Handelen in moeilijke situaties

Handelen in moeilijke situaties

Laatste update: 16 mei, 2017

We hebben ons allemaal vast en zeker wel eens overweldigd gevoeld door de moeilijke situaties in ons leven. Dit is niet zo gek, deze situaties omvatten tenslotte allerlei belangrijke factoren die ons direct beïnvloeden. Je kunt elke moeilijke situatie echter aan, als je maar de juiste stappen zet.

Hoe moet je handelen in moeilijke situaties?

Beoordeel hoe moeilijk de situatie is. Alles is afhankelijk van hoe jij het opvat, want wat we de ene keer kunnen verdragen zal op een ander moment in ons leven onverdraagzaam zijn en wat de ene persoon als moeilijk ervaart kan voor een ander slechts een klein probleem zijn.

Jij bent degene die bepaalt wat de beste manier is om met moeilijke situaties om te gaan. Je kunt ervoor kiezen om positief of negatief te zijn, maar het is natuurlijk aan te raden om altijd te proberen om de situatie zo positief mogelijk te bekijken.

Probeer om vindingrijk te zijn. Geef nooit op wanneer je geconfronteerd wordt met een uitdaging. Zoek naar informatie over jouw situatie, waarbij je gebruik maakt van alle beschikbare middelen om de situatie te overwinnen.

Gooi je emoties eruit, de kans is namelijk groot dat je emotionele reacties zult ervaren zoals frustratie, verdriet, teleurstelling, boosheid, eenzaamheid of schaamte; het is nodig om deze emoties te voelen, om ze eruit te gooien en om vooruit te blijven bewegen in je strijd…

Laat de situatie jou niet veranderen, tenzij de verandering positief is. Moeilijke situaties helpen ons overigens om te groeien als mensen, dus laat de situatie er niet voor zorgen dat je anderen de schuld geeft of dat je wrok naar ze toe voelt.

Behoud je gevoel voor humor en leer te lachen om de situatie, hoe slecht deze ook is. Zet je gevoelens op papier en zorg voor een vredige uitlaatklep. Ga wandelen, doe ademhalingsoefeningen, luister naar muziek of geniet van een goede film.

Zorg voor een goed vangnet, dit kunnen je vrienden of familieleden zijn of simpelweg mensen die in hetzelfde schuitje zitten als jij. Vergeet niet om van jezelf te houden en omring jezelf met genegenheid, hoe moeilijk de situatie ook mag zijn.

Wees tolerant

Luister naar anderen en kijk goed naar wat er gebeurt, kijk tevens naar hoe anderen zich voelen om de situatie te kunnen begrijpen en om deze beter te kunnen controleren.

Stil en rustig blijven in een moeilijke situatie zal het makkelijker voor je maken om de aard van de situatie te doorgronden. Soms kan het zelfs nodig zijn om even afstand te nemen van de situatie om je hoofd leeg te maken.

Praat alleen als het moment hierom vraagt en om mogelijke oplossingen naar voren te brengen, niet om ruzies te beginnen.

Zoek toenadering tot anderen, houd je oren wijd open en blijf lachen; probeer om de situatie niet nog moeilijker te maken dan zij al is.

Afbeeldingen met dank aan Foto Pamp