Ik wil alles ervaren

24 augustus, 2016

Als we er echt over nadenken, dan is het leven zo kort… Dus waarom proberen we niet om alles te ervaren wat het te bieden heeft? Waarom zouden we niet op zoek gaan naar het goede van het leven? Waarom grijpen we het niet vast met al onze kracht en zonder angst?

Laten we leren te leven zonder ook maar iets aan ons te laten ontglippen. Op deze manier zullen we wanneer we erg oud zijn, gelukkig zijn door alle ervaringen die we hebben kunnen najagen alsof we ‘s werelds beste jager waren. Zodat wanneer we niet langer de kracht hebben om de zon of de maan met beide handen vast te grijpen, we tenminste kunnen zeggen dat we alles gedaan hebben dat we wilden doen. We hadden de kracht toen we jong waren en we hadden de moed om te leven!

“Te leven is niet slechts te bestaan, maar te bestaan en te creëren, te weten hoe te genieten en hoe te lijden en niet te slapen zonder te dromen.”
-Gregorio Marañón-

Genieten van het Leven

Ik wil alles ervaren

Ik wil alles ervaren, zonder angst of lijden. Ik wil liefde kennen, genieten van de kleine en grote genoegens van het leven. Ik wil lachen om een goede grap en mijn dag laten opfleuren door de lach van een kind. Ik wil niets achterwege laten. Ik wil niets missen.

Na vele jaren en vele ervaringen ben ik gaan begrijpen dat het leven snel voorbijgaat. Dat we hier slechts tijdelijk zijn. Dus waarom zouden we onze dagen verdrietig, boos, ons zorgen makend of zeurend doorbrengen?

“Ik voelde wederom een enorme drang om te leven toen ik ontdekte dat de ware betekenis van het leven de betekenis was die ik het wilde geven.”
-Paulo Coelho-

Vanaf nu wil ik dat mijn dagen goed zijn, vol met nieuwe dingen. Want wat maakt het uit als gisteren een slechte dag was, dat het bewolkt was en dat ik verdrietig was? Ik wil niet dat vandaag zo is als gisteren. Ik wil niet dat negatieve gedachten mijn leven overstromen.

Hoe te leven en alles te ervaren

1. Doe je voordeel met elk nieuwe moment dat het leven je biedt

Wees je bewust van de kleine en grote momenten die je meemaakt, profiteer ten volste van ze en geniet van ze zonder te denken aan morgen. Wordt je omringd door je favoriete mensen, lachen jullie met elkaar onder het genot van een kopje koffie? Wees je hiervan bewust en geniet ervan. Heb je vandaag een liefdevolle brief ontvangen? Profiteer van de goede momenten. Slechte momenten komen vanzelf wel weer.

“Elk moment is goud waard voor hen die dit inzien.”
-Henry Miller-

2. Verander je houding

Waarom verander je je houding niet? Zijn de dingen vandaag niet gegaan zoals jij dat wilde? Morgen is er weer een dag. Heb je problemen gehad met je vrienden of op het werk? Hecht er dan niet te veel belang aan. Het leven is als een spel waarin je verschillende uitdagingen moet rangschikken en aangaan, groot en klein. Confronteer ze met moed en wees trots als je ze hebt overwonnen.

3. Ontdek je passies

Houd je van sport, het bespelen van een instrument, luisteren naar muziek, naar concerten gaan, de geur van de zee, het gelach van kinderen? Wacht niet of denk niet ‘Ik doe het op een dag wel’ of ‘Misschien heb ik geluk en komt het vanzelf op mijn pad’. Ga ernaar op zoek. Ga op zoek naar de dingen waar je gepassioneerd over bent en doe ze. Je hebt niets te verliezen.

Hart

4. Laat nieuwe dingen niet gewoon gebeuren, moedig ze aan jouw kant op te komen

Wil je verliefd worden? Wil je dat er nieuwe vrienden op je pad komen die je positieve dingen zullen brengen? Waarom probeer je niet naar ze op zoek te gaan? Als wij ons steentje bijdragen, als we op zoek gaan naar deze dingen, hebben we meer kans dat ze naar ons toekomen. Als we zittend op de bank op ze blijven wachten, komen ze in ieder geval nooit naar ons toe.

5. Geniet van de kleine genoegens in je dagelijkse leven

Wees je ervan bewust dat je kunt ademen, ruiken, lachen, proeven… Dus lach, eet een lekker stuk taart, geniet van de geur van verse koffie, luister naar de golven van de zee. Leef en ervaar elk klein genoegen in je dagelijkse leven ten volle.

6. Leer als een kind te leven

Is het je opgevallen hoe kinderen leven? Ze ervaren elk moment, denken niet aan morgen, ze lachen, genieten ten volle van dingen wanneer ze gelukkig zijn… alsof er geen morgen is en zonder ook maar aan iets anders te denken. Als ze vallen, huilen ze even en gaan dan lachend verder, op naar weer een avontuur. Waarom leren we niet van de spontaniteit van kinderen?

7. Geniet met positieve oudere mensen

Is het je ooit wel eens overkomen dat je erg bezorgd was en dat je met je opa praatte en dat hij levenslessen op je overdroeg door middel van een verhaal uit zijn jeugd? Grootouders zijn een bron van wijsheid. Ze kennen het leven en zijn geheimen. Ze zijn in staat je te voorzien van vele dingen. Omring jezelf met ze.

Het moraal van het verhaal: ‘Carpe diem’ of ‘Pluk de dag!’. Profiteer van het moment, omdat de slechte momenten vanzelf wel komen. Onthoud dat geluk een houding is; je kunt het dus altijd zelf creëren. Waarom speel je om te beginnen dit lied niet af met het volume helemaal omhoog?