Hans Rosling: de profeet van de demografie

Volgens Hans Rosling zullen we de komende jaren grote veranderingen in de wereldbevolking zien. Lees verder voor meer informatie!
Hans Rosling: de profeet van de demografie

Laatste update: 23 oktober, 2019

De voorspellingen van Hans Rosling begonnen zeer gewaardeerd te worden toen Gapminder Foundation, het bedrijf dat hij oprichtte, een zeer interessante software ontwikkelde. Het belangrijkste kenmerk was het omzetten van statistieken in interactieve grafieken. Aan de hand van deze grafieken kon Hans Rosling belangrijke demografische trends in de wereld visualiseren.

Deze Zweedse hoogleraar van volksgezondheid maakte grapjes over iedereen die in zijn computer wilde kijken omdat daar economische groei te zien was. En hij had gelijk. Door de demografische voorspellingen van Hans Rosling kunnen we ook het lot van de economie afleiden.

Google kocht de software van de Gapminder Foundation, genaamd Trendalyzer, in 2007. Hierdoor publiceerde het multinationale technologiebedrijf de beroemde Motion Chart, die mensen de belangrijkste demografische en economische trends laat zien. Maar wat voorspelde Hans Rosling over de nabije toekomst? Ontdek het hieronder!

Hans Rosling houdt een toespraak

De toekomst van de wereld hangt af van wat mensen in de slaapkamer doen

Hoewel deze onderzoeker een zeer strikte academicus was, had hij ook een goed gevoel voor humor. Zo worden een aantal van zijn voorspellingen gekenmerkt door zijn humoristische aard.

Een zo’n voorspelling stelt bijvoorbeeld dat de wereldeconomie niet afhankelijk is van wat er op Wall Street gebeurt, en ook niet van wat er in het Internationaal Monetair Fonds gebeurt, maar van wat er in de slaapkamers van mensen gebeurt.

In principe betekent dit dat de toekomst van de economie afhangt van het aantal kinderen dat elk stel heeft. Hij stelde zelfs dat wanneer de kwaliteit van leven toeneemt, het geboortecijfer daalt. Zo is elk land in handen van wat mensen in hun slaapkamers doen.

Afrika: een van de voorspellingen van Hans Rosling

Volgens Hans Rosling zal Afrika tussen 2015 en 2050 economisch groeien. Daarom noemt hij dot continent “het opkomende China.” Hij is er zelfs van overtuigd dat Afrika de snelst groeiende economie ter wereld zal hebben.

Rosling zei dat wie miljonair wil worden, moet investeren in Afrika, waar in landen als Tanzania, Ethiopië en Ghana hoog opgeleide vrouwen nu al 20% van de bevolking uitmaken. Dit feit zal leiden tot een demografische verandering en zal ook de algemene groei bevorderen.

De pensioenleeftijd zal toenemen

De wereld wordt ouder en de oudere bevolking neemt aanzienlijk toe. In sommige landen vertegenwoordigen volwassenen boven de 65 jaar nu een groot deel van de bevolking. Voor veel landen is het onderhouden van veel niet-werkende mensen erg duur.

Rosling wees erop dat de pensioenleeftijd in de nabije toekomst 75 jaar zal worden. Weinig landen zullen het zich kunnen veroorloven om een grote groep mensen die 10 jaar lang golf spelen te onderhouden. Ook hebben de wetenschappelijke vooruitgang hebben ervoor gezorgd dat leeftijdsgebonden ziekten zich veel later in het leven manifesteren.

Oudere mensen aan het werk

Aziatische vrouwen

Volgens de gegevens van Hans Rosling is er in veel Aziatische landen sprake van een paradoxale situatie. Enerzijds hebben vrouwen belangrijke posities bereikt in zowel de academische wereld als op het werk. De samenleving wordt echter nog steeds gekenmerkt door seksistische tradities.

Dit heeft ertoe geleid dat veel Aziatische vrouwen, vooral in Singapore en Taiwan, het huwelijk als niet meer als vanzelfsprekend zien. Ze weten dat als ze trouwen, ze beperkt zullen worden door hun echtgenoten of zelfs door hun schoonvader. Daarom daalt het geboortecijfer ongelooflijk snel, terwijl de aanwezigheid van Aziatische vrouwen op de arbeidsmarkt gestaag toeneemt.

Het beheersen van immigratie is van fundamenteel belang

Volgens Hans Rosling is migratie een fenomeen dat chaos in de wereld creëert. Om die reden is het een realiteit die steeds restrictiever zal worden. Dit geldt vooral voor immigranten die naar rijke landen gaan op zoek naar betere kansen.

Rosling zegt dat dit gezinnen vernietigt en illegale handel aanmoedigt. Daarom moeten er uitgebreidere controles komen om dit probleem op te lossen. Voor Hans Rosling zullen deze controles ten goede komen aan migranten, hun families en hun landen.

Alle voorspellingen van Hans Rosling zijn gebaseerd op een grondige analyse van de beschikbare gegevens. Demografische voorspellingen zijn zeer nauwkeurig gebleken. Daarom zal het niet verwonderlijk zijn als zijn voorspellingen de komende jaren uit zullen komen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Granchetti, H., Ponteville, C., & Nuñez, M. (2017). Una imagen vale más que mil datos: las representaciones gráficas en la enseñanza de la Estadística. UNIÓN, Revista Iberoamericana de Educación Matemática, (51), 236-249.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.