Geloof in jezelf: laat jezelf niet bestempelen

Geloof in jezelf: laat jezelf niet bestempelen

Laatste update: 23 februari, 2017

Door in jezelf te geloven, stel je jezelf in staat om te ontwikkelen en groeien. Als je namelijk gelooft dat je iets kunt, dan zul je bereid zijn veel meer risico’s te nemen dan wanneer je denkt dat je ergens niet toe in staat bent. Mensen die een gebrek aan zelfvertrouwen hebben, zitten voortdurend vast in hun eigen comfortzone en onderzoeken bijna nooit nieuwe dingen.

Ik werd geïnspireerd om dit artikel te schrijven doordat ik terwijl ik in de metro zat een gesprek opving tussen twee mensen.

Een jong meisje, dat waarschijnlijk rond de vijfentwintig jaar oud was en vrij introvert en rustig overkwam, was in gesprek met een vrouw van ongeveer vijftig jaar oud, die waarschijnlijk haar moeder was.

Van wat ik kon horen was het meisje al meerdere jaren werkloos en was de werksector waar zij de meeste ervaring in had in de afgelopen jaren vanwege de financiële crisis ook nog kleiner geworden. Het meisje zei dat ze, aangezien het vinden van een baan binnen haar werkveld zo’n uitdaging was, waarschijnlijk op zoek zou moeten gaan naar ander soort werk, wat voor werk dan ook, in een restaurant, supermarkt etc.

Wat mij verbaasde was de manier waarop de moeder hier op reageerde. Zij zei namelijk op een vrij ruziezoekende toon dat haar dochter helemaal geen goede serveerster of caissière zou zijn, omdat dit soort banen bedoeld waren voor spontane en extroverte mensen. Het meisje gaf haar moeder gelijk en liet het daarbij zitten.

De uitdrukking op haar gezicht was echter wel compleet veranderd en ging in één klap van enthousiast naar ontmoedigd. Plotseling was haar kans om weer het werkveld in te treden volledig van tafel geveegd.

Ik vroeg mezelf af: ‘Waarom zou dat meisje zo bereid zijn geweest om naar haar moeder te luisteren?’ Zelfs de mening van onze familie zou niet zo veel invloed op ons mogen hebben. Alleen mensen die een winnaarsmentaliteit hebben zullen uiteindelijk hun wensen werkelijkheid maken. Mensen die een winnaarsmentaliteit hebben, zijn mensen die niemand in de weg laten staan van hun plannen en die wanneer iemand van buitenaf twijfelt over hun waarde, gewoon door blijven zwemmen. Ze zouden hun plannen of ideeën nooit van de baan vegen op basis van de mening van anderen.

Ik voelde mezelf compleet hulpeloos in die situatie. Het meisje dat tegenover mij zat in de metro kwam hartstikke intelligent op mij over en had een knap koppie, maar ze werd ondergewaardeerd omdat ze nu eenmaal introvert was. En doordat ze niet in zichzelf geloofde, was ze zelf degene die al haar deuren dichttrok.

Elke persoonlijkheid heeft zo zijn goede en zijn slechte kanten. De ene persoonlijkheid is niet beter dan de andere. We moeten leren om onszelf te accepteren zoals we zijn, zodat al onze potentie naar buiten kan komen en kan bloeien. In jezelf geloven is van essentieel belang om bereid te zijn om bepaalde dingen te riskeren en nieuwe reizen te ondernemen. We zullen de potentie die we zouden kunnen ontwikkelen nooit ontdekken als we nooit eens nieuwe dingen proberen of nieuwe wegen bewandelen.

Het jonge meisje in de metro geloofde niet in zichzelf en ze stond toe dat iemand anders haar een stempel opdrukte. Hierdoor begon ze te geloven dat haar persoonlijkheid niet zou passen bij hetgeen ze graag wilde bereiken.

Sta nooit toe dat een opmerking als ‘dat kan jij niet’ ervoor zorgt dat je je plannen niet doorvoert; zelfs niet als deze negatieve opmerking afkomstig is van een familielid. Laat dit soort negatieve meningen in plaats daarvan dienen als motivatie en gevechtskracht. Als je het namelijk nooit eens probeert, dan zul je ook nooit weten of je er goed in zou zijn geweest. Verander de zin ‘ik kan het niet’ in ‘ik geloof in mezelf en ik ga het gewoon proberen’.

In jezelf geloven is de meest vriendelijke daad die je voor jezelf kunt verrichten. Als jij namelijk niet in jezelf en je eigen vaardigheden gelooft, dan zal niemand dit doen.

Liefde en acceptatie zijn in staat om te transformeren

Als iemand zichzelf accepteert en gelooft in zijn eigen potentie, dan zal dit hem transformeren en zal alles dat voorheen zeer moeilijk leek plotseling een stuk makkelijker worden.

Het geheim is dat veel onzekere mensen wanneer ze eenmaal een partner vinden die hen het gevoel geeft geliefd en geaccepteerd te zijn, ineens wel bereid zijn om een sprong te wagen. Liefde en acceptatie halen altijd het beste in mensen naar boven. Deze liefde en acceptatie vinden, of dit nu bij een partner, vriend of familielid is, kan iemand dat duwtje in de rug geven dat hij nodig heeft om te groeien. Je kunt dit effect echter gemakkelijk ook in jezelf teweegbrengen.

Je kunt ondanks alles van jezelf houden en jezelf accepteren, en jezelf nooit laten raken door de negativiteit van anderen.

De meeste van de beperkingen die we denken te hebben, zitten gegrond in onze instelling. Als we ons eens zouden realiseren waar we met een beetje moeite en zelfverzekerdheid als mensen allemaal toe in staan zouden zijn, dan zouden we werkelijk versteld staan.

Het jonge meisje waar ik het in dit artikel over heb gehad had op deze manier op haar moeder moeten reageren: ‘Dat is jouw mening, maar ik denk dat ik een hartstikke goede serveerster of caissière zou zijn. Introversie is namelijk helemaal niet iets negatiefs en ik heb genoeg eigenschappen die vast en zeker gewaardeerd zouden worden.’

Als je anderen toestaat om jou te vertellen wat je wel en niet kan, dan zal je potentie nooit groeien. Heb vertrouwen in jezelf, geloof in jezelf, waardeer jezelf en blijf doorgaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.