Zes films om je te laten huilen

Waarom laat je jezelf niet even gaan? Als je op zoek bent naar films waarbij je emotioneel wordt, mis dan deze vijf films niet.
Zes films om je te laten huilen
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door María del Mar García

Laatste update: 31 januari, 2023

Je moet jezelf toestaan om je af en toe verdrietig te voelen. Dus de volgende keer dat je zin hebt om je gevoelens te ventileren, zijn hier zes films die je aan het huilen maken.

De personages, verhalen en gebeurtenissen in deze films vormen de perfecte mix waarmee je stoom kunt afblazen. Inderdaad, ze zijn de moeite waard om vanuit je luie stoel te bekijken.

Je eigen behoeften en gevoeligheden eren is een fundamenteel onderdeel van zelfzorg en van jezelf houden, je bewust zijn van je behoeften en die eren om de gezondheid van je lichaam, geest en ziel ten goede te komen.”

-Dr. Judith Orloff-

1. Hachi: A Dog’s Tale (2009)

Dit is een remake van de Japanse film, Hachikō Monogatari (1987), geregisseerd door Seijirô Kôyama. Het is gebaseerd op het ware verhaal van een hond die zijn baasje zo trouw was dat hij elke dag naar het station ging om op hem te wachten tot hij thuiskwam. In werkelijkheid is er nu op hetzelfde station een bronzen standbeeld opgericht ter ere van hem.

Parker Wilson is een universiteitsprofessor die muziek doceert. Op een dag haalt hij een Japanse Akita op die hij achtergelaten vindt op het station. Omdat niemand hem opeist, neemt hij hem mee naar huis. Parker ontdekt dan de intieme band die een mens en een dier kan verenigen. Hun routine wordt echter onderbroken door een tragedie die je zal laten huilen.

2. The Fault in Our Stars (2014)

The Fault in Our Stars is een Amerikaanse tiener coming-of-age film gebaseerd op de gelijknamige roman geschreven door John Green. Dit is een verhaal van triomf met een plot dat te maken heeft met het soort ziekte dat niet gemakkelijk onder ogen komt.

  • Hazel is zestien jaar oud en lijdt aan kanker. Dankzij een klein medisch wonder en de zuurstoffles die ze steeds bij zich draagt, overleeft ze echter.
  • Hazels moeder denkt dat ze depressief is. Ze vraagt haar een wekelijkse praatgroep bij te wonen met als doel haar sociale kring te verrijken met mensen die een soortgelijke situatie doormaken.
  • Daar ontmoet ze Gus, die de ziekte al overwonnen heeft. Hij is een charmante tiener die zijn been verloor aan botkanker, maar sindsdien in remissie is gegaan.

3. The Pursuit of Happyness (2006)

Genomineerd voor een Oscar voor beste acteur en twee nominaties voor de Golden Globe, is deze Amerikaanse film de eerste met Will Smith en zijn zoon Jaden Smith in de hoofdrol. Hij ging in 2006 in première en is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Chris Gardner.

  • Het leven is een ware strijd voor Chris Gardner (Will Smith), die samen met zijn zoon uit zijn appartement wordt gezet.
  • Ze staan er alleen voor en kunnen nergens heen. Hoewel Chris uiteindelijk een baan vindt als stagiair bij een prestigieus financieel bedrijf, betaalt de functie niet.
  • Het duo moet in een opvanghuis wonen en krijgt te maken met veel moeilijkheden waardoor je zult gaan huilen. Chris geeft echter niet op en vecht voor een beter leven voor hen beiden.

4. Forest Gump (1994)

Forrest Gump is een Amerikaanse komedie-dramafilm uit 1994, gebaseerd op de gelijknamige roman van schrijver Winston Groom. De film werd geregisseerd door Robert Zemeckis en heeft Tom Hanks, Robin Wright, Gary Sinise en Sally Field in de hoofdrollen.

Daarin worden enkele decennia van het leven van Forrest Gump, een man uit Alabama met een lichte verstandelijke beperking, in beeld gebracht.

Dit weerhoudt hem er echter niet van de grote hoofdpersoon te zijn van veel van de meest transcendente momenten in de geschiedenis van de Verenigde Staten in de tweede helft van de 20e eeuw. Hij beweert dat ” het leven is als een doos bonbons, je weet nooit wat je krijgt.”

5. The Green Mile (1999)

Een roman van de Amerikaanse schrijver Stephen King, die zich afspeelt in 1932 en zal je zeker laten huilen. Paul Edgecomb is daar een gevangenisbewaarder die waakt over ‘the green mile’, de gang die ter dood veroordeelden lopen om de elektrische stoel te bereiken.

John Coffey, een reusachtige veroordeelde wordt beschuldigd van verkrachting en moord op twee negenjarige meisjes en wacht daarom op zijn aanstaande executie. Zijn de slechteriken echter echt zo slecht als we denken? Je zult de film moeten bekijken om daar achter te komen.

6. Life is Beautiful (1997)

Life is Beautiful is een Italiaanse dramafilm uit 1997, geschreven, geregisseerd door en met Roberto Benigni in de hoofdrol. Benigni speelt Guido Orefice, een Italiaanse Joodse boekhandelaar die al zijn fantasie moet gebruiken om zijn zoontje te beschermen tegen de verschrikkingen van een Nazi concentratiekamp.

Het verhaal is gedeeltelijk gebaseerd op de ware ervaringen van Rubino Romeo Salmoni, een Joodse overlevende van de Holocaust. Hij vertelde zijn ervaringen in een boek getiteld, I Beat Hitler.

Ventileer je gevoelens met deze zes films die je aan het huilen maken

Soms moet je gewoon laten stromen wat je voelt en lekker huilen. Op zulke momenten snak je naar ruimte en ben je bereid te accepteren dat je misschien fout zit. Elk van deze zes films is inspirerend op zulke momenten. Dankzij hun verhalen, personages en settings bieden ze je de mogelijkheid om je in te leven en je begrepen te voelen. Dus ga je gang, huil maar eens goed.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Christopher Gardner: An Inspiring True-to-Life Rags-to-Riches Story. The inspiration for the nation’s number-one movie, The Pursuit of Happyness [Internet]. Archive.org. [citado 9 de noviembre de 2021]. Disponible en: https://web.archive.org/web/20071011000135/http://www.mastermindtrader.com/Christopher_Gardner.html
  • Green J, OverDrive, Inc. Bajo la misma estrella. [S.I.]: Penguin Random House Grupo Editorial España; 2012.
  • Orloff J. Guia de superviviencia para personas altamente empaticas y sensibles. Editorial Sirio; 2018.
  • Salmoni RR. He derrotado a Hitler. 2013.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.