Emotionele afhankelijkheid komt niet alleen voor in romantische relaties

Emotionele afhankelijkheid komt niet alleen voor in romantische relaties

Laatste update: 04 mei, 2018

Mensen praten meestal over emotionele afhankelijkheid in de context van een huwelijk of ander soort van liefdesrelatie. Maar emotionele afhankelijkheid komt niet alleen voor in romantische relaties.

In deze context is het een complexe psychologische toestand die het onmogelijk maakt voor iemand om een schadelijke relatie te beëindigen. Zelfs als ze zich bewust zijn van het probleem, zijn ze niet in staat om de banden met de persoon te verbreken. Ze geloven namelijk dat het meer goed dan kwaad doet.

Het is een ongezonde relatie die het gevoel van eigenwaarde van de afhankelijke persoon ernstig aantast. Ze idealiseren hun partner en zijn ontzettend bang om alleen te zijn.

Als de relatie zou eindigen, zouden ze zich terugtrekken. Als een ware verslaving creëren ze een onevenwichtige en destructieve relatie.

Echter, emotionele afhankelijkheid komt niet alleen voor in romantische relaties. In feite zijn er nog twee andere soorten die we vandaag willen toelichten.

Emotionele afhankelijkheid komt niet alleen voor in romantische relaties: hoe ziet het er in een gezin uit?

Emotionele afhankelijkheid in de familie komt voor wanneer het ene familielid een ongezonde gehechtheid vertoont ten opzichte van het andere familielid. Hun gedrag is obsessief en onderdrukkend, en komt als vreemd over op het onderwerp van hun afhankelijkheid.

Een voorbeeld hiervan is een ouder die een van hun kinderen wil controleren en moet weten wat het de hele tijd aan het doen is.

Ze bellen ze de hele tijd en willen met hen praten. Typerend gedrag omvat het verwachten van het ergste en de noodzaak om te controleren of het kind oké is.

Emotionele afhankelijkheid

Wat gebeurt er als het kind meer onafhankelijkheid wil? De ouder begint het slachtoffer te spelen, huilt en gebruikt andere manipulatieve technieken. Ze willen het kind dat het middelpunt van hun wereld is geworden niet verliezen.

Als dat niet werkt, bellen ze nog vaker en verstikken ze de relatie.

Aan de andere kant hebben afhankelijke kinderen altijd de mening van hun ouders nodig om zich veilig te voelen. Ze kunnen niets doen of beslissingen nemen zonder eerst de goedkeuring van hun ouders. Afhankelijke kinderen zeggen nee tegen bepaalde kansen omdat ze bang zijn om hun ouders te verliezen.

Emotionele afhankelijkheid in het gezin kan veroorzaakt worden door instabiele emotionele banden of emotioneel gemis.

Het is niet goed om ongezonde manieren van bevestiging te normaliseren. Waarom? Nou, zoals we hebben gezien, kunnen deze onevenwichtige, schadelijke relaties ernstige gevolgen hebben.

Bovendien blijven veel relaties zo doorgaan omdat er wederzijdse afhankelijkheid is. De ouders voeden het kind op, het middelpunt van hun leven, om zich onzeker en afhankelijk te voelen.

Emotionele afhankelijkheid komt niet alleen voor in romantische relaties: een blik op sociale relaties

Mensen in deze categorie moeten door anderen worden erkent om zich geaccepteerd te voelen. Misschien is dat de reden waarom ze zoveel tijd besteden aan de problemen van anderen. En aan het vergeten van hun eigen problemen. Ze proberen hun eigenwaarde te vergroten door gebruik te maken van externe bronnen.

Zo halen ze betekenis uit het leven. Ze moeten verbonden zijn met anderen, om een of ander doel te dienen. Zichzelf opofferen zodat anderen gelukkig zijn en zo zichzelf gelukkig te maken. Zoals we weten leggen afhankelijke mensen hun geluk in de handen van anderen.

Vlinders

In hun sociale omgeving zijn emotioneel afhankelijke mensen altijd bezig met het plezier van anderen. Dit weerhoudt hen ervan om assertief genoeg te zijn.

En uiteindelijk verspillen ze veel energie, zowel fysiek als emotioneel, door relaties op te bouwen die hen teleurstellen.

Emotioneel afhankelijke mensen verlangen exclusiviteit van hun naaste omgeving.

Ze willen niet alleen exclusiviteit van hun partner, familie of vrienden, maar een combinatie van alle drie. Ze kennen geen andere manier van omgaan met de mensen die van hen houden. Waarom doen ze dat zo? Omdat ze denken dat het betekent dat de ander om hen geeft.

Binnen de relatie

Maar hoe zit het met hen zelf? Emotioneel afhankelijke mensen zoeken mensen op die gezaghebbend, manipulatief en narcistisch zijn. Ze worden aangetrokken door mensen die in eerste instantie vertrouwen uitstralen, maar later blijkt het nep te zijn.

Emotionele afhankelijkheid is een moeilijke, ongelukkige manier van leven. En emotionele afhankelijkheid komt niet alleen voor in romantische relaties. Daarom is het belangrijk om het vroegtijdig te detecteren en er een einde aan te maken. Er zijn vele redenen waarom iemand emotionele afhankelijkheid kan ontwikkelen, en het is vaak zelfs verward met ware liefde.

Let op de waarschuwingen. Het idealiseren en plaatsen van andere mensen boven jezelf leidt je verder weg van de belangrijkste vorm van liefde die er is, het soort dat een einde kan maken aan emotionele afhankelijkheid: zelfliefde.

Afhankelijkheid

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.