Ga aan de voeten van wijze vrouwen zitten en luister naar hun verhalen
Wijze vrouwen zijn wevers van verhalen, overbrengers van waarden, genegenheid en universums vol symboliek. Aan de voeten van onze moeders, grootmoeders of tantes zitten en vanuit het hart naar hen luisteren is bijna als een ritueel, als een manier om verbinding te maken met ons verleden en nieuwe krachten in het heden te verwerven.
Dit soort mondelinge erfenis die door oudere generaties aan ons wordt doorgegeven, heeft vaak een veel grotere impact dan de eenvoudige genetische of zelfs materiële erfenis die we van onze ouders of grootouders kunnen ontvangen.
In deze verhalen schuilt een duidelijke bedoeling, waarden, principes en een heel universum vol magie, spiritualiteit en inspiratie die we nooit zullen vergeten.
“Wacht rustig tot er een wind komt die het waard is om te vluchten”
-Sherezade-
De antropologie herinnert ons er altijd aan dat vrouwen sinds de oudheid de grote overbrengers van cultuur zijn geweest. Zij is degene geweest die de jongere generaties aan haar voeten en op schoot heeft verzameld om hen de gave van het woord en het aanbod van een verhaal, een verhaal of een legende aan te bieden.
De vrouwenstem heeft vele jaren niet alleen gediend als een prachtig leerkanaal, maar ook als een adem die jongere geesten vormt en inspireert in de richting van verandering, naar rechtvaardiger, gedurfder en toch gevoelige vooruitgang. Wij raden je aan om over dit onderwerp na te denken.
De vrouw, verhalenverteller
Vaak kijken we op naar de buurlanden, zoals de landen die zich uitstrekken langs Egypte, Tunesië of Libië, en stellen we ons de klassieke onderdanige vrouw zonder stem of stem voor, opgesloten in dat soort uitgesproken patriarchale cultuur.
Als we dit echter denken, hebben we het mis. Omdat vrouwen nooit hebben stilgestaan, konden we hun geschreeuw al horen en hun gezichten zien die de noodzaak van verandering eisten in de Arabische Lente van 2011.
Ze zijn er altijd geweest, met hun aanwezigheid, met hun wijze blik en vooral met hun stem, net als de meest emblematische van alle verhalenvertellers: Sheherazade. Het maakt niet uit dat de context waarin zij leven onderdrukkend en discriminerend is.
Ze initiëren vreedzame revoluties in privé-omgevingen door het woord, door een taal die gevoeligheid en intelligentie combineert, het traditionele met het uitdagende.
Aan de andere kant is het heel gebruikelijk dat vrouwen verhalen over vrouwen vertellen, omdat in deze verhalen ook het verhaal van het leven zelf geïntegreerd is. Het zijn mondelinge erfenissen die in de publieke sfeer vaak het zwijgen worden opgelegd omdat ze ongemakkelijk of te revolutionair zijn.
Vandaar het belang van die intieme en medeplichtige ruimtes waar grootmoeders, moeders of tantes de jongsten verzamelen om hen uit te leggen waartoe een andere vrouw in staat was.
Het zijn uitzonderlijke manieren waarop het gebruik van het woord fungeert als een kritisch bewustzijn, als een kanaal voor de vooruitgang en voor de impact die begint bij het subjectieve en het emotionele, om de publieke sfeer en de werkelijkheid te bereiken.
Verhalen van wijze vrouwen als vorm van therapie
Het luisteren naar een betekenisvol en inspirerend verhaal werkt op ons als een echte ‘kwantumsprong’. Dat wil zeggen, het drijft ons naar een hogere staat, naar dat inzicht waarin we ons bewust worden van een waarheid om verandering te initiëren.
‘Herhaalt de geschiedenis zich? Of herhaalt ze zich alleen als boetedoening voor degenen die niet weten hoe ze ernaar moeten luisteren?’
Op dezelfde manier mogen we de manier waarop onze hersenen reageren bij het luisteren naar een mondeling overgedragen verhaal niet vergeten. We blijven niet alleen achter met de boodschap, onze geest is ook verantwoordelijk voor het achterlaten van een emotionele afdruk, waardoor een significante en permanente herinnering ontstaat.
Dit verklaart waarom we zelfs nu, terwijl we ons kostuum voor volwassenen dragen, met zo’n precisie de verhalen herinneren die onze grootmoeders ons in onze kindertijd vertelden.
Conclusie
Het gebruik van woorden is de kunst van elke therapie, het is het instrument waarmee je energie kunt krijgen, waarmee je de confrontatie kunt aangaan en waarmee je zelfontdekking en verandering kunt bevorderen.
Daarom kunnen we niet ontkennen dat al die verhalen die wijze vrouwen sinds de oudheid hebben doorgegeven ook voor volgende generaties een vorm van genezing en persoonlijke groei zijn geweest.
Een verhaal verbergt bijna altijd een reeks waarden en benadrukt vitale prioriteiten waaruit we geïnspireerd kunnen worden. Het kost niets om aan de voeten van onze wijze vrouwen, onze oudere vrouwen, te zitten en te luisteren naar hun verhalen uit het verleden.
Die vertellen ons over een ander tijdperk en andere tijden waarin persoonlijke ervaringen die ons heel vertrouwd zijn vaak zijn vastgelegd.
Omdat de liefde altijd dezelfde taal spreekt, omdat teleurstellingen in het verleden op dezelfde manier worden ervaren als in het heden.
Laten we naar de stemmen van wijze vrouwen luisteren, laten we deelnemers zijn aan die erfenis die niet verloren mag gaan en laten we zoeken naar momenten van medeplichtigheid met hen om te genieten van hun ervaringen, hun prachtige uiterlijk, waarin tijd en een wijsheid die we allemaal verdienen, zijn ingeschreven.