Heb je te maken met werkloosheidsdepressie?

Werkloosheid is verwoestend en leidt tot depressie bij mensen van elke leeftijd. Velen van hen zijn zich er echter niet eens van bewust. Lees verder om de symptomen ervan te ontdekken.
Heb je te maken met werkloosheidsdepressie?

Laatste update: 13 augustus, 2022

Werkloosheidsdepressie komt steeds meer voor in de maatschappij. Ondanks het langzame maar progressieve voorkomen ervan, wordt het nog steeds te weinig gediagnosticeerd en dus ook niet behandeld. De maatschappij is zich nog niet bewust van de invloed die de chronificatie van deze toestanden heeft op elk niveau van iemands lichamelijke en geestelijke gezondheid.

De meeste mensen zijn met deze situatie vertrouwd, want ze weten waar elke dag opstaan zonder enig perspectief te hebben op wat er zal gebeuren recht op geeft. Er is geen zekerheid over de toekomst voor wie werkloos is. Bovendien is het zoeken naar werk zelf vaak uitputtend.

Dat komt omdat het een mengeling is van wanhoop en onzekerheid. Mensen moeten hun vindingrijkheid en vele contacten gebruiken. Ze moeten zichzelf voortdurend geruststellen en geloven dat er wel iets zal uitkomen.

Helaas gaan de dagen voorbij en ben je het beu te horen “We bellen je nog” terwijl je weet dat dit niet zal gebeuren. Behalve de “spam”-map blijft je e-mailbox leeg en de enige telefoontjes die je krijgt zijn van telemarketeers.

Veel jonge mensen zoeken werk; een steeds groter aantal van hen hunkert naar nieuwe kansen. Het probleem van de werkloosheid is enorm, divers, en een broedplaats voor geestelijke gezondheidsproblemen.

Werkloosheid verkleint mensen. Vrije tijd vergroot ze.”

-Mason Cooley-

Bezorgde man

Symptomen en manieren om ermee om te gaan

Het werk dat je elke dag doet en waarvoor je betaald wordt, stelt je niet alleen in staat om te eten, een dak boven je hoofd te hebben en de rekeningen te betalen. In feite is het een manier om je gevoel van eigenwaarde op te krikken en je competent, nuttig en tevreden te voelen. Werkloosheid veroorzaakt dus het tegenovergestelde.

Als iemand je vroeg wat je later wilde worden, heb je waarschijnlijk nooit overwogen om “werkloos te zijn.” Deze toestand is een breuk met je dromen, met de inspanningen die je je getroostte om een kapitalistische opleiding te verwerven. Je wilde nuttig zijn voor anderen en je goed voelen over je bijdragen.

Je zult dus niet verbaasd zijn over de waarschuwingen van bepaalde studies, zoals die aan de Universiteit van Leipzig. Onderzoekers stelden vast dat werkloosheid de geestelijke gezondheid verslechtert. In feite is de kans op depressie vrij groot.

Bovendien, zoals Erik Erikson, een specialist in ontwikkelingspsychologie, verklaarde, kan een mens pas een gezonde persoonlijkheid en een evenwichtige emotionele toestand opbouwen als hij een menswaardig bestaan kan opbouwen. Onderzoekers bestuderen werkloosheidsdepressie al sinds de Grote Depressie (Eisenberg en Lazarsfield 1938).

Heb je te maken met werkloosheidsdepressie?

Iemand die symptomen van werkloosheidsdepressie begint te ervaren, zoekt niet altijd professionele hulp. Je gaat misschien naar de dokter vanwege slaapstoornissen, vermoeidheid, of pijn. Waarschijnlijk neem je gewoon aan dat deze emoties normaal zijn in dit soort situatie. Immers, waarom zou iemand zich goed voelen bij werkloosheid? Maar het kan zijn dat je je grenzen opzoekt.

Hier zijn de belangrijkste kenmerken:

  • Voortdurende gevoelens van angst, frustratie, en angst.
  • Het belangrijkste verschil tussen iemand die depressief is en iemand die niet aan deze aandoening lijdt is het gevoel van hoop en doelgerichtheid. De eersten hebben er geen vertrouwen meer in dat hun situatie zal verbeteren. In feite zijn ze ervan overtuigd dat het alleen maar erger zal worden.
  • Het draagt bij tot iemands gevoel van zinloosheid, van nutteloos zijn. Dit heeft grote gevolgen op familiaal niveau.
  • Er is een gevoel van woede en onrechtvaardigheid. Je moet niet denken dat iemand die met een werkloosheidsdepressie te maken heeft verdrietig zal lijken. Het komt veel vaker voor dat ze een slecht humeur hebben, geen geduld meer hebben, en nogal prikkelbaar zijn.
  • Er zijn slaap- en eetstoornissen en de depressieve persoon kan ofwel veel slapen of nauwelijks rusten. Evenzo kunnen ze geen honger hebben of dwangmatig eten.
  • Het leidt vaak tot verslavend gedrag, zoals roken, drinken en drugs gebruiken.
  • Bovendien is er vaak sprake van suïcidale gedachten.
Iemand in therapie

Hoe omgaan met werkloosheid depressie

Eén ding moet duidelijk zijn. Het wordt nog moeilijker voor mensen om een baan te vinden als ze een stemmingsstoornis hebben.

Onbehandelde depressies verergeren alleen maar en de gezondheidsrisico’s nemen toe. Er is bijvoorbeeld een hoge incidentie van zelfmoord bij mensen die hun baan verloren hebben. Dus wat kun je doen?

  • De prioriteit is om gespecialiseerde hulp te zoeken, maar ook sociale steun. Praat met je familie en vrienden.
  • Soms kan het helpen om ervaringen te kunnen delen met iemand die in dezelfde situatie verkeert of die het heeft meegemaakt. Essentieel is dat je het gevoel van nutteloosheid en mislukking uit je hoofd krijgt.
  • Illusies en doelgerichtheid zijn twee dimensies die de geest voortdurend voeden. Het is van vitaal belang om doelen te blijven hebben, want ze geven je de kracht om elke dag op te staan.
  • Een routine volgen en je aan een schema houden geeft je meer controle over de tijd.
  • Tegelijk is het essentieel om momenten van vrije tijd, rust en lichamelijke activiteit te hebben en ervan te genieten.

Je gedachten onder controle houden, je emoties beheersen, en vooral de juiste steun krijgen is de beste manier om door die situaties te komen waarin iedereen zich meer dan eens kan bevinden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Eisenberg, P., & Lazarsfeld, P. F. (1938). The psychological effects of unemployment. Psychological Bulletin35, 358-390.
  • Feather, N. T. 1982. Unemployment and its psychological correlates: A study of depressive symptoms, self-esteem, Protestant ethic values, attributional style and apathy. Australian Journal of Psychology,34(3), 309-323.
  • Zuelke, A. E., Luck, T., Schroeter, M. L., Witte, A. V., Hinz, A., Engel, C., … Riedel-Heller, S. G. (2018). The association between unemployment and depression–Results from the population-based LIFE-adult-study. Journal of Affective Disorders235, 399–406. https://doi.org/10.1016/j.jad.2018.04.073

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.