Geleide meditatie en de voordelen

Geleide meditatie geeft je de mogelijkheid om jezelf geleidelijk onder te dompelen in de beoefening van meditatie. In dit artikel bekijken we het en geven we je een idee van enkele van de verschillende bronnen die je kunt gebruiken om het uit te proberen.
Geleide meditatie en de voordelen
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 02 december, 2023

Meditatie is in de mode. Veel psychotherapeuten raden het zelfs aan vanwege de vele voordelen. In dit artikel ontdek je wat geleide meditatie is en wat de voordelen ervan zijn.

Er zijn verschillende soorten meditatie. Bijvoorbeeld op basis van kundalini-yoga of chakra-gebaseerde meditatie. Dit artikel richt zich echter op geleide meditatie. Dit is de beste soort voor beginners. Laten we eens kijken waarom.

A person meditating.

Geleide meditatie

Geleide meditatie wordt uitgevoerd met de steun van een persoon die ervaren is in deze kunst. Zij vertellen je wat je moet doen en begeleiden je door het hele proces. Ze bieden je ook emotionele steun bij eventuele ongemakkelijke gevoelens die je ervaart. Dit kunnen nervositeit, ongeduld, verveling of gebrek aan concentratie zijn.

Het tijdschrift Mindfulness: General Concepts, Psychotherapy, and Clinical Applications stelt dat mindfulness praktijken zoals meditatie “een objectieve observatie van de werkelijkheid in het heden inhouden zonder een veroordelende houding en met volledige openheid en acceptatie”. Het is inderdaad een mythe dat je je geest leeg moet laten of nergens aan moet denken.

Bij geleide meditatie zijn de instructeurs zich er volledig van bewust dat je gedachten in je hoofd zult hebben. Het doel is echter om ernaar te kijken alsof je op het gras ligt en zij de wolken in de lucht zijn. Je kijkt naar ze, zonder ze te beoordelen.

Dan gaan ze voorbij en komen de volgende. Met oefening zul je in staat zijn om meer ontspannen en bewust van het huidige moment te zijn.

“Mindfulness beoefenen betekent dat we ons in elk moment volledig inzetten om aanwezig te zijn; onszelf uitnodigen om in volledig bewustzijn met dit moment om te gaan. ..”

De voordelen van geleide meditatie

Nu je je ervan bewust bent dat geleide meditatie een goede manier is om te beginnen in de kunst van het mediteren, laten we eens kijken naar een aantal van de voordelen ervan. Deze worden zowel door beginners als gevorderden behaald.

Het artikel “Mindfulness-based Psychological Interventions and Benefits: State of the Art” noemt enkele voordelen:

  • Het zorgt voor meer emotionele regulatie. Bovendien voorkomt het stress en ongeduld. Dit komt omdat de persoon die je begeleidt je geruststelt dat er niets zal gebeuren, zelfs als je wordt afgeleid. Je zult zelfs merken dat je op sommige dagen meer geconcentreerd zult zijn.
  • Het verbetert het stressniveau. Dit betekent niet dat stress helemaal verdwijnt. Je zult er echter anders op reageren. Je meditatiegids zal je hierbij helpen.
  • Het voorkomt dat je verdwaalt in het proces. Met geleide meditatie word je namelijk gedurende de hele oefening begeleid en begrepen. Daarom weet je precies wat je op elk moment moet doen. Bijvoorbeeld je richten op je ademhaling, deze laten stromen, je concentreren op de geluiden om je heen, etc.
  • Het vermindert piekeren. Dit soort obsessieve gedachten zijn vaak het gevolg van angst. Bovendien zijn ze uitputtend. Het feit dat meditatie in het hier en nu werkt, weerhoudt je ervan om je aan die gedachten vast te klampen en helpt je ervan los te komen.

Dit zijn slechts enkele van de voordelen van geleide meditatie. Wat we echter nog niet genoemd hebben, is de mogelijkheid om verschillende soorten meditatie uit te voeren. Sommige zijn gebaseerd op visualisatie. Andere richten zich meer op de ademhaling en weer andere houden mentale verstrooiing in.

In feite zijn er vele soorten meditaties, die je allemaal in staat stellen om te oefenen en de verschillende manieren om dit proces uit te voeren te verkennen.

A heart in a hand.

Meditatie apps

Tegenwoordig heb je gelukkig een heel waardevol hulpmiddel binnen handbereik: je mobiele telefoon. Daarop vind je veel apps die je kunt downloaden. Sommige zijn zelfs gratis. De apps met geleide meditatie mag je zeker niet missen. Onderzoek ze allemaal, zodat je degene kunt vinden die voor jou het beste werkt.

“De geest is als water. Als het onstuimig is, is het moeilijk te zien. Als het kalm is, wordt alles helder.

-Prasad Mahes-

Als je nooit bent aangemoedigd om te mediteren, zal het gebruik van deze apps je helpen om te beginnen met geleide meditatie. Je moet er wel rekening mee houden dat het beter is om twee minuten per dag te oefenen dan één keer per week een half uur. Om de voordelen van meditatie te zien, moet je er namelijk een dagelijkse gewoonte van maken.

Als je je emoties beter wilt beheersen en je rustiger wilt voelen, aarzel dan niet om te beginnen met geleide meditatie.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Aguilar, G., & Musso, A. (2008). La meditación como proceso cognitivo-conductual. Suma Psicológica15(1), 241-258.
  • Bertolín Guillén, José Manuel. (2015). Eficacia-efectividad del programa de reducción del estrés basado en la conciencia plena (MBSR): actualización. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría35(126), 289-307. https://dx.doi.org/10.4321/S0211-57352015000200005
  • Felix, Márcia Marques dos Santos, Ferreira, Maria Beatriz Guimarães, Oliveira, Lucas Felix de, Barichello, Elizabeth, Pires, Patricia da Silva, & Barbosa, Maria Helena. (2018). Terapia de relajación con imagen guiada en relación a la ansiedad preoperatoria: ensayo clínico aleatorizado. Revista Latino-Americana de Enfermagem26, e3101. Epub November 29, 2018.https://dx.doi.org/10.1590/1518-8345.2850.3101

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.