Hartcoherentie: fysieke en emotionele harmonie

Hartcoherentie: fysieke en emotionele harmonie

Laatste update: 21 oktober, 2018

Hartcoherentie is een term die een toestand van sterke fysieke en psychologische efficiëntie beschrijft. Het hart heeft ongeveer 40.000 neuronen, die verbinding maken met je emotionele brein. Hoe meer innerlijke balans en positieve emoties je hebt, hoe meer je hart in harmonie is en je hersenen vertelt dat ze rustig moeten blijven. Dit helpt ideeën te laten stromen en stress te verminderen.

Het is een fascinerend concept dat veel betrekking heeft op emotionele intelligentie. Het wijst hoofdzakelijk op een toestand waarin je zenuwstelsel, endocriene systeem, immuunsysteem en (vooral) cardiovasculaire systeem efficiënt werken terwijl je je emoties regelt.

“Neem rust: een veld dat heeft gerust geeft een rijke oogst.”

-Ovidius-

Geloof het of niet, je hart heeft ook zijn eigen ‘brein’. Sterker nog, het heeft een zeer complex, onderling verbonden neuronaal circuit. Het beïnvloedt zowel je emoties als de fysiologie van je lichaam. Bovendien stimuleert je hart de afgifte van bepaalde hormonen, zoals adrenaline en oxytocine, die verband houden met liefde, affectie en prosociaal gedrag.

Een rustig hart, een hart dat regelmatig klopt en interpreteert dat ‘alles in orde is’, zendt signalen naar de hersenen en het autonome zenuwstelsel, waardoor het deze afstemt op datzelfde gevoel van welzijn en rust. Dit is de fascinerende definitie van hartcoherentie.

Hartcoherentie

Hartcoherentie: verbinding van hersenen en hart

Om het concept hartcoherentie beter te begrijpen, zullen we eerst een kleine proef doen. Laten we even enkele minuten zitten en proberen te ontspannen. Plaats je hand op je hart en voel hoe het klopt.

Klopt het erg snel of klopt het ritmisch en rustig? Als je werkelijk ontspannen bent, zal je hartslag normaal zijn en zullen je gedachten rustig stromen, vrij van druk en negativiteit. Als je echter zelfs tijdens het zitten een snelle of onregelmatige hartslag hebt, dan verkeer je waarschijnlijk in een staat van stress of sterke angst en bezorgdheid. Je hart en hersenen denken dat je in gevaar bent.

Zoals je kunt afleiden, zorgen emoties zoals angst, stress of boosheid ervoor dat je hart snel en onregelmatig gaat kloppen. Wanneer dit gebeurt, veroorzaakt het biochemische en biologische chaos. De onbalans strekt zich uit tot de rest van je organen, vooral je hersenen. Wist je namelijk dat je hart eigenlijk veel meer informatie naar je hersenen zendt dan andersom? Deze signalen hebben significante effecten op onze emoties, en onze emoties hebben op hun beurt weer invloed op het functioneren van onze hersenen.

Blokken spellen het woord stress

Hartcoherentie en chaotisch hartritme

Zoals je ziet triggeren negatieve emoties, zoals woede of irritatie, een chaotisch hartritme. Ook dingen die wij gewoon vinden, zoals je altijd maar zorgen maken of gespannen zijn door werk of relaties, kunnen echter de harmonie verstoren. Dergelijke toestanden veroorzaken eveneens een onregelmatige hartslag.

Hartcoherentie daarentegen, gebeurt wanneer we ons kalm, gelukkig en tevreden voelen. De harmonie in je hart bereikt niet alleen je brein en stelt je in staat om beter, positiever en creatiever te denken. Nee, het verbetert ook je fysiologische ritmes. Het zorgt ervoor dat onze ademhaling, bloedsomloop en spijsvertering synchroon en op een gezondere manier werken.

Hoe kunnen we de hartcoherentie bevorderen?

Een goede hartcoherentie heeft, zoals je misschien al geraden hebt, ontzettend veel voordelen. Je zult je niet alleen lichamelijk veel beter voelen, maar ook je hersenen zullen efficiënter worden in het verwerken van informatie, het genereren van ideeën en het verbinding maken met het heden.

Maar hoe doen we het? Hoe kunnen we de hartcoherentie bevorderen? Hier zijn enkele sleutels.

“Verwijder in je leven alles dat stress veroorzaakt en je glimlach wegneemt.”

-Paulo Coelho-

Waterdruppels vormen hart op wateroppervlak
  • Biofeedback. Biofeedback is een zeer nuttige vorm van therapie voor mensen met ADHD, slapeloosheid, chronische pijn, fobieën en meer. Het doel is ambitieus en zeer interessant: het controleren van de de fysiologische functies van de persoon en zo zijn fysieke en mentale gezondheid verbeteren. Als je het wilt proberen, ga dan naar een centrum waar ze zich specialiseren in biofeedback.
  • Wees je meer bewust van wat er zich binnenin jou afspeelt. In ons leven zijn we vaak veel te gericht op de buitenkant en wat we wel of niet hebben. We zijn echter losgekoppeld van wat er in ons omgaat, daar waar het hart en de geest de leiding hebben. Leer om naar jezelf te luisteren, je ademhaling te beheersen en te mediteren.
  • Yoga, mindfulness, lichamelijke beweging. Eén manier om hartcoherentie te bevorderen, is door oefeningen te doen die jou bewuster maken van je hart, hoe je ademt en hoe je je voelt. Probeer een uur per dag te besteden aan het maken van verbinding tussen geest en lichaam.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.