Georganiseerde misdaad en terrorisme

Lees meer over de verschillen en overeenkomsten tussen terrorisme en georganiseerde misdaad in dit artikel!
Georganiseerde misdaad en terrorisme

Laatste update: 16 juli, 2019

Hoewel georganiseerde misdaad en terrorisme enkele overeenkomsten vertonen, zijn ze toch ook heel verschillend. Georganiseerde misdaad is een manier om misdaden te plegen. Deze misdaden vereisen een bepaalde mate van planning en de gecoördineerde deelname van verschillende individuen.

Terrorisme wordt daarentegen gekenmerkt door extreem gewelddadige gebeurtenissen. Terrorisme gebruikt geweld als een manier om burgers te bestrijden en een politieke reactie uit te lokken.

Aldus tracht het terrorisme burgers en/of hun heersers te verwarren, angst aan te jagen of te irriteren. Het streeft naar internationale publieke aandacht, twijfelt aan de legitimiteit van een politiek regime, veroorzaakt interne conflicten in bedreigde samenlevingen en ondersteunt en mobiliseert volgers.

Weet je waarom mensen van geweld houden? Het is omdat het goed voelt. Mensen vinden geweld diep bevredigend. Maar haal de voldoening weg, en de handeling wordt hol.

-Alan Turing-

Terrorisme en georganiseerde misdaad

Wat de twee vormen vooral van elkaar onderscheid is dat georganiseerde misdaad naar winst streeft. Criminele organisaties willen geld – en hoe meer, hoe beter. Terrorisme daarentegen probeert systemen te veranderen, onafhankelijkheid te bereiken of een politiek of religieus voordeel te behalen.

Deze twee variabelen hebben echter ook bepaalde overeenkomsten. Terroristische organisaties hebben geld nodig om zichzelf te financieren. Ze moeten bijvoorbeeld wapens kopen, rekrutering en propaganda organiseren, de aanvallen voorbereiden en uitvoeren, onder andere. En dit kost allemaal geld.

De georganiseerde misdaad probeert de gevestigde orde te benutten, maar niet te veranderen, terwijl terrorisme bestaande instellingen probeert te transformeren of destabiliseren of haar vertegenwoordigers dwingt maatregelen te nemen die indruisen tegen hun beginselen en belangen.

Mannen bespreken misdaad

De frequentie van criminele activiteiten

Kortom, zowel het terrorisme als de georganiseerde misdaad proberen economisch te profiteren en politieke activiteiten te beïnvloeden. Het grote verschil is dat waar profiteren het ultieme doel is voor de georganiseerde misdaad, het terrorisme politieke doelen heeft. Ondanks deze verschillen begaan ze allebei criminele activiteiten.

Georganiseerde misdaad komt echter vaker voor dan terrorisme. Wat dit betekent, is dat criminaliteit vaker wordt gepleegd door criminele organisaties dan door terroristische groeperingen.

Dit komt omdat de georganiseerde misdaad meer bereid is om de veiligheid op te offeren om meer geld te krijgen. Het uitvoeren van terroristische aanvallen biedt daarentegen meestal geen financiering. Het is eigenlijk precies het tegenovergestelde. Daarom geven terroristische groeperingen vaak de voorkeur aan veiligheid.

We leven in een wereld waar we in het geheim de liefde moeten bedrijven, maar waar geweld gewoon in het daglicht plaatsvindt.

John Lennon

Mensen rouwen

Het gebruik van geweld

Een laatste maar significant verschil tussen georganiseerde misdaad en terrorisme is de manier waarop ze geweld gebruiken. De effectiviteit van een terroristische aanslag hangt af van de impact ervan.

Een terroristische groep kan een kleine groep mensen aanvallen om velen te intimideren. Hoe extravaganter de aanval dan ook is, hoe groter de reactie. De aanval kan echter averechts werken als veel mensen erdoor sterven. Als dit gebeurt, krijgen ze geen volgers.

De georganiseerde misdaad streeft daarentegen naar anonimiteit. De criminelen voeren hun misdaden in het geheim uit om te voorkomen dat ze hun criminele carrières in gevaar brengen. Om die reden heeft de georganiseerde misdaad de neiging allerlei vormen van publiciteit te vermijden.

Ik ben tegen geweld, omdat wanneer het goed lijkt te doen, het goede slechts tijdelijk is; het kwaad dat het doet is permanent.

Mahatma Gandhi

Tot slot, hoewel terrorisme en georganiseerde misdaad een aantal dingen gemeen hebben, zijn ze in vele opzichten toch ook verschillend. Waar de georganiseerde misdaad economisch wil profiteren, streeft het terrorisme naar politieke verandering. Daarnaast is de georganiseerde misdaad meestal anoniem, terwijl terroristisch geweld opvallend is. Wellicht ook interessant voor jou

De schaduw van terrorisme kan ons een gevoel van hulpeloosheid geven
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De schaduw van terrorisme kan ons een gevoel van hulpeloosheid geven

Er is geen groter verlies van vrijheid dan de onzekerheid veroorzaakt door angst. Terrorisme en de recente aanvallen hebben een rechtstreeks effect...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • De la Corte, L., & Giménez-Salinas, A. (2010). Crimen.ogr: Evolución y claves de la delincuencia organizada. Barcelona: Ariel.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.