Het hart wordt niet ouder; het is alleen de huid die rimpels krijgt

Het hart wordt niet ouder; het is alleen de huid die rimpels krijgt

Laatste update: 15 september, 2016

Ze zeggen dat mensen niet ouder worden wanneer hun huid rimpels krijgt, maar wanneer hun hoop en dromen rimpels krijgen. De waarheid is dat niemand ouder wordt door een bepaald aantal jaren geleefd te hebben, maar meer doordat ze hun dromen en idealen opzij zetten.

In het centrum van het hart is er een plaats die liefde heet. Het leven zit in de bladeren die het omringen en de bloemen zijn schoonheid, hoop, geluk en vurigheid. Samen vormen ze een tuin van ervaringen waar we zo nu en dan voor moeten zorgen en die we te zijner tijd zijn hoogtepunt moeten laten bereiken.

“Jaren laten de huid rimpelen, maar alleen het verlies van enthousiasme laat de ziel rimpelen. Leed, twijfel, een gebrek aan vertrouwen in jezelf, angst voor wanhoop; dit zijn de jaren die boven het hart opdoemen en de geest de schaduw in leiden.

Of je nu zestien of vijftig bent, in het hart van ieder mens is er een drang om af te vragen, een lichte verwondering over de sterren, een verzet tegen bepaalde evenementen, een kinderlijke trek in het leven.”

-Onbekend-

Het zien van meer kalenderpagina’s maakt ons niet minder in staat om lief te hebben, om onze dromen te vervullen of om te genieten van ons leven met een partner. Het is waar dat we in de loop van de tijd bepaalde slechte gewoonten en manieren aanleren, die een deel van onze persoonlijkheid vormen. Dit is echter niet per se negatief, want weten hoe je moet leven door veranderingen komt met de jaren.

Waar sommigen ouderdom zien, zien anderen de schoonheid van jaren die voorbij gaan. Meer schoonheid dan die van een 20- of 30-jarige met een fris gezicht, blozende wangen en volle lippen. Dus vergeet anti-verouderingscrème, want ouder worden is onvermijdelijk, maar vergrijzen is een beslissing die iedereen maakt.

Oudere Mensen

Jeugd sparen is een kunst

“Geef me al de rimpels. Neem geen ervan weg. Het heeft me een heel leven gekost om ze te krijgen.”
-Anna Magnani-

Het maakt niet uit als je grijze haren begint te krijgen, als je rimpels op de meest onverwachte plekken van je gezicht ziet of als je lichaam elke ochtend om een wapenstilstand vraagt. Wat echt belangrijk is, is dat je ervaringen en wijsheid verzamelt, dat je weet dat opgroeien verplicht is en dat je geen seconde van je leven verspilt.

De kracht van een jonge geest is niet alleen voor de jongeren. In feite is de jeugd niet een leeftijd, het is een state of mind. We streven ernaar om het elixer van de eeuwige jeugd te vinden, terwijl wat we moeten doen eerder de eeuwige vitaliteit zoeken is.

Jaren toevoegen is de mooiste zaak van de wereld, want het betekent dat we leven en dat we nog steeds de mogelijkheid hebben om ervaringen en kennis op te doen. Jong van hart zijn betekent dat liefde en avontuur eindeloos zullen zijn, maar met de gematigdheid van het karakter dat het leven rustig overweegt en dat zich bewust is van het vergankelijke.

Oog

Wat belangrijk is, is niet het toevoegen van jaren aan je leven, maar het toevoegen van leven aan je jaren

“Word oud met me! Het beste moet nog komen!”
-Robert Browing-

Mensen die leven toevoegen aan hun jaren, hebben de woorden “Ik kan niet” allang uit hun geest verbannen en ze weten dat leeftijd geen belemmering is. Ze vinden geen rimpels op hun hart, omdat de ziel geen rimpels krijgt; hij groeit en verbetert alleen. Misschien dat onze gezichten vol met tekenen van leeftijd zitten, maar onze ogen zullen de helderheid van iemand die weet dat het leven is gemaakt om te worden ingeademd blijven uitstralen.

Verlies nooit de hoop, zelfs als je een gebrek aan kracht hebt. Zorg ervoor dat elk jaar dat verstrijkt sporen op je huid achterlaat. Steel seconden om elk moment eeuwig te maken en doe nooit afstand van het plezier van het herinneren.

Koester je herinneringen, maar leef er niet in. Zie je heden met kracht en moed onder ogen. Kijk terug op de jaren, herinner je huid waar hij glimlachte als je plezier had, heb respect voor en wees in de ban van het leven, want uiteindelijk zijn we aan het genieten van een reis waaruit we niet kunnen terugkeren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.