Gesloten vanwege mentale vakantie

Gesloten vanwege mentale vakantie

Laatste update: 04 maart, 2017

Velen van ons willen een paar dagen vrij van alle zorgen en schema’s, zodat we kunnen ontspannen en al die opgebouwde stress los kunnen laten. Op deze dagen doen we het liefste niets. En dus schuiven we bepaalde taken en bepaalde belangrijke beslissingen aangaande de toekomst voor ons uit, zodat we op die magische vakantiedagen kunnen verkeren ‘in volledige rust’.

Maar we zouden ons moeten realiseren dat echte vakanties niet draaien om dagen waarop we niets hoeven te doen. Dit zijn simpelweg dagen waarop we niet hoeven te werken, maar dit betekent niet dat ze ‘stressvrij’ zijn. Echte vakanties zijn mentaal. Daarbij komt dat sommige mensen niet eens een pauze kunnen inlassen. Voor deze mensen draaien vakantiedagen slechts om een ‘rustigere vorm van stress’.

De ware manier om uit te rusten bestaat niet alleen uit vakantiedagen. Rust zou deel moeten uitmaken van ons dagelijkse leven. Als we ons ervan bewust zijn hoe onze geest werkt, kunnen we overmatige vermoeidheid vermijden. Vaak ervaren we stress omdat we ons te veel zorgen maken om kleine dingen of omdat we problemen maar blijven herkauwen.

Met als doel om jou tot rust te laten komen, zullen we je enkele richtlijnen geven die je zullen helpen om die gewenste mentale vakanties bereiken en te voorkomen dat je vrije dagen alsnog gevuld zijn met zorgen. Tevens zullen we je vertellen hoe je deze manier van ontspannen kunt integreren in je dagelijkse routine.

Mentale vakanties: wat zijn dit en hoe bereiken we ze?

Je hoeft je baas niet om vrije dagen te vragen, noch je ouders om toestemming of je vrienden of partner om hun mening. Mentale vakanties kunnen op elk moment en overal plaatsvinden, zolang jij het maar wilt. Het belangrijkst is dat je bepaalde mentale en gedragsmatige gewoonten aanneemt. Deze verzachten het ongemak dat we ervaren als gevolg van bepaalde gedachten en zorgen ervoor dat dit soort gedachten minder vaak bij ons opkomen.

Hier volgen enkele strategieën om er zeker van te zijn dat je je gedachten beter zult kunnen controleren.

Las dagelijks een moment van meditatie in

Meditatie is niet alleen een techniek om rust te bereiken. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het een ontzettend effectief middel is tegen angst. De rustgevende werking van meditatie is dus niet slechts een placebo-effect. Sterker nog, door middel van meditatie kunnen we ware mentale ontspanning bereiken.

Meditatie

Het doel van meditatie is niet om je geest leeg te maken, maar om je volledig bewust te worden van je ademhaling, gedachten en emoties. Door meditatie te beoefenen en dit minstens één keer per dag te doen, zul je je ongemak aanzienlijk verminderen.

Zie in dat sommige gedachten geen oplossing hebben

Om gelukkig te zijn, moeten we beslissingen nemen, zeggen ze. Beslissingen geven richting aan ons heden en op discrete wijze vorm aan onze toekomst. Het uit de weg gaan van beslissingen of het aan andere mensen overlaten om voor ons te beslissen, is over het algemeen geen goed idee. Maar net zoals met alles, hebben ook beslissingen hun tijd.

Het is duidelijk dat we onze gedachten niet zomaar kunnen omzetten of uitschakelen. Onze prachtige processor is altijd bij ons, of we nu op het werk zijn, thuis of buiten tijdens onze dagelijkse wandeling. We kunnen onze geest echter zo trainen dat we beslissingen kunnen uitstellen tot de tijd juist is.

Net zoals we onze aandacht kunnen richten op objecten, geluiden of smaken, kunnen we ook onze mentale aandacht een bepaalde richting opsturen. Dit onder controle krijgen is niet makkelijk. Niemand kan het ons voordoen en over het algemeen zijn we er zo onhandig in, dat we de voordelen ervan niet kunnen ervaren.

Nog iets waar we behendig in zouden moeten worden, is het rangschikken van beslissingen. Er zijn beslissingen die we al genomen hebben, maar waar we toch nog over blijven nadenken, alsof het kauwgum is waar we maar op blijven kauwen. Er zijn andere beslissingen die nooit echt problematisch waren (deze beslissingen zijn eerder hypothetisch). Vervolgens zijn er beslissingen die professionele hulp vereisen. En tot slot zijn er de beslissingen die we moeten nemen, of ze nu makkelijk of moeilijk zijn. Voor het nemen van al deze soorten beslissingen is het nodig dat onze mentale manier van handelen helder is.

Als je het geld niet hebt om te verhuizen bijvoorbeeld, verspil je tijd dan niet door hierover te blijven nadenken. Denk minder lang na. Bewaar je mentale kracht voor wanneer je een werkelijk belangrijke beslissing moet nemen. Zie in welke aspecten je aandacht verdienen en controleer dit, leer om te gaan met de onzekerheid die sommige gedachten inhouden.

Tijd

Als je besloten hebt jezelf ergens toe te zetten, analyseer dan niet alles vanuit duizend verschillende hoeken. Alles heeft zijn voor- en nadelen. Maak er een lijst van en als je meer positieve dingen kunt opnoemen dan negatieve, neem dan zo snel als je kunt een beslissing. We hoeven niet impulsief te handelen, maar we hoeven het nemen van een beslissing ook niet onnodig lang uit te rekken.

Begin met wandelen

Wandelen is een energieke activiteit. Je gedachten vloeien en het lijkt alsof ze dit op hetzelfde tempo doen als je geest. Het is alsof je ze een kompas geeft, een ritme door middel van je bewegingen, wat ze ontzettend fijn vinden. Beweging kan ook gepaard gaan met een goed gesprek met een goede vriend, schilderen of elke andere vorm van creatieve uitdrukking, zoals handwerk.

Wees je bewust van de relatie tussen lichaam en geest. Maak hier gebruik van. Wees je niet alleen bewust van je lichaam wanneer het protesteert. Vergeet niet dat het een geweldig middel is dat in direct contact staat met de geest.

Wandelen

Controleer prikkels

Het is alsof je de hele dag aan het lopen bent door straten die gevuld zijn met mensen. Net zoals de dag voor kerst in de winkelstraten. Het lopen maakt je moe, je ziet van alles maar tegelijkertijd niets en er zijn ontzettend veel prikkels die je geest overstromen. Het is heel goed mogelijk dat je geest nog dagen door deze straat blijft lopen. Bovendien is het heel goed mogelijk dat wanneer je geest even probeert te ontsnappen, jij hem snel vastgrijpt omdat je het gevoel hebt dat je niets mag missen van wat er om je heen gebeurt.

Het mag dan een verplichting zijn of sociaal gezien van ons verwacht worden, maar jouw geest gaat van de ene plek naar de andere, gevolgd door een hoop lawaai dat niet kan worden uitgezet. Stop, ga liggen en sluit je ogen. Maak er een gewoonte van om af en toe te ontsnappen, kies de momenten en laat je niet overnemen en van hot naar her slepen alleen maar omdat de noodzaak bestaat. Laat de noodzaak niet doen wat hij normaal gesproken doet, met alle gevolgen van dien, want het lijkt wel alsof we alleen maar inzien wat dit met ons doet wanneer het, helaas, voor ons al een probleem geworden is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.