Geïnspireerde actie: wat het is en hoe het te implementeren

Op sommige momenten in je leven voel je je geraakt door de toverstaf van inspiratie. Op deze momenten, wanneer je actie onderneemt, wordt wat voorheen zo moeilijk leek, ineens gemakkelijker. Hoe kun je deze geïnspireerde acties vergroten?
Geïnspireerde actie: wat het is en hoe het te implementeren
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 29 augustus, 2023

Je moet vaak belangrijke beslissingen nemen. Maar op die momenten vind je jezelf vaak in een strijd tussen twee ideeën. De ene is geloven “wat zal zijn, zal zijn” en de andere is denken “Als ik iets wil, moet ik het laten gebeuren.” Geïnspireerde actie is een balans tussen passiviteit en blinde toewijding. Het betekent dat je actie onderneemt, maar dat je dat doet in samenhang met je verlangens.

Je hebt waarschijnlijk op bepaalde momenten in je leven het gevoel gehad dat je niet op de juiste plek was. Op deze momenten manifesteert zich een subtiele maar hardnekkige intuïtie in je. Het geeft je een ongemakkelijk gevoel.

Dat komt omdat het je probeert te laten zien dat een bepaalde baan, relatie of levensstijl niet echt iets voor jou is. Het is een kleine en plotselinge impuls die je er eenvoudigweg aan herinnert dat dit niet de juiste weg is.

Je rationele kant, de expert in het vinden van moeilijkheden en beperkingen, legt je wijze innerlijke stem echter al snel het zwijgen op.

“Er zijn nauwelijks banen in de buurt”, zegt het tegen je, of ” Je relatie is zo slecht nog niet,” “Dat kun je niet,“Je weet niet hoe je het moet doen ” of “Neem het risico niet.” Daarom merk je in een oogwenk dat je je inspiratie overboord hebt gegooid. Dat komt omdat je gelooft dat logisch en ‘realistisch’ redeneren de enige weg naar succes is.

Eenzame vrouw op een landweggetje

Geïnspireerde actie

Geïnspireerde actie gaat over het ontdekken van je ware aspiraties en ernaar toe werken. Het betekent actie ondernemen, wetende dat ze bereikt kunnen worden. Om dit te doen, moet je de volgende stappen volgen.

Stel je doelen

In de eerste plaats moet je bepalen wat je doelen zijn. Met andere woorden, de gebieden van je leven waarin je een verandering wilt aanbrengen. Je moet groot denken en groot vragen. Stel jezelf in feite voor in een scenario dat vrij is van angst en beperkingen en vraag jezelf: als alles mogelijk zou zijn, wat zou ik dan willen bereiken?

Om in contact te komen met waar je naar verlangt, kan meditatie heel nuttig zijn. Tijdens dit proces kun je ontdekken dat je een bedrijf wilt beginnen, gezondere gewoonten wilt aannemen, een nieuwe taal wilt leren of gezondere relaties wilt hebben.

Als je je doelen hebt vastgesteld, moet je je intenties consolideren. Leg in je onbewuste vast waar je voor gaat werken. Het opschrijven of het beoefenen van creatieve visualisatie kan nuttig zijn. Probeer aan jezelf te denken en jezelf te zien als iemand die je doel al bereikt heeft.

Spot de signalen

Als je je geest concentreert op het bereiken van iets, zul je waarschijnlijk impulsen, kansen en signalen gaan zien die voortkomen uit je intuïtie. Ze dienen als gids om je dichter bij je doel te brengen. Ze kunnen zich manifesteren als een idee, een plotselinge injectie van motivatie of een extern element.

Misschien biedt een contactpersoon je bijvoorbeeld een kans of geeft hij of zij je informatie waar je iets aan hebt. Aan de andere kant, als je je hebt voorgenomen om gezondere relaties aan te gaan, kun je je meer bewust worden van de schadelijke houding van sommige mensen om je heen.

Vrouw denkt na

Onderneem geïnspireerde actie

In het begin kan het moeilijk voor je zijn om de actie te ondernemen die voortkomt uit je inspiratie. Dat komt omdat je angst voor verandering altijd aanwezig is. Niettemin, als je het probeert, zul je snel merken dat geïnspireerde actie kwalitatief verschilt van wanhopige actie.

De laatste vindt plaats wanneer je iets doet uit verplichting of noodzaak, bewogen door een gebrek aan iets of angst. Handelen vanuit deze positie is moeilijk, saai, frustrerend en pijnlijk. Je hebt het gevoel dat je jezelf opoffert voor iets wat je zou moeten doen, maar wat je niet wilt.

Geïnspireerde actie daarentegen is eenvoudig, vloeiend en opwindend. Het voelt als een spel, met als voordeel dat het gericht is op wat jij wilt. Als je handelt geleid door inspiratie, voel je je bekwaam, overschaduwt je droom je angst en is er geen opoffering, alleen toewijding.

Als je de moed hebt om mentaal het leven te ontwerpen dat je wilt en om gefocust te blijven op dat beeld, zal je houding zelf een bron van inspiratie zijn. Daarom, als je je doel wilt bereiken, onderneem dan actie, zowel in jezelf als daarbuiten. Creëer je kans van binnenuit.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bunge, M. (2013). Intuición y razón. Sudamericana.

  • Romo, M. (1997). Psicología de la creatividad. Barcelona: Paidós.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.