Gewoonten die je IQ verlagen

Gewoonten die je IQ verlagen

Laatste update: 23 oktober, 2019

Er zijn een aantal gewoonten die je IQ verlagen en die waarschijnlijk deel uitmaken van je dagelijkse routine. Je denkt misschien niet dat de gewoontes iets te maken hebben met je IQ. Maar de wetenschap heeft bewezen dat ze zeker van invloed zijn op de manier waarop je brein werkt.

Deze gewoonten die je IQ verlagen hebben te maken met de manier waarop je eet en je levensstijl in het algemeen. Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde activiteiten die je doet systematisch de cognitieve vaardigheden kunnen beïnvloeden.

Bedenk dat het IQ een “mate van intelligentie” is die verkregen wordt door het toepassen van psychometrische tests. Hoewel niet iedereen het eens is met deze statistiek of de implicaties die hieraan kunnen worden verbonden, is het duidelijk dat degenen met bepaalde gewoonten slechter scoren.

Laten we eens kijken naar de gewoonten die je IQ verlagen:

Het consumeren van verzadigde vetten

Veel van de maaltijden die we dagelijks consumeren, kunnen een hoog percentage verzadigde vetten bevatten. We kunnen ze vinden in zuivelproducten, vet vlees en worstjes. De wetenschap heeft ontdekt dat dergelijke voedingsmiddelen het cardiovasculaire systeem beïnvloeden omdat ze het “slechte cholesterol” verhogen, wat de werking van de bloedsomloop schaadt.

Te veel vet eten is slecht voor de gezondheid

Als gevolg daarvan is er een lagere bloedstroom mogelijk, wat ertoe leidt dat minder zuurstof de hersenen bereikt en de werking ervan vermindert. Bovendien beschadigt het veel van de centrale processen en verandert onze het gemoedstoestand, wat resulteert in een versterking van negatieve emoties zoals verdriet.

Multitasking, een van de gewoonten die je mogelijk je IQ verlagen

Neurowetenschapper Earl Miller deed een studie aan het Massachusetts Institute of Technology. Het onderzoek richtte zich op de effecten van het werken met een verdeelde aandacht, zoals multitasking. De resultaten waren duidelijk.

Dit onderzoek wees uit dat de hersenen niet zijn ontworpen voor multitasking.  Mensen creëren de illusie dat ze veel dingen tegelijk doen. In werkelijkheid, en vanuit een cognitief oogpunt, houdt het proces echter niet op sequentieel te zijn. Tegelijk zijn de kosten hoog in termen van goed intellectueel functioneren.

Te veel tv kijken

Tv en het brein

Tv kijken is een veel voorkomende manier om onszelf te vermaken. Het is ongetwijfeld een van de goedkoopste en gemakkelijkste vormen van afleiding.  Het zorgt ervoor dat we ons ontspannen voelen omdat we niet echt fysieke of mentale inspanningen hoeven te leveren, we zitten gewoon en kijken naar wat er op tv gebeurt.

De kosten kunnen echter erg hoog zijn. Te veel tv kijken is een van de gewoonten die je IQ verlaagt. Het is niet alleen dat het je passief maakt, maar het verdooft je hersens op de een of andere manier.

Geen goede nachtrust krijgen

Goede slaap krijgen is een van de beste gewoonten om voor ons mentale functioneren te zorgen. Een goede nachtrust blaast ons nieuw leven in, waardoor we energiek en klaar zijn om aan een ​​nieuwe dag te beginnen.

Studies laten zien dat mensen die niet genoeg slaap krijgen of mensen die geen goede kwaliteit slaap krijgen zich snel vervelen, meer fouten maken en emotioneel instabieler zijn. Bovendien zijn ze prikkelbaarder, wat betekent dat alles hen gemakkelijk van slag kan brengen (en ze gedurende een langere periode van streek blijven).

Op dezelfde manier laten sommige studies zien dat een goede nachtrust ons helpt beter te leren. Als we goed uitgerust zijn, is het gemakkelijker voor ons om op te letten en informatie te onthouden.

Te veel suiker consumeren

Grote hoeveelheden suiker laten ook niet toe dat de hersenen goed functioneren. Een UCLA-studie toonde aan dat als een persoon 6 weken lang grote hoeveelheden suiker consumeert, het moeilijker zal zijn om informatie te leren en te onthouden. Het feit dat dementie vaker voorkomt bij mensen met diabetes is niet alleen een toeval.

Suikerklontjes

Bovendien bleek uit hetzelfde onderzoek dat fruit met te veel fructose hetzelfde effect kan hebben. Het is belangrijk om erop te wijzen dat de consumptie van suiker op zichzelf niet hetgeen is dat verkeerd is. Suiker is eigenlijk een van de belangrijkste voedingsmiddelen van onze hersenen. Een overmatige consumptie van suiker is het echte probleem.

Dit zijn allemaal gewoontes die je IQ verlagen. Daarom is het het slimste om ze onder controle te houden. Het is prima dat deze gewoonten sporadische acties zijn, maar vergeet niet dat te veel slecht is van alles. Zorg goed voor jezelf zodat je een gezonder en bevredigender leven kunt leiden.  Wellicht ook interessant voor jou

Het intelligentiemodel van Cattell
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Het intelligentiemodel van Cattell

Het construct van intelligentie is wijd bestudeerd als onderdeel van de psychologie van individuele verschillen. In dit artikel zullen we het echte...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.