Gokken met cryptovaluta: wat is het?

Investeren in cryptovaluta kan een verslaving worden. In feite zijn er al mensen die deze groeiende markt als een welkome vervanging voor de meer traditionele vormen van gokken hebben ervaren.
Gokken met cryptovaluta: wat is het?

Geschreven door Helena Sutachan

Laatste update: 27 december, 2022

Volgens verschillende onderzoeken (Engelse link) is gokken met cryptovaluta, hoewel een recent fenomeen, de laatste jaren in opkomst. Een gokstoornis kan worden opgevat als een soort psychische stoornis die wordt gekenmerkt door gokverslaving.

Het kan verschillende dimensies van het leven van de patiënt beïnvloeden. Ze kunnen bijvoorbeeld het vermogen tot zelfbeheersing verliezen in het licht van de impuls om te spelen en in het spel te blijven. Dit kan hun relaties, werk-leven en economische stabiliteit beïnvloeden. Bovendien kan het leiden tot depressie en angst.

In dit artikel ontdekken we waar dit nieuwe gezicht van gokken uit bestaat. Daarnaast ontdekken we waarom de lockdown ervoor zorgde dat het viraal ging en wat de bijbehorende risicofactoren zijn.

Gokken met cryptovaluta

Diagnostische criteria voor deze vorm van gokverslaving zijn nog niet opgesteld. Het kan echter worden gedefinieerd als een verslaving aan risicovolle investeringen met cryptovaluta.

Het is zelfs bekend dat de markt voor cryptovaluta wordt gekenmerkt door volatiel en onstabiel te zijn. Daarom kan het een risico zijn voor degenen die en weinig zelfbeheersing hebben bij het omgaan met dit soort valuta.

Het kopen en verkopen van cryptovaluta lijkt misschien een vorm van beleggen en geen vorm van gokken. Niettemin is het voor veel mensen een activiteit geworden die het gokken vervangt en dezelfde verslavingspatronen genereert.

Cryptovaluta op mobiel

Tekenen van een gokverslaving met cryptovaluta

Enkele aanwijzingen dat een persoon verslaafd is geraakt aan cryptovaluta-transacties zijn als volgt:

  • Geleidelijke toename van investeringen gedaan met cryptovaluta.
  • Verlies van concentratie en onvermogen om zich te concentreren op andere activiteiten dan beleggen.
  • Verzoeken om leningen of financiële steun om hun eventuele verliezen te dekken.
  • Gevoelens van vervreemding van familie en vrienden.
  • De noodzaak om te liegen om beschuldigingen en confrontaties over hun risicovolle beleggingsgedrag te vermijden.

Deze verslaving kan ook leiden tot financiële problemen, baanverlies of schoolverzuim. Bovendien kunnen patiënten zelfconceptproblemen ervaren.

Ten slotte verhoogt het feit dat cryptovaluta overal ter wereld kunnen worden gekocht, de aantrekkelijkheid van deze activiteit.

Bovendien hebben de economische crisis, de toename van de werkloosheid en de weinige banen die voor jongeren beschikbaar zijn, geleid tot een zoektocht naar alternatief inkomen. Hierdoor is er een omgeving gecreëerd die het voor mensen gemakkelijk maakt om deze vorm van verslaving te ontwikkelen.

De dunne lijn tussen een belegger zijn en een gokker zijn

Gokken met cryptovaluta lijkt veel voor te komen onder jonge mannen. Sterker nog, ze lijken deze investeringen te zien als de kans om gemakkelijk en snel rijk te worden. Bovendien lijkt er op deze transacties een positief imago te zijn ontstaan. Dit betekent dat degenen die verslaafd zijn aan het kopen en verkopen van cryptovaluta, zichzelf niet als gokkers beschouwen.

Er is zelfs een trend, gepopulariseerd door influencers op sociale netwerken, die een opzichtige, avontuurlijke en risicovolle levensstijl laat zien die geassocieerd wordt met cryptovaluta-transacties. Dit kan van invloed zijn op het gedrag van veel jonge mensen die deze ambitieuze rolmodellen willen imiteren. Ze willen inderdaad ook als sluw, moedig en vastberaden worden beschouwd.

Cryptovaluta op computer

Traditioneel gokken en gokken met cryptovaluta

De conventionele vormen van gokverslaving en de verslaving aan beleggen met cryptovaluta vallen samen wanneer het individu zijn probleem ontkent of minimaliseert. Bovendien hebben ze de neiging om het te verbergen voor de mensen om hen heen.

In feite hebben degenen die er last van hebben bij deze specifieke vorm van gokken de neiging om volledig te ontkennen dat ze hun spaargeld of dat van hun gezin in gevaar brengen. Of dat ze schulden hebben die ze later niet meer kunnen betalen. Dit komt omdat ze hun pathologische gedrag verhullen binnen de investeringslogica.

Mensen met een verslaving aan cryptovaluta raken ervan overtuigd dat hun investeringen uiteindelijk zullen worden weerspiegeld in winst en dat verliezen een natuurlijk onderdeel zijn van de cryptovalutamarkt.

Er zijn momenteel enkele centra die gespecialiseerd zijn in de behandeling van gokken met cryptovaluta. Het belangrijkste is echter om aandacht te besteden aan de waarschuwingssignalen, omdat ieder van ons vatbaar kan zijn voor deze vorm van verslaving.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.