Filofobie: de angst om verliefd te worden

De angst om verliefd te worden kan voor sommige mensen overweldigend zijn. Ze zijn bang om gekwetst of bedrogen te worden, en worden heel bang van de gedachte om een emotionele band met iemand op te bouwen en kwetsbaar te zijn. Sommige mensen zijn ook bang om hun onafhankelijkheid te verliezen.
Filofobie: de angst om verliefd te worden

Laatste update: 14 januari, 2022

De kenmerken van filofobie maken het een zeer specifieke, unieke angst: de angst om een sterke emotionele band met iemand te vormen. Sommige mensen zeggen dat dit veroorzaakt wordt door zaken als kindermishandeling of gescheiden ouders, maar dat is niet altijd het geval. Er zijn veel gevallen waarin er geen duidelijke reden voor is.

Hoe kan dat dan? Wat kan ertoe leiden dat iemand een ware angst ervaart voor een emotie waarvan iedereen zegt dat die zo fantastisch is? Het is een kwestie van perspectief. Terwijl sommige mensen het verliefd worden als het mooiste en meest intense dat je kan overkomen beschouwen, vinden andere mensen het angstaanjagend.

Er zijn ook mensen die graag denken dat deze fobie iets zegt over de moderne samenleving, maar de waarheid is dat het altijd al lijkt te hebben bestaan.

Sommige mensen denken bijvoorbeeld dat Elizabeth I een historisch figuur is die waarschijnlijk een filofobie had. Ze stellen dat haar weigering om te trouwen een gevolg was van wat er met haar moeder, Anna Boleyn, is gebeurd. Ze werd namelijk geëxecuteerd door haar man, Hendrik VIII, omdat ze er door hem van werd beschuldigd relaties te hebben gehad met andere mannen.

Hoewel het waar is dat Elizabeth I verschillende minnaars had, zei ze zelf dat ze de liefde liever buiten haar leven hield. Ze was vastbesloten dat ze nooit zou trouwen.

Ze kon zich niet voorstellen dat ze haar leven met iemand anders zou delen. Filofobie heeft uiteindelijk een stempel gedrukt op haar leven als koningin, zoals het dat ook doet op het dagelijks leven van de mensen die het nu hebben.

Hoewel filofobie niet in het Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) staat, is het een relatief veelvoorkomende aandoening.

Een jong verliefd stel in gesprek

De kenmerken van filofobie

Filofobie kan veel verschillende vormen aannemen. Geen twee mensen ervaren het op dezelfde manier, en er is geen patroon dat een eenvoudige diagnose mogelijk maakt. Als je het in de DSM zoekt, is het enige wat je zult vinden dat het een onderdeel van sociale fobie is.

Deskundigen op dit gebied, zoals Dr. Scott Dehort van de Delphi Behavioral Health Group in Maryland, zeggen dat filofobie net zo vaak voorkomt bij mannen als bij vrouwen. Er zijn geen biologische of genetische factoren die het bepalen, en het kan zich simpelweg ontwikkelen na een slechte ervaring met een romantische partner.

Het is zo’n slechte ervaring dat het de angst wekt dat hetzelfde opnieuw zal gebeuren, dat je zal komen te lijden, dat je opnieuw gekwetst zal worden. Na verloop van tijd verandert de angst in een volwaardige fobie.

Zoals we allemaal weten, is een deel van het probleem met een fobie dat het kan leiden tot andere problemen zoals angststoornissen, depressie, sociaal isolement en drugsgebruik.

Een hartenballon tussen de punaises

Romantische filofobie

Als je eraan denkt, is het eerste wat in je opkomt waarschijnlijk mensen die ten koste van alles proberen om emotionele banden te vermijden. Sommige mensen slagen er echter wel in om de stap te zetten en een band met iemand te vormen. Het probleem hier is dat de relatie buitengewoon giftig kan zijn.

  • Deze mensen zijn vaak koud, hard, ontoegankelijk en hebben ze een constante behoefte aan controle. Ze hebben ook de neiging om jaloers en bezitterig te zijn. Dat alles is een duidelijk teken van de onderliggende angst en onzekerheid.
  • Ze hebben ook de neiging om een laag gevoel van eigenwaarde te hebben. Ze weten niet hoe ze moeten communiceren, geven nooit toe, leven zich niet in. Filofobische mensen met partners zijn eigenlijk emotionele saboteurs. Hun onzekerheid maakt hun emotionele band kapot. Die angst voor verbintenis en kwetsbaarheid leidt tot onvoorspelbare relaties.

Mensen die alle relaties vermijden

Dan zijn er mensen die elke vorm van relatie ten koste van alles vermijden. Ze vermijden niet alleen het idee van verbintenissen, partnerschap of het voelen van genegenheid, passie en verliefdheid. Deze mensen zijn echt bang om een emotionele band op te bouwen, welke band dan ook, zelfs vriendschappelijk.

Denk er eens over na. Het is een vorm van sociale fobie die bijna onvermijdelijk zal leiden tot isolatie, angst, paniekaanvallen en verschillende andere persoonlijkheidsstoornissen.

Deze vorm van filofobie wordt gekenmerkt door lichamelijke manifestaties van de angst. Wanneer iemand probeert dichter bij te komen en een band met die persoon op te bouwen, gaat iemand zweten, voelt zich ongemakkelijk en de hartslag gaat omhoog.

Filofobie

Hoe behandel je het?

De behandelingsmogelijkheden voor mensen met een aantal van de hierboven genoemde symptomen kunnen sterk variëren. Afhankelijk van de intensiteit van de fobie kan het voldoende zijn om hun levensstijl te veranderen.

Het kan ook zijn dat iemand een bepaald soort therapie kan gaan volgen, namelijk blootstellingstherapie. Dat betekent dat ze hun angst moeten aangaan door middel van rollenspellen met hun therapeut.

In ernstigere gevallen kan medicatie nodig zijn. Dit is vooral het geval als iemand in een sociaal isolement zit, of lijdt aan depressie of angst. In die gevallen heeft de persoon zeker te maken met een echte fobie. Dat betekent dat bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie een grote hulp kan zijn.

Deze vorm van therapie kan helpen de angsten te identificeren en overtuigingen, gedachten en negatieve reacties rond het ontstaan van de fobie te veranderen.

Het is belangrijk om te weten dat er een manier is om het te behandelen. Het enige wat ervoor nodig is, is betrokkenheid. Het overwinnen van deze fobie kan leiden tot veel betere relaties.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Tavormina, R. (2014). ¿Por qué tenemos miedo de amar? En Psychiatria Danubina (Vol. 26, pp. 178–183). Medicinska Naklada Zagreb.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.