Vijf dingen die tot professionele ontwikkeling leiden

Vijf dingen die tot professionele ontwikkeling leiden

Laatste update: 26 maart, 2019

Wil jij op professioneel vlak groeien? Dan moet je enkele taken uitvoeren die je zullen helpen om je zwakke punten vast te stellen. Daarna kan je eraan werken. Wellicht wil je professionele ontwikkeling bereiken.

Misschien weet je echter niet zeker wat de juiste weg is om het te verwerven. Professionele groei betekent niet noodzakelijk een promotie of een betere baan krijgen. Toch leidt vooruitgang vroeg of laat tot uiterlijke tekenen van verbetering.

Professionele ontwikkeling heeft vooral te maken met je beter voelen over je werk. Je wil manieren vinden om het werk efficiënter te maken. Tegelijkertijd kan je er ook voor zorgen dat het werk voor jou aantrekkelijker is. Tenslotte breng je een groot deel van je leven werkend door. Het is dus belangrijk dat je je goed voelt bij wat je doet.

“Succes is geen toeval. Het is hard werk, volharding, leren, studeren, opofferen en vooral liefde voor wat je doet of leert te doen.”

-Pele-

Je kan vele dingen doen om professionele ontwikkeling te ervaren. In dit artikel bespreken we vijf mogelijkheden. Het zijn specifieke dingen die je kan doen als je het gevoel hebt dat het nu het moment is om een stap verder te gaan.

1. Zelfevaluatie is één van de wegen naar professionele ontwikkeling

Zelfevaluatie is een essentieel element om te weten waar je bent in jouw beroepsleven en waar je naartoe moet. Zorg ervoor dat je jezelf minstens één keer per jaar evalueert. Er bestaan geen regels of vastgelegde procedures voor zelfevaluatie. Toch is het belangrijk dat je focust op je goede en je slechte punten.

Deskundigen bevelen aan dat je onderzoekt hoe gemotiveerd je in jouw beroepsleven bent en welke aspecten een invloed hebben op je motivatie. Ze stellen ook dat je moet ontdekken wat jouw sterktes en jouw zwaktes zijn. Het is vooral belangrijk dat je probeert te bepalen wat jou de meeste problemen bezorgt en hoe je die dingen kan oplossen.

Zelfevaluatie stimuleert de professionele ontwikkeling

2. Volg meer scholing

Gewoonte en gebrek aan beschikbare tijd laten je soms vergeten dat je jouw scholing moet uitbreiden, updaten of verdiepen. Dit is echter een enorme vergissing. Kennis is tegenwoordig iets dat snel overbodig raakt.

Dat is de reden waarom aanvullende scholing je horizon verbreedt. Het zal ook nieuwe kansen creëren en uiteindelijk jouw baan gemakkelijker maken. Om tot professionele ontwikkeling te komen is het dus essentieel dat je minstens één keer per jaar een cursus of een andere soort opleiding volgt.

3. Herontwerp de processen

Het woord “herontwerpen” lijkt wellicht geavanceerd. Het klinkt immers als iets dat alleen een specialist kan uitvoeren. Toch kan je bepaalde aspecten van je werk herontwerpen. Eigenlijk moet je de processen identificeren die je onderneemt en evalueren of je ze op een of andere manier kan vereenvoudigen of doeltreffender maken.

Soms vraagt dit ook wat onderzoek. Welke trucjes of methoden gebruiken de mensen die een gelijksoortig werk als het jouwe doen om tijd te sparen of hun werk te verbeteren? Welke nieuwe technologieën zijn er opgedoken die relevant kunnen zijn voor wat jij doet? Deze oefening in onderzoek en overdenking kan ertoe leiden dat je enkele dingen verandert die je doet.

4. Verrijk jouw werkomgeving en stimuleer jouw professionele ontwikkeling

Het is heel belangrijk dat jij je goed voelt in je werkomgeving. Die omgeving omvat ook de fysieke aspecten die jou omringen. Het betreft eveneens alle mensen met wie je op het werk in contact komt. Het is dus de moeite waard om de inspanning te leveren en hierover na te denken.

Is er een voorwerp of een element dat ju een ongemakkelijk gevoel heeft of op een andere negatieve manier jouw activiteiten beïnvloedt? Voel je je voldoende gemakkelijk? Zou je je beter voelen als je iets uit je omgeving verwijdert of eraan toevoegt?

Wat betreft relaties op het werk, is het heel belangrijk dat je al het mogelijke doet om ze te verrijken. Dat betekent echter niet dat je met je collega’s de beste vrienden moet worden. Het houdt eerder in dat je de banden van solidariteit en kameraadschap versterkt die je met hen hebt. Dit zal absoluut een invloed hebben op jouw motivatie.

5. Zorg voor meer professionele contacten

Het is geen geheim dat vele posities tegenwoordig “vervangbaar” zijn. Arbeidscontracten van lange termijn zijn eerder de uitzondering dan de regel. In de hedendaagse professionele wereld bestaat er een cultuur van tijdelijke werk.

Je moet je dus altijd bewust zijn van het feit dat jouw huidige baan gemakkelijk ten einde weggewerkt kan worden. Dit is ook de reden waarom het belangrijk is dat je een sterk netwerk van professionele contacten onderhoudt.

De beste manier om een nieuwe job te vinden is immers door middel van persoonlijke of professionele contacten. Verbreek de banden niet met je oude klasgenoten van de universiteit of met collega’s uit vroegere banen. Zorg er ook voor dat je op de hoogte bent van de tewerkstellingsvragen in jouw werkgebied. Op een dag kan dit jou enorm helpen!

Zorg voor meer professionele contacten

Professionele ontwikkeling is één manier om tot persoonlijke groei te komen. Werken helpt je om jouw zelfvertrouwen op te krikken. Het is dus belangrijk dat je waarde hecht aan je baan en op zoek gaat naar wegen om beter te worden. Dit zal jouw baan veranderen in een aanhoudende bron van persoonlijke ontwikkeling.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Añorga Morales, J. (1999). La educación avanzada: Paradigma educativo alternativo para el mejoramiento profesional y humano de los recursos laborales y de la comunidad. La Habana.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.