Flipped classroom - wat is het precies?
Een geflipte klas is een pedagogisch model dat het werk van bepaalde leerprocessen verplaatst naar buiten een klaslokaal. Ondertussen gebruiken de leraren de werkelijke lestijd om te werken aan de onderwerpen waar de leerlingen hulp bij nodig hebben.
De leerlingen bereiden de lessen buiten de klas voor. Zij doen dit door de inhoud van de vakken thuis te raadplegen. Vervolgens maken ze het “huiswerk” wanneer ze terug zijn in de klas, samen met de deelnemende activiteiten. Bovendien analyseren ze de ideeën en debatteren ze met hun medeleerlingen. Dit alles is gebaseerd op nieuwe technologieën. Daarom is de leerkracht vooral een gids.
Ontstaan van de flipped classroom
Jonathan Bergmann en Aaron Sams, twee scheikundeprofessoren aan de Woodland Park High School in Colorado, bedachten de term “flipped classroom.” Bergmann en Sams merkten dat leerlingen om verschillende redenen vaak lessen misten, bijvoorbeeld omdat ze ziek waren.
In een poging hen te helpen, begonnen ze het opnemen en verspreiden van video’s aan te moedigen. Bovendien realiseerden ze zich dat dit model de docent in staat stelt meer aandacht te besteden aan de individuele behoeften van elke student.
“Veel leerlingen die het moeilijk hebben en echt willen leren, raken daarentegen achterop. Anderen hebben het zo druk dat ze belangrijke concepten missen. Weer anderen leren hoe ze ‘schooltje moeten spelen’, maar leren nooit echt belangrijke doelstellingen in hun vakken.”
-Aaron Sams-
Een alternatief voor de traditionele lesmethode
Het grote voordeel van een flipped classroom is dat de docent zich kan aanpassen aan de verschillende leerritmes. Ook blijft geen van de studenten achter.
De docent brengt informatie over die voor sommigen makkelijk te verwerken is, maar niet voor anderen in een traditioneel klaslokaal. Er zijn echter voor- en nadelen aan thuis huiswerk maken. Helaas blijven degenen van wie de ouders goed genoeg op de hoogte zijn om onderwerpen uit te leggen die ze niet begrijpen, altijd voor op anderen.
Zoals je kunt zien, stelt deze innovatieve methode iedere leerling in staat om precies dat te krijgen wat hij of zij in de klas nodig heeft.
De onderwijsvernieuwing van dit pedagogisch model biedt het onderwijs vele voordelen met betrekking tot het onderwijs/leerproces. Alle leerlingen zijn de hoofdrolspelers van dit model. Zij doen participerende activiteiten in dynamische en interactieve leersessies, terwijl de leraar slechts een behulpzame toeschouwer is.
Zoals je kunt zien, kunnen leerkrachten meer tijd besteden aan het geven van geïndividualiseerde aandacht aan leerlingen. Dit creëert een samenwerkende leeromgeving in de klas. Zo wordt de hele onderwijsgemeenschap (zoals familie, leerkrachten en sociale gemeenschap) een deelnemer in dit leerproces.
Dit is echt geweldig, omdat het leerlingen in staat stelt toegang te krijgen tot de kennis die zij opbouwen en deze uit te breiden naar gelang van wat zij willen. Het biedt leerlingen ook de mogelijkheid om op elk moment toegang te krijgen tot de inhoud die ze zelf hebben gegenereerd en/of die door hun docenten is aangereikt.
ICT om flipped classroom te stimuleren
Nieuwe technologieën zorgen voor nieuwe leermodellen en veel interactievere klassen. De “flipped classroom” maakt het mogelijk om informatie- en communicatietechnologie (ICT) vanuit pedagogisch oogpunt op de juiste manier in de klas te gebruiken.
Het gaat niet zozeer om het aantal technologische middelen. In plaats daarvan wordt het gebruik ervan geoptimaliseerd, zodat leerlingen inhoud kunnen creëren en delen.
Bovendien biedt ICT, samen met deze innovatieve methodologie, een prachtige mogelijkheid: het leerproces creëren en delen met leerlingen en leerkrachten van overal ter wereld. Het maakt het nog verrijkender en gaat een hele stap verder dan de traditionele onderwijsmethoden.
Modellen die vergelijkbaar zijn met de flipped classroom
Er zijn er veel, allemaal ontwikkeld onder andere benamingen. Peer Instruction (PI) bijvoorbeeld is ontwikkeld door Eric Mazur, een professor aan Harvard. Het bevat een techniek die just-in-time teaching wordt genoemd en die een goede aanvulling is op het flipped classroom model.
Just-in-time teaching stelt de docent in staat om de dag voor de les feedback van studenten te ontvangen. Op die manier kan hij strategieën en activiteiten voorbereiden om onderwerpen uit te leggen die de leerlingen misschien niet begrijpen.
Het model van Mazur is grotendeels gericht op conceptueel begrip. Hoewel dit element geen noodzakelijk onderdeel is van de flipped classroom, zijn de twee modellen in “geest” behoorlijk vergelijkbaar.