6 films over handicaps

Volgens de WHO lijdt 15% van de wereldbevolking aan een of andere vorm van handicap. In dit artikel laten we 6 films over handicap achter die ons dichter bij omstandigheden brengen die dichterbij zijn dan we denken.
6 films over handicaps

Laatste update: 21 januari, 2024

Cinema is een kunstvorm die alle unieke menselijke problemen en situaties weerspiegelt. Eén daarvan is een handicap. Vandaag delen we zes krachtige, ontroerende en grappige films over handicaps die je laten nadenken over hoe deze het leven van mensen verandert en hun omgeving beïnvloedt.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zullen vanaf 2020 meer dan honderd miljoen mensen op aarde een of andere handicap hebben. Dat is 15 procent van de wereldbevolking. Er zijn verschillende soorten handicaps: zintuiglijk, mentaal, intellectueel of fysiek, en de mate van ernst varieert sterk van persoon tot persoon.

De films die we in dit artikel delen gaan over verschillende handicaps, die sommige mensen liever “functionele diversiteit” noemen.

“Handicaps zijn geen ‘dappere strijd’ of ‘moed tegenover tegenslag’. Een handicap is een kunst. Het is een ingenieuze manier om te leven.”

-Neil Marcus-

Films brengen ons verhalen (echte en ingebeelde) van mensen die te maken hebben gehad met ingewikkelde omstandigheden of situaties, soms al vanaf jonge leeftijd. Bekijk een aantal van deze films en stel je open om meer te leren over leven met een handicap.

Les Intouchables (2011)

Les Intouchables is een klassieke film over handicaps. Deze Franse film vertelt het verhaal van een miljonair met een quadriplegische handicap en zijn nieuwe persoonlijke assistent, Driss. Driss is een immigrant uit een gemarginaliseerde gemeenschap die net uit de gevangenis komt. De film is grappig, ironisch en zet je aan het denken over de uitdagingen van het leven.

The Theory of Everything (2014)

The Theory of Everything is een Britse film over het leven van de beroemde astrofysicus Stephen Hawking. De film laat Hawking’s kindertijd, adolescentie en volwassenheid zien, inclusief de relatie die hij had met zijn eerste vrouw, Jane Hawking.

De film doet uitstekend werk door Hawking’s levenslange strijd met een handicap, zijn onderzoek, zijn ontdekkingen en zijn immense kracht tegenover zijn diagnose van amyotrofische laterale sclerose of de ziekte van Lou Gherig te portretteren.

Het verhaal toont ook de donkere kant van Hawking’s worstelingen met de aandoening en zijn persoonlijke conflicten.

Champions (2018)

Als je op zoek bent naar een goede dosis humor en energie, dan moet je Champions kijken. Dit is absoluut de grappigste van alle films over handicaps die we vandaag delen. Het vertelt het verhaal van Marco, een professionele basketbalcoach die zijn baan verliest en door de wet gedwongen wordt om een groep spelers met een verstandelijke beperking te coachen.

Wat begint als een frustrerende ervaring voor Marco wordt een onvergetelijke rit, vol gelach en levenslessen.

Beautiful Mind (2001)

Dit is nog een bekende film over handicaps die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. A Beautiful Mind gaat over John Forbes, een briljante wiskundige die worstelt met schizofrenie en psychotische episodes. Ondanks zijn handicap wint Forbes de Nobelprijs voor wiskunde. Dit drama biedt een aantal belangrijke levenslessen en de prestatie van Russell Crowe is loepzuiver.

100 Meters (2016)

100 Meters is een Spaanse film met Dani Rovira in de hoofdrol. Het gaat over Ramon, een familieman van in de dertig wiens leven op zijn kop staat wanneer hij de diagnose multiple sclerose krijgt. Ondanks zijn nieuwe ziekte besluit Ramon zich in te schrijven en te trainen voor een Iron Man, een van de moeilijkste fysieke uitdagingen op aarde.

Met de hulp van zijn humeurige schoonvader, met wie hij helemaal niet kan opschieten, begint Ramon aan de weg naar persoonlijke prestatie en groei. 100 Meters is een emotionele film met veel donkere humor die je aan het lachen maakt. De film laat ons zien dat lachen vaak de beste manier is om met de moeilijkste situaties om te gaan. Mensen zijn tenslotte magisch en tegenstrijdig.

The Diving Bell and the Butterfly (2007)

Ook dit is een must-watch. De duikerbel en de vlinder is een Franse film geïnspireerd op een roman die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Het vertelt het verhaal van Jean Dominique, die een beroerte kreeg waardoor hij volledig verlamd raakte en vast kwam te zitten in een rolstoel.

Artsen diagnosticeren hem met het locked-in syndroom, een zeldzame en vreemde aandoening waardoor patiënten volledig verlamd raken, behalve hun oogleden (en soms zelfs dat niet). In de film kan Jean Dominque alleen zijn linkerooglid bewegen. Desondanks overwint hij alle kansen en slaagt hij erin zijn eigen boek te schrijven.

Een handicap verandert iemands leven op heel bijzondere manieren en daarom is het zo belangrijk dat de samenleving meer inclusief is. Het is belangrijk om de zichtbaarheid van alle handicaps te bevorderen en diverse en inclusieve gemeenschappen te creëren die al hun leden voeden.

“Het is niet de handicap die je definieert; het is hoe je omgaat met de uitdagingen die de handicap je biedt.”

-Jim Abbott-

Tot slot is diversiteit cruciaal voor het opbouwen van een flexibele en comfortabele omgeving. Films zijn een geweldige manier om je aan het denken te zetten en je te verbinden met de persoonlijke strijd en veerkracht van andere mensen. Het bekijken van deze zes films over handicaps zal je geest openen voor een andere realiteit.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.