Enkele wijze woorden van Stephen King

Deze woorden van Stephen King zijn een goede manier om dichter bij de gedachten van deze auteur te komen, een van de grootste romanschrijvers van onze tijd.
Enkele wijze woorden van Stephen King

Laatste update: 19 december, 2021

Stephen Edwin King heeft meer dan 60 romans geschreven en gepubliceerd, meer dan 350 miljoen boeken verkocht en wordt beschouwd als een van de meest succesvolle makers van horror-, mysterie-, fantasie- en sciencefictionliteratuur aller tijden.

King, geboren in Portland, Maine, heeft een speciale voorliefde voor het situeren van zijn romans in dit rustige en mooie deel van de Verenigde Staten waar hij is geboren. Perfectie begint en eindigt echter met de setting, omdat in zijn plots alles meestal in de war raakt.

Een van de meest indrukwekkende en beroemde van zijn werken is The Shining. Er zijn echter veel meer van zijn boeken die zijn aangepast aan films, tv-series en zelfs strips. Bijvoorbeeld It, The Dark Tower, Carrie en Pet Sematary.

De woorden van Stephen King tonen zijn denken en zijn visie op de wereld. Het is een perspectief dat nauw verbonden is met zijn levenservaring en dat zijn stempel heeft gedrukt op veel van zijn werken.

Stephen King over leren

“Leren is ontdekken wat we al weten. Lesgeven is anderen eraan herinneren dat zij het net zo goed weten als wij. We zijn allemaal studenten, doeners, leraren.”

In ons eerste citaat van Stephen King merkt hij het verschil op tussen leren en onderwijzen . Hij beweert dat terwijl leren gericht is op ontdekken, lesgeven inhoudt dat anderen ertoe worden aangezet om te onthouden. Zoals bijvoorbeeld het geval is met een leraar die zijn vak goed onderwijst, waardoor het voor zijn leerlingen gemakkelijker wordt om de informatie met succes te onthouden.

Later voegt King eraan toe dat we in zekere zin allemaal leraren zijn. We hebben tenslotte allemaal verschillende vaardigheden die we kunnen doorgeven aan anderen. Misschien kunnen we ons stempel drukken in de vorm van een boek, lied of schilderij. We kunnen het echter ook doen door anderen les te geven.

Leraar legt uit

Vecht en geef niet op

“Als er geen mensen waren die tegen alle verwachtingen in zegevieren, denk ik dat iedereen zou stoppen.”

Het zijn intrigerende woorden, van King met meer dan een zweem van het autobiografische. Sterker nog, vechten, zelfs als alles verloren lijkt, is een van zijn stelregels. Hier past hij het toe op het idee om je dromen na te jagen, zelfs als het hopeloos lijkt.

Er zijn veel voorbeelden van mensen die erin zijn geslaagd door op te staan en een gokje te wagen. Er kunnen echter nog meer mensen zijn die het hebben opgegeven en zijn gestopt.

Volgens wat Stephen King zegt, waarom vechten als het echt onmogelijk zou zijn om te slagen? Inderdaad, als er geen echte mogelijkheden waren, zou iedereen zijn dromen de rug toekeren. Gelukkig is dit niet altijd het geval.

Je kinderachtige zelf

“Mensen denken dat ik een nogal vreemd persoon ben, maar dat klopt niet: ik heb het hart van een klein kind, het zit in een glazen pot op mijn bureau”.

Volgens transactionele analyse zijn er drie staten van zijn. Ten eerste is er de staat van het ouder-ego. Deze mensen kopiëren hun gedrag van ouders en ouderfiguren.

Ten tweede is er de volwassen ego-staat. Ze gedragen zich naar ervaringen van het hier en nu. Ten derde is er de staat van het kind-ego. Ze handelen en denken zoals ze deden in hun kindertijd, en leefden alles met een hoge emotionele intensiteit.

De woorden van Stephen King kunnen betrekking hebben op deze theorie. Misschien heeft de schrijver een sterke aanwezigheid van zijn kind-ego-staat, die hij nooit verlaat, en die hij meer uitstraalt dan de andere twee.

Iemand kijkt door een spleet

We weten dat Stephen King in zijn jeugd het slachtoffer was van pesten. Dit feit komt tot uiting in een aantal van zijn werken. Kinderen zijn inderdaad vaak de hoofdrolspelers in zijn verhalen en hebben traumatische ervaringen meegemaakt die vergelijkbaar zijn met de ervaringen die hij zelf heeft meegemaakt.

Daarom is het logisch om aan te nemen dat deze ervaringen een sterke invloed en impact hadden op zijn volwassen leven. We weten zelfs dat pesten in de kindertijd meestal gevolgen heeft die tot ver in de volwassenheid voortduren. Het lijkt erop dat hij, in het geval van Stephen King, het schrijven van een succesvolle manier vond om zijn eigen ervaringen te verwerken en op te bouwen.

Deze zinnen van Stephen King geven hoop. We hopen dat jullie er net zo van genoten hebben als wij. Het is inderdaad altijd een goed idee om wat meer te weten te komen over mensen die op de een of andere manier in staat zijn geweest de tijdelijke realiteit te overstijgen en zulke klassieke werken te produceren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Jiménez, T., (2019). ¡Todos flotan! Las pesadillas de Stephen King. Benalmádena: Applehead Team.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.