Geluk uitstellen... Ik zal gelukkig zijn als...

De psychologie definieert geluk uitstellen en de vooruitzichten en houding die daarbij horen als het uitgesteld gelukssyndroom. Doe jij hier aan mee?
Geluk uitstellen... Ik zal gelukkig zijn als...

Laatste update: 24 juli, 2020

Sommige mensen stellen gelukkig zijn uit totdat ze eindelijk een betere baan vinden, een perfect lichaam hebben of gewicht verliezen. Als je echter je hele leven droomt van een perfecte volgende dag, dan zul je daar nooit komen. Geluk uitstellen is iets waar veel mensen zich schuldig aan maken.

Denk je ooit: “mijn leven zal zoveel beter zijn als ik eindelijk een nieuwe baan vindt,” “ik kan eindelijk plezier hebben als ik op vakantie ga” of “ik zal wat tijd met mijn naasten doorbrengen zodra ik voor deze test ben geslaagd?” Als dat zo is, dan val je ten prooi aan deze veelvoorkomende denkwijze.

Waarom denken mensen zo? Waarom overtuig je jezelf ervan dat alles beter zal zijn als je bepaalde doelen bereikt of bepaalde materiële goederen koopt? En waarom stel je welzijn en plezier uit? Veel mensen zeggen dat het gewoon een manier is om jezelf aan een hoge (en strikte) standaard te houden, terwijl anderen geloven dat het een zeer effectieve zelf-sabotagemethode is.

Je geluk in de wacht zetten en geloven dat de toekomst perfecte en magische dingen gaat brengen, is een illusie. Het verblindt je in feite voor de onwaarheid van een ideale morgen.

Als je bijvoorbeeld denkt dat je gelukkiger zal zijn als je meer geld hebt of besluit dat je pas naar het strand gaat als je bent afgevallen, dan schend je alleen maar de echte betekenis van het woord ‘geluk’. Laten we deze concepten eens nader bekijken.

Geluk uitstellen is niet goed voor je gezondheid

Geluk uitstellen is een fout die je gezondheid kan schaden

We leven in de voorwaardelijke tijd. Veel van onze gedachten en verlangens beginnen dus met het woord ‘als’. Als ik meer geld had, zou alles beter zijn. Als ik promotie zou krijgen, zouden mensen weten waartoe echt in staat ben. Ik zou een partner vinden, als ik aantrekkelijker was… Dergelijke gedachten veroorzaken onnodig lijden dat je welzijn aantast.

De psychologie definieert dit soort vooruitzichten en deze houding als het uitgesteld gelukssyndroom. Deze term wordt gebruikt om iemand te beschrijven die altijd wacht op concrete of bijzondere omstandigheden in zijn leven.

Ja, dit wachten is soms gerechtvaardigd, vooral als je tijd en moeite investeert om iets concreets te bereiken. Bijvoorbeeld, besluiten om meer tijd te besteden aan studeren en minder met je vrienden uitgaan omdat je een belangrijke toets wilt halen.

In dergelijke voorbeelden is het logisch om bepaalde dingen uit te stellen, omdat het om een specifieke reden is. Als je echter lijdt aan het uitgesteld gelukssyndroom, heb je geen logische redenen om dingen uit te stellen.

In plaats daarvan verzin je argumenten die tegen je werken en de neiging hebben om je lijden en ongemak te voeden. Een voorbeeld hiervan is te geloven dat je leven zoveel beter zal zijn als je wat afvalt of je fysieke uiterlijk verandert.

Degenen die uitstellen en afzeggen, doen dit omdat ze het huidige moment niet accepteren of niet tevreden zijn. Ze weten niet hoe ze aandacht moeten besteden aan of het meest kunnen halen uit het hier en nu, het moment waarop ze zich bevinden, met al zijn potentieel.

Geluk uitstellen, waarom doen mensen dat?

Het lijkt misschien dat geluk iets is dat moeilijk vast te pinnen is. Maar vanuit psychologisch oogpunt gezien is het een heel eenvoudige definitie. Geluk is jezelf accepteren en liefhebben. Het is het hebben van een betekenisvol leven met een goed sociaal netwerk dat je ondersteunt en de cognitieve middelen om met moeilijke situaties om te gaan. Dat is het. Niet meer, niet minder.

Dus, als jij geluk ook uitstelt, komt dat waarschijnlijk door concrete problemen, zoals bijvoorbeeld ontevredenheid over wie je bent en wat je hebt. Je bent constant bezorgd over iets dat je mist. Of je hebt misschien angst om onder ogen te zien wat er op dit moment pijn doet of om te veranderen wat je niet leuk vindt.

Vrouw wacht op geluk

Als je geluk uitstelt, bereik je het nooit

Clive Hamilton, hoogleraar filosofie aan de Charles Sturt Universiteit in Australië, schreef een artikel met de titel: Carpe diem? Het uitgestelde gelukssyndroom. Volgens hem is het de samenleving zelf die ons ertoe heeft aangezet om deze ‘wortel’ te achtervolgen die we nooit zullen bereiken.

We rennen altijd achter iets ongrijpbaars aan. Hoewel we er zelden komen, verlangen we er altijd naar. We verlangen ernaar omdat we niet gelukkig zijn.

De oorzaken van die ongelukkigheid, zijn ons werk, de omstandigheden waarin we leven en een consumptiemaatschappij die ons doet geloven dat we bepaalde dingen nodig hebben om ons goed te voelen en gelukkig te zijn. De samenleving laat je dus geloven dat het hebben van een betere telefoon, mooie kleding en een chique huis je leven beter zal maken.

Een andere factor is de beperkte tijd die je hebt om gewoon te ‘zijn’, jezelf te vinden en in contact te komen met je verlangens en de mensen van wie je houdt. Volgens Dr. Hamilton zou je een beetje brutaler moeten zijn en beslissingen moeten nemen waardoor je je goed voelt en een leven leidt dat meer in overeenstemming is met je voorkeuren en behoeften.

Stop met rennen en met denken aan morgen. Stop in plaats daarvan en vind jezelf in het huidige moment. Geluk uitstellen, doe jij het ook?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.