Firefly Lane, een mooi verhaal over ware vriendschap

In dit artikel vertellen we je over het prachtige boek Firefly Lane. Lees snel verder!
Firefly Lane, een mooi verhaal over ware vriendschap

Laatste update: 09 september, 2021

De literatuur is zo breed en mooi. Het is een parallelle wereld, net als elke andere vorm van kunst. Vaak komt het dichtbij de werkelijkheid. Het laat ons de echte hartslag van de auteur voelen. Dit is ook het geval met de schrijfster Kristin Hannah, auteur van het prachtige boek Firefly Lane (Nederlandse titel “Wie naar de sterren grijpt”).

Dit boek vertelt over twee tienermeisjes die zich eenzaam voelen en denken dat het andere meisje een perfect leven heeft. Ze beseffen dat dit niet waar is en leren elkaar kennen. In het boek gebeurt er iets slechts. Op een kwetsbaar moment doet één van de personages een verbluffende bekentenis.

Tijdens dit kwetsbare moment kan Tully het niet meer aan en voelt ze de behoefte om te stoppen met zichzelf te beschermen. Ze heeft het gevoel dat ze iemand in vertrouwen moet nemen. Anders zal ze instorten. Kate wacht op haar en zal dat altijd blijven doen (in de laatste jaren van de secundaire school, aan de universiteit en in de verdere jaren). Ze doet dit zodat Tully niet instort.

Om echte vrienden te maken moet je naar buiten komen. Soms zullen mensen jou in de steek laten. Meisjes kunnen echt gemeen zijn tegen elkaar. Je mag het jou echter niet laten tegenhouden. Als je gekwetst wordt, sta dan gewoon weer recht. Stof je gevoelens af en probeer opnieuw.

Firefly Lane: het verhaal van twee vrienden

Dit verhaal gaat over hoe de angst voor afwijzing uiteindelijk plaats maakt voor de nieuwsgierigheid om nieuwe dingen te ontdekken en uit je schulp te komen. Het gaat over uitdagen wat je weet en de liefde willen vinden die je in films ziet. Het gaat ook verder dan de ervaring zelf. Belangrijk is wat je ermee doet.

Kate heeft een liefhebbende maar strenge familie. Tully is een ster. Ze is al zo vaak door haar moeder verlaten dat ze heeft geleerd om met haar eigen middelen te schitteren.

Bij deze twee meisjes zien we een gemeenschappelijk verlangen dat geen enkele tiener ooit toegeeft. Beide meisjes willen dat hun ouders trots op hen zijn. Kate denkt dat Tully alles heeft en Tully denkt dat Kate alles heeft.

Gedachten en angsten zijn vormloze dingen tot jij ze met jouw stem vormgeeft. En zodra je ze een stem geeft, kunnen ze jou verpletteren.

Het verhaal van twee vrienden

Twee verschillende werelden

Hun vriendschap wordt geboren wanneer ze beseffen dat één van hen goed verhalen kan vertellen en de andere goed kan luisteren. Tully komt snel tot het besef van wat ze in het leven wil zijn en hoe ze dit kan verwezenlijken.

Kate heeft echter een beetje meer tijd nodig om dit te doen. Intussen volgt ze Tully en pept haar op wanneer ze zich slecht voelt en telkens wanneer haar verleden haar dreigt pijn te bezorgen.

Elk meisje wil proberen om hindernissen te overwinnen. Tully doet dit door een televisiester te zijn. Kate is lief, vrijgevig en begrijpt dat er mensen zijn die zo diep gekwetst zijn dat ze niet in staat zijn om vergiffenis te vragen.

Tully is zo ongelooflijk sterk dat ze de aandacht van iedereen kan trekken. Kate is zo ongelooflijk dapper dat ze in staat is om hen allemaal te beschermen. Hoe je het ook draait of keert, Kate is de lucht die Tully inademt en Tully is de lucht die Kate inademt. Hun leven in twee verschillende werelden maakt het hen mogelijk om elkaar te helpen om te overleven.

Liefde en vriendschap

Firefly Lane is geen realistische roman. Het was ook niet de bedoeling van Kristin Hannah om een realistisch verhaal te maken. Het boek wil geen spiegel van de realiteit zijn. De schrijfster weet dat de meeste vriendschappen niet op die manier werken.

Toch is het een mooie droom. Het is een mooi verhaal over hoe de dingen zouden kunnen zijn als we wisten wat we moesten doen om ware vriendschap te vinden.

Wellicht is één van de mooiste elementen van dit boek zijn vermogen om aan bepaalde personages een stem te geven. Het verwoordt wat een moeder of een dochter op die momenten kunnen voelen wanneer één van hen zich bewust wordt van de gevaren die de ander bedreigen. Tegelijkertijd negeert de ander alle gevaren volledig terwijl ze steeds dichter bij het vuur komt.

Met een verbazingwekkende nauwkeurigheid beschrijft Firefly Lane de tegenstrijdigheid van het feit dat onze veiligheid zich op dezelfde plaats bevindt waaraan we wanhopig proberen te ontsnappen: onze familie.

We zullen niet dieper ingaan op het boek  Firefly Lane. We willen het immers niet verpesten voor de mensen die ervan houden om zich in zijn bladzijden te verliezen. Ook al zouden we het volledig beschreven hebben, toch zou het niet echt een rol gespeeld hebben. Het meest waardevolle van dit boek is hoe het het verhaal van vriendschap vertelt.

Liefde en vriendschap

De auteur van Firefly Lane

We moeten echter wel erkennen dat Kristin Hannah het vermogen bezit om twee personages voor onze ogen te creëren en te laten evolueren. Dit kunnen we bij Kate zien. Ze leert om de beste moeder te zijn die ze kan zijn. Kristin Hannah neemt ons mee door de daden heen van de dochter van Kate. We zien wat haar het meest kwetst en wat haar troost, boos maakt of voor opwinding zorgt.

Er zijn vele redenen waarom Firefly Lane een fantastisch boek is. We nodigen je uit om het zelf te ontdekken.

Opmerking van de uitgever: Firefly Lane is niet alleen een boek voor tieners. Het is een boek voor iedereen. De adolescentie is alleen maar het beginpunt van de passievolle weg die de personages samen nemen.  Wellicht ook interessant voor jou

Enkele citaten over vriendschap: stof tot nadenken
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Enkele citaten over vriendschap: stof tot nadenken

Soms noemen we mensen vrienden maar zijn ze dat eigenlijk niet. Het zijn mensen die gebruik van ons maken om iets terug te krijgen. Wanneer we ze d...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.