Georg Wilhelm Friedrich Hegel: een idealistische filosoof

Na de dood van Hegel splitsten zijn aanhangers zich in twee contrasterende groepen: de rechtse Hegelianen en de linkse Hegelianen, zoals Karl Marx.
Georg Wilhelm Friedrich Hegel: een idealistische filosoof
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Georg Wilhelm Friedrich Hegel creëerde een voor- en een na- in filosofisch denken in West-Europa en het 19e-eeuwse Rusland. Hij was een loyale bewonderaar van onder andere Plato, Descartes en Kant. Hegel hielp onder andere het Duitse idealisme te ontwikkelen. In feite gaf hij aanleiding tot een doorbraak in de theorie van de evolutie van het bewustzijn.

De meeste mensen weten dat het lezen van Hegel niet gemakkelijk is. Zijn beroemdste boek, The Phenomenology of Spirit (1807), is een staaltje van zijn zware maar bepalende intellectuele nalatenschap, die we kennen als de dialectiek.

Veel mensen geloofden dat zijn stellingen een radicaal en geïnspireerd Duits nationalisme waren. Adolf Hitler bepleitte bijvoorbeeld de Hegeliaanse filosofie omdat hij rechtvaardiging vond in uitdrukkingen als “alleen de Germaanse wereld, als belichaming van het ware christendom, vertegenwoordigt ware vrijheid”.

“Onderwijs is de kunst om de mens ethisch te maken.”

-Georg Wilhelm Friedrich Hegel-

Hegel was echter veel meer dan dat. Zijn gedachten waren een lont die leidde tot duizenden theoretische en filosofische reacties.

Hij inspireerde onder andere het marxistische materialisme  en legde de basis voor het vóór-existentialisme van Søren Kierkegaard, de metafysische concepten van Friedrich Nietzsche, en zelfs de negatieve dialectiek van Theodor W. Adorno. In essentie nodigde de filosofie van Hegel ons uit om te denken dat er niet veel barrières bestaan ​​tussen onszelf en de wereld.

Hij wilde uitdrukken dat we de scheppers van onze eigen waarheid waren. Daarnaast introduceerde hij het concept van de dialectiek om uit te leggen hoe de geschiedenis en onze eigen gedachten voortkomen uit de voortdurende beweging tussen oplossingen en tegenstrijdigheden.

Georg Wilhelm Friedrich Hegel portret

Filosoof Georg Wilhelm Friedrich Hegel

Georg Wilhelm Friedrich Hegel werd geboren in Stuttgart op 27 augustus 1770 in een protestantse familie. Hij was bevriend met belangrijke mensen zoals de filosoof Friedrich von Schelling en de dichter Friedrich Hölderlin. Bovendien was hij een fervent bewonderaar van Immanuel Kant.

Hij studeerde filosofie en theologie aan de Universiteit van Tübingen. Na zijn vaders dood ontving hij een erfenis waardoor hij zich volledig kon wijden aan de academische wereld. Dit gebeurde kort na de presentatie van zijn proefschrift “Filosofisch proefschrift over de banen van de planeten” in 1801.

Niet lang daarna werd hij een professor. Dat stelde hem in staat om zijn kennis uit te breiden over onderwerpen als wiskunde, logica en rechten.

“Alleen door het realiseren van grote doelen onthult een persoon zijn sterke karakter.”

-Georg Wilhelm Friedrich Hegel-

In 1807 publiceerde hij The Phanomenology of Spirit, waarin hij zich verdiept in aspecten als het bewustzijn, de perceptie en kennis. In dit werk benadrukte hij het enige dat echt was voor hem: reden. Kort nadat hij dit boek had gepubliceerd, vroegen meerdere universiteiten in Heidelberg en Berlijn hem om studenten les te geven.

Succes en cholera

Zijn lessen werden beroemd in heel Europa. Zijn studenten zeiden altijd dat hij bijna alles kon uitleggen. Ze zeiden ook dat hij met Plato zelf te vergelijken was.

Zijn analyses met betrekking tot de rechtsfilosofie en het staatssysteem moedigden meerdere mensen aan om meer te weten te komen over zijn verschillende benaderingen en theorieën. De culturele elite en politici uit die tijd beschouwden hem als iemand van wie ze konden leren en waardoor ze op de een of andere manier geïnspireerd konden worden.

Friedrich Hegel stierf op 14 november 1831 aan cholera.

Georg Wilhelm Friedrich Hegel zijn filosofie

Bovenal stond Hegel bekend om de introductie van geschiedenis in de filosofie. Tot dat moment begonnen de filosofische verhandelingen aan een leegte, aan een entelechie die een gevoel van waarheid wilde bereiken zonder belangrijke gebeurtenissen in overweging te nemen.

In feite waren gebeurtenissen zoals de Franse Revolutie en de mentaliteitsverandering van die tijd enkele van de dingen die Hegel het meest inspireerden. Laten we nu eens naar de meest relevante concepten van zijn filosofische erfenis kijken.

Hoed met wolk

Idealisme

Het is heel gebruikelijk om Hegel te definiëren als de essentie van het Duitse idealisme. Wat betekent dat eigenlijk? Idealisme is een filosofische theorie die het volgende verdedigt:

  • Ideeën zijn van vitaal belang en kunnen onafhankelijk bestaan.
  • Wat ons omringt zou niet bestaan ​​als mensen het niet zouden waarnemen en zich er niet bewust van waren.
  • Voor Hegel is de wereld mooi. Het is metafysisch perfect omdat schoonheid zelf de rede symboliseert.

“Een idee is altijd een generalisatie, en generalisatie is een eigenschap van het denken. Generaliseren betekent nadenken. ‘

-Georg Wilhelm Friedrich Hegel-

Ook geloofde hij dat geluk niet het hoofddoel in het leven zou moeten zijn. Voor hem waren de belangrijkste dingen kennis en rede.

De dialectiek

Hegel definieerde de rede als een dialectisch proces. Men kan een feit bevestigen en het later ontkennen om die tegenspraak te overwinnen. Hij geloofde dus dat de dialectische beweging de volgende stappen omvatte:

  • Thesis: De bevestiging van een idee.
  • Antithese: de ontkenning van de these.
  • Synthese: de tegenstrijdigheid overwinnen.

Vrijheid

Hegel geloofde onder andere dat authentieke vrijheid moet uitgaan van een heel specifiek kader: de staat zelf. De staat moet een persoon het gevoel geven dat hij compleet is. Dit zal hen vervolgens op hun beurt in staat stellen een authentiek gevoel van waardigheid te verwerven. Daarom hebben mensen een wettelijk kader nodig om zich “aan te onderwerpen.”

Binnen dit Hegeliaanse schema zijn individuen in staat om genoemde authentieke vrijheid te bereiken via het christendom.

“Vrij zijn is niets, vrij worden is alles.”

-Georg Wilhelm Friedrich Hegel-

Logica

De bekendste these van Hegel is de contradictie. Volgens dit principe is iets en is iets niet op hetzelfde moment.

Wat dit betekent is dat we allemaal veranderen. We transformeren allemaal en gaan van de ene naar de andere realiteit als resultaat van onze eigen vitaliteit. Kortom, het leven is een constante tegenspraak op zichzelf.

Georg Wilhelm Friedrich Hegel zijn filosofie

Schoonheidsleer van Georg Wilhelm Friedrich Hegel

Hegel maakte een interessant onderscheid tussen natuurlijke schoonheid en artistieke schoonheid. De eerste verwijst naar een prachtige schoonheid vanwege zijn authenticiteit en vrijheid. Het vertegenwoordigt in feite de natuurlijke geest van dingen. De laatste vormt onze geest en stelt ons in staat om esthetisch onderzoek te doen om kennis te verwerven.

Georg Wilhelm Friedrich Hegel is een van de meest opmerkelijke filosofen aller tijden. Hoewel veel mensen hem bewonderen, vinden anderen zijn werk behoorlijk ongemakkelijk.

Misschien zijn sommige mensen het niet eens met zijn gedachten vanwege zijn concept van de Duitse staat/idealisme of Eurocentrisme. Ten slotte zijn er mensen die nogal terughoudend zijn om zijn werk te onderzoeken vanwege de complexiteit ervan.

“Niets groots in de wereld is volbracht zonder passie.”

-Georg Wilhelm Friedrich Hegel-

Desondanks markeerden zijn ideeën een sleutelmoment in Europa. Tot op de dag van vandaag beschouwen velen zijn boek The Phanomenology of Spirit als een boek wat je gelezen moet hebben.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.