatie. Maar dit soort ontkoppeling is nodig om al die verantwoordelijkheden te vervullen die je op je werk op je neemt.

In tegenstelling tot wat de meeste mensen geloven, gaat het er ook niet om je geest leeg te maken. Het is een manier om “actief beschikbaar” te zijn, echte zelfbeheersing die je in staat stelt om intens te voelen. Dit is het tegenovergestelde van opgeven of opgeven.

Sommigen hebben kortere maar regelmatige pauzes nodig, terwijl anderen langere periodes nodig hebben voordat ze hun ritme weer oppakken. Het eerste wat je moet doen is je eigen behoeften respecteren en proberen hun tevredenheid in overeenstemming te brengen met die van het bedrijf waarvoor je werkt. Kwaliteit is wat vaak het verschil maakt.

Dit komt omdat het succes van een poging om de verbinding te verbreken ook afhangt van hoe je je vrije tijd invult en organiseert.

Om de verbinding te verbreken op vakantie, kies je goed

Misschien ben je 18 en heb je zin om buiten de gebaande paden te treden. Nou, leeftijd heeft niets te maken met op avontuur durven gaan. Hoe ouder je wordt, hoe meer ervaring je hebt en hoe meer gecontroleerde risico’s je neemt.

Kies de bestemming en het gezelschap op basis van je smaak en of je een paar rustige, avontuurlijke of bijzondere dagen wilt doorbrengen. Het heeft geen zin als iedereen van tropische stranden houdt als dit plan je eigenlijk niet aanstaat. Het gaat om jou en jouw omstandigheden. Waarom zou je je spaargeld en vrije tijd gebruiken voor een plan dat niet bij je past?

De behoefte om de verbinding te verbreken op vakantie

Vergeet zoveel mogelijk je e-mails en je telefoon. Collega’s kunnen voor noodgevallen zorgen terwijl je weg bent. Anders kan iedereen en elke kwestie wachten tot je terug bent. Overweeg dus om een aantal belangrijke taken af te ronden voordat je vertrekt om je vakantie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Maak je geen zorgen, want ze weten dat niets zo dringend is en dat iemand anders noodgevallen kan afhandelen. Sterker nog, hoe meer verantwoordelijkheden je hebt, hoe groter de kans dat je medewerkers of klanten met je willen praten. Haal diep adem en bedenk dat alles onder controle is.

De moeilijkheid om de verbinding met je werk te verbreken tijdens de vakantie heeft vooral betrekking op functies op hoog niveau en managers. Maak je geen zorgen als dit jouw geval is, want je kunt altijd oplossingen vinden waarmee je van je vakantie kunt genieten.

Het is dus aan jou om het goede voorbeeld te geven aan je medewerkers en de verbinding te durven verbreken als je een leidinggevende of manager bent.

Het ideale scenario is om de verbinding met kantoor volledig te verbreken. Kijk niet naar je e-mails, neem geen berichten aan en neem geen bestanden mee. Je moet je voorbereiden op je vertrek.

Je moet uit de routine stappen. Het is belangrijk om het huis uit te gaan en naar een huisje aan het meer te gaan als dat mogelijk is. Kampeer, reis of bezoek vrienden als dat mogelijk is. Dit is verfrissend en voorkomt dat je je vakantie moet besteden aan huishoudelijk werk of verbouwingen.

Maak plezier. Het belangrijkste is dat je doet wat je leuk vindt en dat je je vrije tijd niet overbelast.

Vrouw drijft ontspannen in zee

De voordelen van de verbinding verbreken

Waarom is het zo belangrijk om de verbinding te verbreken tijdens een vakantie? Je kunt aandacht besteden aan je dierbaren, wat hen zal plezieren. Natuurlijk kun je door de verbinding te verbreken beter ontspannen en ben je gemotiveerder als je terugkomt. De duidelijkste voordelen zijn dat het:

  • Je in staat stelt om je relaties met je dierbaren te koesteren.
  • Spierspanning helpt verminderen.
  • Je immuunsysteem stimuleert.
  • Je stemming verbetert.
  • Depressie voorkomt.
  • Vermindert het risico op hartaandoeningen.
  • Stelt je in staat om beter te eten en meer te bewegen.
  • Helpt andere ziekten te voorkomen.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.