Factoren die seksueel verlangen beperken

Fysieke en emotionele uitputting, persoonlijke problemen, stress, onzekerheden en ruzies zijn slechts enkele van de factoren die seksueel verlangen kunnen beïnvloeden. Laten we dat van dichterbij bekijken.
Factoren die seksueel verlangen beperken
Rafa Aragón

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Rafa Aragón.

Laatste update: 27 december, 2022

Je seksuele begeerte, of libido, kan door veel factoren worden beïnvloed, waarvan je sommige waarschijnlijk niet eens kent of waar je zeker niet genoeg belang aan hecht. De oorzaak vaneen vermindering van het libido kan organisch, psychologisch, emotioneel of sociaal zijn. Bovendien lijdt het weinig twijfel dat een afname of gebrek aan seksueel verlangen een probleem is.

Het kan zelfs een teken zijn van seksuele disfunctie, wat grote angst zal veroorzaken. Laten we beginnen met het definiëren van seksueel verlangen.

Hoewel het een moeilijk concept is om vast te pinnen, verwijst het in de seksuologie naar seksuele lust. Het is de energie of neiging van de wil om plezier te bereiken en te ervaren. Dit is het product van een complexe interactie tussen cognitieve en fysiologische processen, en neurofysiologische en biochemische mechanismen.

Libido is sterk verbonden met het ervaren van genot. Daarom zal een ervaring die ongemak of afkeer en dus ongenoegen genereert, het seksuele verlangen remmen.

Het plezier dat in een situatie wordt ervaren, creëert een emotionele afdruk die aanleiding geeft tot verlangen. Alleen door het te onthouden is het mogelijk om het te activeren. Dit is wat er gebeurt met seksuele fantasieën en erotische objecten die dienen als triggers voor seksueel verlangen.

Heb je genoeg seksueel verlangen?

Veel mensen hebben de neiging om hun seksuele verlangen te vergelijken met dat van andere mensen, of met dat van hun partner. Dit is een vergissing. Dat komt omdat het geïndividualiseerd is en iedereen het op een andere manier ervaart. Dit is te wijten aan verschillende op elkaar inwerkende redenen en factoren.

Seksueel verlangen wordt een probleem wanneer het individu zich er ongemakkelijk bij voelt, ongeacht of het groter of kleiner is dan dat van hun partner.

Er moet rekening mee worden gehouden dat seksueel verlangen een secundaire behoefte is (behoeften gerelateerd aan de kwaliteit van leven). Met andere woorden, het is niet van levensbelang om te overleven. Daarom, als er primaire behoeften zijn die niet worden aangepakt, zoals rust, zal deze worden verbannen en als gevolg daarvan afnemen.

Seksueel verlangen voedt zich met overtollige energie. Als deze energie dus afwezig is of uitsluitend gericht is op andere soorten activiteiten, zal het libido afnemen (hypoactief seksueel verlangen). In feite is ons huidige levenstempo een natuurlijke vijand van het libido vanwege oorzaken zoals stress en opgehoopte vermoeidheid.

Vermoeide vrouw in slaap op een boek

Vermoeidheid is de vijand van het seksueel verlangen

Vermoeidheid, zowel fysiek als mentaal, is tegenwoordig een relevante factor in het leven. Het beïnvloedt je beslissingen, gedrag, motivaties, sensaties en het vermogen om plezier te ervaren.

Volgens een onderzoek onder meer dan 5.000 mannen, gepubliceerd in The Journal of Sexual Medicine, vormen vermoeidheid  en stress een van de belangrijkste oorzaken van een laag libido.

Door de factor vermoeidheid in seksuele relaties het belang te geven dat het verdient, krijgen we meer begrip. Dit betekent dat we niet de verkeerde ideeën overnemen die tot misverstanden leiden.

Problemen in een relatie

We kunnen niet voorbijgaan aan het feit dat seksuele relaties een fundamenteel aspect zijn van de relatie van een paar. Inderdaad, als er ontevredenheid is op seksueel gebied, kan dit leiden tot verslechtering van de relatie zelf.

Problemen die zich voordoen in de relatie van een paar, zoals woede, conflicten, gebrek aan communicatie, onzekerheid, enz., zijn directe oorzaken van een verminderd libido. Dit betekent dat seksuele ontmoetingen onbevredigend worden.

Sommige stellen voelen echter na het ervaren van woede of intense ruzies een enorme impuls om seksuele relaties aan te gaan. Dit gebeurt omdat ze het conflict hebben geërodeerd en een verband hebben gelegd tussen plezier en discussie. Desalniettemin veroorzaken woede en ongemak met de partner over het algemeen remming van seksueel verlangen (hypoactief seksueel verlangen).

Stel omhelst elkaar

Andere gerelateerde factoren

Onder de biologische factoren die verband houden met een afname van het libido vinden we ook medicijnen. Bijvoorbeeld antidepressiva, anticonceptiepillen en al die middelen die dopamine verlagen. Ook de soorten medicijnen die serotonine verhogen.

Van de bijbehorende psychologische factoren heeft de angst voor verlangen een grote invloed. Na een slechte ervaring te hebben meegemaakt, kan het bijvoorbeeld mogelijk zijn om begeerte met gevaar te associëren. Daarom is de verdediging om het te remmen. Vermindering van het libido heeft ook invloed op depressie, angst en problemen met het gevoel van eigenwaarde.

Ook emoties als angst, boosheid, schaamte etc. hebben een remmend effect op het libido. Onder de sociale factoren is het de moeite waard om affectieve referentiemodellen, repressieve opvoeding, gebrek aan seksuele informatie en eerste seksuele ontmoetingen en de gevormde verwachtingen te benadrukken.

Alle factoren die we hier hebben opgesomd, maken deel uit van diepere en complexere problemen. In feite kunnen degenen die een gebrek aan verlangen ervaren met ongemak, angst en een verslechtering van hun kwaliteit van leven, lijden aan seksuele disfunctie.

Ten slotte moeten degenen die seksueel verlangen met ongemak ervaren, naar een seksuoloog gaan. Afhankelijk van de meest overheersende factoren kan de seksuoloog de problemen zelf aanpakken of de patiënt doorverwijzen naar een arts of gespecialiseerde psycholoog.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.