Het algemene verloop van je beroepsleven
Gedurende ons hele beroepsleven ontmoeten we zowel vrienden als vijanden. Ook voelen we op ons werk vaak een bepaalde competitiviteit, bereiken we meerdere doelen en leren we van onze fouten.
Daarnaast biedt ons werk ons tevens de kans om onze ambities na te streven. Ons werk maakt een belangrijk onderdeel uit van onze identiteit en onze sociale omgeving en structureert ons leven. Een carrière houdt echter nog veel meer in dat.
Ons beroepsleven zal gedurende ons hele leven anders zijn, afhankelijk van het stadium waar we in zitten. In dit artikel gaan we dieper in op enkele van de resultaten van onderzoeken en studies naar het algemene verloop van het beroepsleven.
Je zou kunnen zeggen dat dit verloop over het algemeen drie stadia kent: het zoeken naar een baan, het vinden en behouden van een baan en het met pensioen gaan.
De drie stadia van het beroepsleven
Het zoeken naar een baan
Een van de voornaamste doelen van jonge volwassenen is het vinden van een baan die hen in staat stelt zowel productief als onafhankelijk te zijn. Om zo onafhankelijk mogelijk te kunnen worden, streven de meeste jongeren naar de best betaalde banen. Voor oudere volwassenen die al onafhankelijk zijn, is daarentegen tevredenheid vaak het voornaamste doel.
Onthoud dat er veel factoren zijn die de manier waarop mensen naar een baan zoeken beïnvloeden. Een van de belangrijkste is de ondersteuning die iemands gezin biedt.
Deze ondersteuning kan zowel direct als indirect invloed hebben op de manier waarop iemand naar een baan zoekt. Directe invloed is bijvoorbeeld wanneer iemand uit het gezin van die persoon hem helpt een baan te vinden door een paar mensen te bellen. Dit kan leiden tot een zeer specifieke werkrol of -status.
Het gezin kan echter ook indirect invloed hebben. Bijvoorbeeld door de persoon te motiveren en in staat te stellen om een goede school af te maken of door bepaalde houdingen en gedrag te bevorderen.
Een centraal aspect als het gaat om het zoeken naar werk is, sociale status. Onderzoek toont aan dat gezinnen vaak hun sociale status overdragen aan hun kinderen, wat veel invloed kan hebben op hun beroepsleven.
Het behouden van een baan
Zodra iemand een baan heeft weten te bemachtigen, verschuift zijn doel van het vinden van een baan naar het behouden van de baan of het hogerop komen binnen het bedrijf.
Het is hierbij belangrijk om te onthouden dat het huidige beroepsleven van mensen veel onvoorspelbaarder is dan het voorheen was. Jonge mensen zijn tegenwoordig daarom meer gemotiveerd om van baan te veranderen.
Er zijn twee centrale aspecten betrokken bij de mate waarin iemand zijn werk waardeert. Deze aspecten bepalen vervolgens of iemand zijn baan wil behouden of niet. We hebben het dan over het salaris en de werkomgeving.
Je salaris is de extrinsieke motivatie die je baan je geeft. Hoewel het salaris aanvankelijk een van de belangrijkste dingen kan zijn, komt het bij veel mensen na verloop van tijd op de tweede plaats te staan. De werkomgeving is daarentegen de intrinsieke motivatie die je baan je geeft. Het is bepalend voor hoe tevreden iemand is over zijn baan.
Het uiteindelijke doel van een baan zou immers moeten zijn om iemand in staat te stellen om bepaalde productiviteits- en levenskwaliteitsdoelen te bereiken. Iemands werkomgeving heeft hier op de lange termijn vaak meer mee te maken dan zijn salaris.
Met pensioen gaan: het einde van het beroepsleven
Aan elke levensfase komt uiteindelijk een einde. In het geval van het beroepsleven is dit wanneer iemand met pensioen gaat. Houd er echter wel rekening mee dat met pensioen gaan geen schokkende onderbreking van het werkzame leven hoeft te zijn. Integendeel, het zou een overgang moeten zijn.
Er zijn drie verschillende manieren om naar je pensioen te kijken:
- Huwelijksreis: de mensen die hun pensioen op deze manier bekijken, zien het als een kans om al die activiteiten te doen die ze altijd al wilden doen, maar niet konden doen omdat ze moesten werken. Nu ze met pensioen zijn hebben ze tijd om te reizen, nieuwe kennis op te doen, nieuwe hobby’s te ontdekken etc. Deze mensen gaan vaak vrijwillig en gelukkig met pensioen. Bovendien hebben ze ook genoeg geld om van deze ‘huwelijksreis’ te genieten.
- Rust en ontspanning: deze mensen zien het als een kans om tot rust te komen en niet meer te hoeven denken aan de verplichtingen die hun beroepsleven met zich mee bracht.
- Continuïteit: deze mensen blijven nadat ze met pensioen zijn dezelfde activiteiten uitvoeren als toen ze nog werkten. Tot deze groep behoren mensen die zeer tevreden waren met hun werk en dit werk graag blijven doen. Het verschil is dat ze niet dezelfde verplichtingen hebben als voorheen.
Dus, met pensioen gaan houdt misschien het einde van het beroepsleven in, maar niet het einde van het leven zelf. Toch zien sommige mensen het als een ware levenscrisis. In plaats daarvan zouden ze het echter moeten zien als een nieuwe levensfase vol nieuwe uitdagingen en doelen.