Hebben vaders psychologische training nodig?

Tegenwoordig spelen vaders een grotere rol in de opvoeding van hun kinderen dan vroeger.
Hebben vaders psychologische training nodig?
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 27 december, 2022

Helaas komen kinderen niet met een handleiding. Bovendien wordt niemand geboren die weet hoe ze vaders moeten zijn en is iedereen bang om fouten te maken.

Je kunt bijvoorbeeld midden in de nacht naar de dokterspraktijk gaan omdat er iets mis lijkt te zijn met je kind. Of je besteedt uren aan het proberen te begrijpen waarom je baby huilt en wat het is dat hij of zij wil, omdat je geen ideeën meer hebt.

Meestal overleg je met ouders en schoonouders (vooral met moeders en schoonmoeders) over wat je kunt doen zodat je kind slaapt, eet, niet ziek wordt etc. Maar hoe hard je ook studeert, er is geen Harvard-diploma dat je de beste vader ter wereld kan maken. Daarom moet je gewoon fouten maken en ervan leren.

Boeken voor vaders: lesgeven of angst?

Tot een paar decennia geleden zorgden mannen niet voor iets dat met het opvoeden van hun kinderen te maken had. Vandaag is dat helemaal anders. We zien vaders in de metro met hun kinderen op hun rug of anderen die zich voorbereiden op het vaderschap door zelfhulpboeken en gidsen te lezen.

Toch kan dit soort ‘verlossing’ in boekvorm je niet alles tijdig vertellen wat er met je gaat gebeuren. Ze dienen gewoon als een introductie tot een onderwerp dat niet lichtvaardig moet worden opgevat: vader zijn.

Lezen

Het is inderdaad niet bewezen dat die vaders die de boekwinkel bezochten en tientallen oudergidsen kochten, het ouderschap konden overleven zonder fouten te maken.

Niettemin betekenen beter geïnformeerde vaders over het algemeen gelukkiger en gezondere kinderen. Daarom is het een goed idee om te lezen of informatie op te zoeken of om mensen te raadplegen die al kinderen hebben. Zelfs als je uiteindelijk geen enkel advies van hen in de praktijk brengt.

Bereid jezelf psychologisch en emotioneel voor om vader te worden

De beslissing nemen om een baby te krijgen (Engelse link) is de belangrijkste die je ooit in je leven zult nemen. Vanaf het moment dat je kind begint te groeien in de baarmoeder, verandert alles.

Daarom mag niets aan het toeval worden overgelaten. Zelfs in gevallen van ongeplande zwangerschappen is het noodzakelijk om serieus te zijn en te begrijpen dat het vanaf dit moment niet meer om jou gaat, maar om het nieuwe leven dat wordt gevormd.

Emotionele voorbereiding is erg belangrijk. Het is van vitaal belang om je gevoelens te onderwijzen. Dit doe je door te oefenen. Optimistischer, minder irrationeel, onzelfzuchtig en meer begrip staan vanaf nu bovenaan je takenlijst. Het lijkt misschien onmogelijk om te vervullen, maar zoals je vast al weet, doe je vanaf nu al het mogelijke voor je kind.

Verantwoordelijkheid betekent niet alleen vroeg op kantoor komen of rekeningen op tijd betalen. Het houdt in begrijpen dat een nieuw leven vanaf nu van jou afhangt en dat dit je grootste inzet is.

Als je een persoon bent die te gevoelig is, die gemakkelijk zijn geduld verliest, en gewoonlijk niet alle kanten van het argument bekijkt (alleen de jouwe), dan is het misschien beter dat je een tijdje wacht voordat je vader wordt.

Als je besluit een kind te krijgen, moet je wat introspectie hebben. Je moet bepalen welke elementen uit het verleden je hebben gemarkeerd. Zo weet je zeker dat je bij je kleintjes niet dezelfde fouten maakt.

Vraag jezelf af wat je het minst leuk vond aan je ouders? Wat waardeerde je aan hen? Is er iets dat je niet nog een keer zou willen zien gebeuren? Zou je ze om advies vragen? Deze vragen kunnen alleen door jou beantwoord worden. Probeer het eens.

Vader worden: de school van het leven

Moeders handen omringen de voeten van haar zoon

Je kunt al beginnen voordat je besluit vader te worden door duizenden boeken en publicaties te lezen. Je kunt het aan je moeder vragen of zelfs af en toe een dokter bellen. Niets helpt je echter meer dan de praktijk.

Desalniettemin zul je een lange weg tegemoet gaan, waarin er perioden van onzekerheid, angst en onrust zullen zijn. Aan de andere kant zullen er nog veel meer uren van volledig geluk, liefde en onvergetelijke ervaringen zijn.

Als je twijfelt, vraag ernaar. Als je iets niet weet, zoek het dan uit. Sta vooral open om te leren genieten van elke minuut die je met je kinderen kunt doorbrengen. Dat is de beste manier om de hoogste cijfers te halen in deze carrière die vaderschap wordt genoemd.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.